Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Shiffrinová dala Vlhovej neuveriteľnú šancu. Mala by prehodnotiť priority

Po prvom kole vtipne poznamenala, že by na okuliaroch potrebovala stierače. Aké to je pre pretekárku, ak na trať skoro vôbec nevidí?

Aj o tom je vyzretosť lyžiarky – ako cíti sneh pod lyžami. A tiež akú máte pamäť na trať. Musí vedieť, kde sú kritické momenty. Avšak, ryhy sa vytvárajú neskôr. Nie je to príjemné, ale stále je dážď lepší ako vietor.

Karta sa v Slovinsku otočila, po špicare vypadla Shiffrinová. Predtým skončila deviata v obrovskom slalome. Čo vidíte za jej nevydareným víkendom?

Na sociálnych sieťach som postrehla, že bola chorá. Možno sú tie jej výsledky s tým spojené. Môže to byť však dané aj inými faktormi – nesedeli jej podmienky, sneh, nevyšlo jej to na trati. Môžeme iba špekulovať.

Najbližšie sa špecialistky na technické disciplíny stretnú vo Flachau (16. januára), kde Vlhová vyhrala trikrát a Shiffrinová štyrikrát. Aká bude taktika Vlhovej tímu?

Určite si v najbližších dňoch doprajú oddych a potom budú v tréningu skákať slalomové bránky. Slalom vo Flachau je dlhý a navyše – plný terénnych nerovností. Každý rok sú iné aj vzhľadom na to, koľko snehu tam je.

Čo to znamená?

Ak je snehu viac, sú plytšie. Ak menej, terénne nerovnosti vo Flachau sú ostrejšie. Petra sama povedala, že je zvedavá na to, čo ju vo Flachau čaká. Určite to budú krásne nočné preteky.

Vypočujte si reláciu v podcastovej verzii:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Opäť špecifické, lebo sa pôjde pod umelým osvetlením?

Nie všetkým pretekárkam sedí jazdiť večer pri umelom svetle. Bránky vrhajú iný tieň, potrebujete iné sklíčko na okuliaroch. Treba si uvedomiť, že pretekárky majú úplne otočený biorytmus, keďže väčšina pretekov sa ide s prvým kolom dopoludnia a druhým krátko popoludní.

Od siedmej do druhej sú na kopci a je koniec. Vo Flachau sa bude okolo druhej poobede len začínať s prípravou a lyžiarky sú na nohách až do večera.

Sú to detaily, ale tie rozhodujú. Napríklad aj tie, čo a kedy si dať na obed a či večerať alebo nie. Flachau je taká odchýlka z rituálu, s ktorou niektoré pretekárky majú problém.

Láme sa bitka o malý krištáľový glóbus už teraz?

Áno, môže sa lámať už teraz, lebo po Flachau sa ide v tom istom týždni do Jasnej (20. a 21. januára). V hre je dvesto veľmi dôležitých bodov. A Shiffrinovej ich môže Vlhová vyfúknuť. Američanka si musí dať pozor. Ak je chorá, možno takticky vynechajú tento rýchlostný víkend v Altenmarkte-Zauchensee.

Načrtli ste Jasnú. Pôjde tam Vlhová v dobrej nálade?

V Kranjskej Gore sme videli Petru veľmi uvoľnenú. Hoci v sobotu nevyhrala v obrovskom slalome, mala úsmev na tvári. Na to sa vždy dobre pozerá. Takto vstupuje do nového roka. Možno si aj ona hovorí, že ju teraz čaká obľúbené Flachau, kde to má rada.

A hneď po ňom zasa domáce preteky v Jasnej. Čakajú ju tam tisíce divákov, ktoré sa na ňu tešia. Môže to byť aj stres, lebo je to zodpovednosť voči fanúšikom, organizátorom, tímu aj samej sebe, ale tieto dni načrtnú, aký bude záver sezóny.

Prvý triumf Petry Vlhovej v kalendárnom roku 2024 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová si to najlepšie v Slovinsku...

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #relácia Fair Play #Jana Wolnerová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24