Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rebel v sukni končí, od legendy dostal ponuku na sobáš. Vlhová ho chápe: Zvažovala som, či pokračovať

Nalakované nechty, sukne ako z módneho katalógu. V kolotoči Svetového pohára ich odteraz budú nosiť už len ženy.

04.11.2023 05:40
debata (9)
Lucas Braathen s malým glóbusom pre najlepšieho... Foto: ČTK / AP / Christopher Levy
Braathen glóbus Lucas Braathen s malým glóbusom pre najlepšieho slalomára v sezóne 2022/23.

Lucas Braathen sa vždy snažil o jedinečnosť. Rýchly ako blesk na zjazdovke, rebel mimo nej.

Nórsky špecialista na točivé disciplíny, najlepší slalomár uplynulej sezóny, to opäť potvrdil. Pred začiatkom nového ročníka, ktorý odštartoval minulý týždeň obrovským slalomom v Söldene, oznámil koniec kariéry – z ničoho nič, vo veku 23 rokov.

„Stačilo, odchádzam. Prvýkrát za veľmi dlhý čas sa cítim slobodný,“ oznámil so slzami očiach. Lomcovali ním emócie, nezaprel, že mu v tele koluje horúca juhoamerická krv.

Veď napokon, nie je veľa lyžiarov, ktorých stredné meno je „borovica“ (po brazílsky pinheiro).

Alergia na zimu

Sympatický mladík nie je žiadny nadšenec z lyžiarsky exotickej krajiny, ako by sa niekomu mohlo zdať. Rodák z Osla je po mame polovičný Brazílčan a na latinskoamerické korene je patrične hrdý.

VIDEO: Petra Vlhová trénuje v dejisku nadchádzajúceho podujatia Svetového pohára vo fínskom Levi

Video

Mal len tri roky, keď sa rodičia rozviedli. Najskôr žil s mamou v Riu de Janeiro, ale keď jeho otec vyhral súd o starostlivosť, putoval naspäť do Nórska. Pre otcovu prácu sa museli často sťahovať.

„Neznášal som zmeny. Teraz viem, že spoznávanie nových miest a celý proces, ktorý sa dial okolo toho, ma posilnil, ale vtedy som trpel. V každej novej škole či detskej partii som bol outsider, čudák bez kamarátov,“ spomína na turbulentné detstvo.

Najskôr chcel byť slávny futbalista ako jeho idol Ronaldinho. Lenže keď ho otec doviedol k lyžovaniu, zamiloval si sneh.

„Rýchlosť a pocit slobody. To ma na lyžovaní baví najviac. I keď najskôr som sa snehu vyhýbal. Pred otcom som sa zakaždým snažil o výhovorky. Najčastejšia bola, že som ako polovičný Brazílčan alergický na mrazivú zimu,“ vraví s úsmevom.

Lenže Braathen senior bol neoblomný a dobre urobil. Mladý Lucas sa rýchlo zaradil medzi top talenty vo vychýrenej lyžiarskej škole v Osle a prišli aj výsledky.

Keď ako tínedžer obsadil na domácom šampionáte medzi najlepšími „dospelými“ druhé miesto, štvornásobný olympijský šampión Kjetil André Aamodt odporučil reprezentačným trénerom, aby mladíka ihneď zaradili do elitného tímu.

09. Vlhová Čítajte viac Obavy pri Vlhovej? Boli zbytočné. Pod vedením tvrdého Magoniho sa usmieva ďalšia Slovenka, môže rozšíriť špičku

V kolotoči Svetového pohára debutoval ako 18-ročný, keď absolvoval obrovský slalom vo Val d'Isere. Prvý triumf v prestížnom seriáli vybojoval pred troma rokmi tam, kde oznámil koniec nie dlho trvajúcej kariéry – v Söldene.

Športovec vs. zväz

Počas minulého ročníka sa už zaradil medzi najväčšie hviezdy. Neskutočný výkon predviedol vo Wengene, kde triumfoval aj napriek tomu, že po 1. kole mu patrila 29. priečka.

„Žasnem, nič také som v živote nevidel,“ reagovala talianska legenda Alberto Tomba. Braathen napokon v sezóne zatienil aj hviezdneho krajana Henrika Kristoffersena a tešil sa zo zisku malého glóbusu za najtočivejšiu disciplínu.

Lenže s jedlom rastie chuť a svojský lyžiar zatúžil po tom, čo nemal dovolené. Už vlani sa dostal do sporu s vedením Nórskej lyžiarskej federácie, ktorá nedovoľuje športovcom riadiť si marketingové práva.

V praxi to znamená, že nórski lyžiari nemôžu mať na kombinézach reklamy vlastných sponzorov.

