Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde zmizla lyžiarska hviezda? Američanka priznala vyšetrovanie. V hre je dopingové podozrenie

V štartových listinách na preteky super G a zjazdu Svetového pohára vo švajčiarskom Moritzi chýbalo meno hviezdnej americkej lyžiarky Breezy Johnsonovej.

10.12.2023 07:15 , aktualizované: 14:03
Breezy Johnsonová Foto:
Breezy Johnsonová sa pravidelne umiestňovala v najlepšej desiatke v zjazde.
debata (43)

Prečo špecialistka na rýchlostné disciplíny pod Alpami chýbala, nebolo do nedele oficiálne známe. No v lyžiarskych kruhoch sa hovorilo o možnom dopingovom prehrešku.

Johnsonová skončila minulú zimu päťkrát v najlepšej desiatke v zjazde. V St. Moritz dosiahla svoj najlepší výsledok v sezóne, piate miesto. V kariére bola len osemkrát lepšia – trikrát druhá, štyrikrát tretia a raz štvrtá.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Vlhová prišla o druhé miesto vo Svetovom pohári. Najrýchlejšiu disciplínu ovládla Shiffrinová

Jej mama nedávno do facebookovej skupiny napísala, že jej spôsobuje problémy zápal v kolennom kĺbe a že bola na terapii v USA. Toto zranenie mohlo súvisieť s jej pádom na tréningu pred dva a pol mesiacom. Vtedy si vyvrtla kolenný kĺb.

V priebehu nedele sa k situácii vyjadrila aj samotná Johnsonová. Uviedla, že nebude pretekať pokým bude čeliť vyšetrovaniu domácej antidopingovej agentúry. Špecialistke na zjazd hrozí dvojročný zákaz činnosti.

Johnsonová informovala, že vyšetrovanie Americkej antidopingovej agentúry (USADA) súvisí s možným porušením pravidiel o nahlásení miesta pobytu pre možnosť dopingovej kontroly.

„Z úcty k mojim kolegom pretekárom som sa rozhodla, že nebudem súťažiť, kým sa celá táto záležitosť nevyrieši,“ uviedla Američanka podľa agentúry AP.

Nina Ortliebová Čítajte viac Brutálny pád! Po ňom vrtuľník, nemocnica a krutá diagnóza. Vicemajsterka sveta má dolámanú nohu

Portál skinews.ch ešte v sobotu informoval, že mala porušiť požiadavky americkej antidopingovej agentúry USADA. Dôvodom má byť skutočnosť, že Johnsonová vynechala tri dopingové testy, pretože nebola na mieste, ktoré určila USADA.

585605958 Čítajte viac Vie, čo ju čaká, bolesť a slzy. Súperka Vlhovej popísala zranenie, ktoré ju pripravilo o zvyšok sezóny

Švajčiarsky Blick sa po ženskom zjazde snažil získať odpovede na otázky od hlavného trénera amerického tímu Paula Kristofica. „Nič k tomu nepoviem,“ uviedol. Na otázku, či sú dopingové podozrenia nesprávne, sa tiež nevyjadril. „Nebudem to komentovať.“

Kristofic potvrdil, že Johnsonová bola priamo v St. Moritzi a plánovala v dejisku Svetového pohára trénovať a súťažiť. No nič z toho nebolo. „Odletela naspäť do USA, pretože sa necítila dobre. Doma jej skontrolujú koleno,“ uzavrel americký tréner.

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
43 debata chyba
Viac na túto tému: #alpské lyžovanie #USADA #Breezy Johnsonová