Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová dala Vlhovej neuveriteľnú šancu. Mala by prehodnotiť priority

Na Slovensku sa zvykne hovoriť: ako na Nový rok, tak po celý rok. Petra Vlhová do neho vstúpila skvele. Po sobotňajšom štvrtom mieste v obrovskom slalome triumfovala v nedeľňajšom slalome v Kranjskej Gore.

09.01.2024 05:40
Slovinsko Alpské Lyžovanie Ženy slalom 2. kolo Foto:
Radosť Petry Vlhovej po výhre v Kranjskej Gore.
debata (35)

Úvodný víkend roka vo Svetovom pohári alpských lyžiarok sa pozdáva aj bývalej slovenskej reprezentantke Jane Wolnerovej (34). „Petra potvrdila, že patrí medzi špičku v oboch disciplínach,“ vraví v relácii TV Pravda – Fair Play.

Aké je vaše hodnotenie Vlhovej víkendu v Kranjskej Gore?
Začala výborne, víťazným prvým kolom v obrovskom slalome. Síce to bolo tesné, len o dve stotiny sekundy pred Brignoneovou, ale už to nám naznačilo, že je Petra pripravená na rok 2024.

Zároveň potvrdila, že sa „oklepala“ zo zlého záveru predošlého roka v Lienzi. Škoda, že prvú priečku neudržala.

Čomu to pripisujete?

Podmienky neboli jednoduché a aj konkurencia v obrovskom slalome je veľká. Petra môže byť spokojná aj so štvrtou priečkou, je to ďalšie umiestnenie v najlepšej päťke.

Predbehli ju Valerie Grenierová, Federica Brignoneová a Lara Gutová-Behramiová. Teda pretekárky s lepšou formou v obrovskom slalome?

Minimálne v sobotu v druhom kole to platilo. Petra po pretekoch aj sama v rozhovore priznala, že tieto tri dievčatá boli rýchlejšie. Grenierová je v Kranjskej Gore ako doma.

Potvrdila, že minuloročný triumf v slovinskom stredisku nebola náhoda. Byť medzi najlepšími piatimi v obrovskom slalome s Brignoneovou a Gutovou-Behramiovou je skvelé. Ony sú špička tejto disciplíny a Petra potvrdila, že do nej patrí.

Video

Pred sezónou sa s trénerom Maurom Pinim netajili tým, že by túto príslušnosť k najlepším radi potvrdili aj ziskom malého krištáľového glóbusu. Nezdá sa vám však, že Vlhovej na tie najlepšie v obrovskom slalome stále čosi chýba?

Súhlasím. Predpokladám, že to Mauro už prepočítal a v tejto disciplíne trochu povolia v honbe za malým krištáľovým glóbusom, ktorá je už takmer prehratá, keďže pretekov v obrovskom slalome nie je už tak veľa a strata narástla.

Myslím, že zaútočia na prvú trojku v hodnotení obrovského slalomu a sústredia sa na bitku o malý glóbus v slalome.

V nedeľňajšom slalome si Vlhová už prvú priečku po úvodnej jazde postrážila. Aké boli druhé tohtoročné preteky v Kranjskej Gore?

Slalom nebol veľmi pekný na pohľad. Počasie zmarilo takmer celú prácu organizátorov. Tá sa začína týždne pred pretekmi, nielen pár dní pred oficiálnym štartom. Aj Pini vzdal hold organizátorom za to, čo spravili.

Zaslúžia si pochvalu. Avšak, neprajné počasie bolo na zjazdovke cítiť. Američanka AJ Hurtová poskočila až na pódium, čo by sme predtým nečakali. Využila akú-takú trať dobrou jazdou.

Čo ukázala Vlhová?

Okrem dobrej jazdy aj veľkú dávku profesionality a taktiky. A to, že je veľká pretekárka. Postrážila si pasáže, kde robili jej konkurentky chyby. A kde mohla, tam pridávala. Víťazstvo je doma a počíta sa, hoci možno lyžovanie nebolo ideálne.

Bola to zmena oproti Levi, kde vypadla tesne pred cieľom druhého kola?

V Levi išla all-in. Nechápali sme prečo, keď po fantastickej prvej jazde do toho kopla v druhej ešte viac a stalo sa jej to osudným. V nedeľu ukázala, že vie aj taktizovať.

Zrejme to prišlo aj zhora – od členov tímu. Ak by znova stratila sto bodov, chýbali by jej. Shiffrinová dala Vlhovej neuveriteľnú šancu dotiahnuť sa na ňu v bitke o malý krištáľový glóbus. Petra ju využila.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #relácia Fair Play #Jana Wolnerová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24