Petru Vlhovú spoznáte podľa „oranžového“ imidžu jej hlavného partnera, ktorý, ak je potreba, jej zaplatí aj súkromné lietadlo. Česká lyžiarska obojživelníčka Ester Ledecká je zase neprehliadnuteľná vo farbách Red Bullu.

Lucas Braathen je veľký fanúšik módy, má aj... Foto: instagram.com
model Braathen Lucas Braathen je veľký fanúšik módy, má aj vlastnú kolekciu.

Lenže Nóri to majú inak. Môžu mať len svojich dodávateľov materiálu – lyží, viazaní či kombinéz. „Berú nám naše marketingové práva, ale na druhú stranu nedostávame od federácie žiadne peniaze,“ podporil Braathena kolega Kristoffersen.

Majster sveta v slalome zároveň poodkryl „praktiky“ v krajine, ktorá je roky lyžiarskou veľmocou.

„Do veku 17 rokov mi všetko platili rodičia. Až v sezóne 2013/14, keď som bol tretí na olympijských hrách, sa to zmenilo. Lenže potom mi šéfovia federácie zobrali marketingové práva – na všetko okrem vybavenia,“ posťažoval sa Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP / Profimedia
Henrik Kristoffersen. Henrik Kristoffersen.

Spor o osobnostné práva športovec vs. zväz si dobre pamätá aj našinec. Paulína Fialková, vtedy slovenská dvojka za Anastasiou Kuzminovou, a jej sestra Ivona sa nepohodli so šéfmi biatlonového zväzu vo veľmi podobnej téme.

Pred piatimi rokmi odmietli podpísať zmluvu o reprezentácii, podstata bola, ako inak, v peniazoch. Sestry chceli, aby okrem zväzových sponzorov mohli mať aj vlastných. „Ide o prenos osobnostných práv, ktorý je protiprávny. Nebavíme sa o marketingu,“ vravela Fialková.

Podpora od kolegov

Keď Braathen minulý týždeň oznámil šokujúce rozhodnutie, takmer plakal. Podľa neho mu šéfovia nórskeho lyžovania vzali lásku k milovanému športu.

Emotívny Lucas Braathen v Söldene, keď... Foto: Profimedia
Braathen tlačovka Emotívny Lucas Braathen v Söldene, keď oznamoval koniec kariéry.

„Ak som chcel súťažiť v ich systéme, musel som zabudnúť nielen na svoje sny, ale aj na to, ako sa tešiť zo života. Niečo také už rozhodne robiť nebudem,“ vravel počas rozlúčky.

V lyžiarskej komunite sa mu dostalo veľkej podpory. Ozvala sa aj Petra Vlhová. Nórovi rozumie, pretože aj ona si v minulej sezóne prešla nie najľahším obdobím.

"Chápem ho ako športovca. V minulej sezóne to bolo pre mňa ťažké, chodila som na preteky, keď ma to nebavilo. Premýšľala som, či mám vôbec pokračovať. Ak Lucas nebol šťastný, tak prečo by sa mal trápiť a lyžovať,“ vravela Slovenka na tlačovej konferencii v Söldene, kde brala na úvod sezóny v obrovskom slalome tretie miesto.

763819920 Čítajte viac Shiffrinová spomína na incident z Jasnej: Bola som veľmi nahnevaná! Prezradila, čo si myslí o Slovákoch

Nórsky rebel chce byť unikát.

Netají, že inšpiráciu pre osobný i športový život berie aj od umelcov, muzikantov či fotografov. Pózoval ako model, má vlastnú značku oblečenia. Obdivuje Steva Jobsa, zosnulého spoluzakladateľa elektronického gigantu Apple. Výber idolu spomedzi športovcov viacerých prekvapí.

„Dennis Rodman, najlepší doskakovač v histórii basketbalovej NBA. Pre mňa je stelesnením športovej hviezdy, ktorá si robila veci po svojom,“ vysvetľuje Braathen.

Ak by sa k lyžovaniu už nevrátil, bolo by to veľké prekvapenie. Ozvali sa hlasy, že koniec kariéry je len divadlo a pokus o vylepšenie si vyjednávacej pozície v spore so zväzom. Netrvalo dlho a už dostal aj „serióznu“ ponuku reprezentovať inú krajinu. Nie z Brazílie, ale z Nemecka.

„Nemôžem tomu uveriť! Ak končíš pre spor s federáciou, tak ja sa s tebou ožením a môžeš reprezentovať Nemecko. Moja manželka by s tým bola absolútne OK,“ uviedol v reakcii, ktorá pobavila tisícky fanúšikov, bývalý nemecký lyžiar a v súčasnosti televízny expert Felix Neureuther.

Top lyžiarky s najvyššími odmenami za 10 rokov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 20 najlepších lyžiarok podľa...

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #svetový pohár #alpské lyžovanie #Lucas Braathen