Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sedemminútový sex a zásahy do súkromia. Wittová prehovorila o praktikách Stasi, tajnej služby NDR

Od čias, keď vtedy 17-ročná tínedžerka získala prvé zlato na majstrovstvách Európy a odštartovala nevídanú krasokorčuliarsku kariéru, už ubehlo 40 rokov. Mnohí považujú Katarinu Wittovú za najlepšiu krasokorčuliarku všetkých čias.

29.10.2023 13:50
676146744 Foto:
Katarina Wittová so zlatom z olympijských hier v Calgary 1988, kde predviedla nezabudnuteľnú Carmen.
debata (48)

Sumár úspechov bývalej reprezentantky NDR je siahodlhý. Aj po nej nájdeme množstvo úspešných krasokorčuliarok, no rozhodne patrila medzi tie najkrajšie.

Wittová je dvojnásobnou olympijskou víťazkou, štvornásobnou majsterkou sveta a šesťnásobnou majsterkou Európy. V 80. rokoch minulého storočia ju ženy obdivovali pre jej ladný pohyb na ľade, muži túžili po jej vyrysovanom tele, bujnom poprsí a krásnej tvári.

Okrem fanúšikov však zaujala aj tajnú službu Nemeckej demokratickej republiky (NDR), neslávne známu Stasi.

Katarina Wittová Čítajte viac Kráske z východného Nemecka oťaželi nohy. Podržala ju jury

Jej matka Katja pracovala v nemocnici ako fyzioterapeutka a otec Manfred bol farmár. Wittová prerazila na vrcholovej krasokorčuliarskej scéne v roku 1982 na MS v Kodani, kde získala bronzovú medailu. V tom istom roku si z majstrovstiev Európy odniesla striebro.

V tom nasledujúcom potvrdila príslušnosť k absolútnej špičke, obhájila 2. miesto na ME a na svetovom šampionáte bola štvrtá. Pred olympijskými hrami v Sarajeve 1984 už patrila do širšieho okruhu favoritiek.

Napriek tomu jej olympijský triumf mnohých prekvapil. Wittová si vybojovala zlato o jedinú desatinu bodu pred favorizovanou Američankou Rosalyn Summersovou. Nemka stihla vo voľnom programe predviesť tri trojité skoky, a to dovtedy nedokázala žiadna krasokorčuliarka.

Alexandra Paulová Čítajte viac Smrť olympijskej krasokorčuliarky. Do jej auta narazil kamión, bol s ňou aj malý syn

Po víťazstve v Sarajeve nasledovalo dominantné obdobie kraľovania Katariny Wittovej na ľadových plochách. Päťkrát sa sebou ovládla majstrovstvá Európy a získala štyri z piatich titulov majsterky sveta.

Za ten čas posunula nielen hranice akrobacie a ladnosti na súťažiach, ale tvorila krasokorčuliarske trendy aj s atraktívnymi a často vyzývavými kostýmami. Jej sláva a popularita ďaleko presiahla športové hranice.

Nastal čas pre olympijské hry v Calgary 1988 a vedelo sa, že pôjde o súboj Wittovej a Debbie Thomasovej. Práve Američanka narušila hegemóniu víťazstiev Nemky, keď jej vyfúkla zlato na svetovom šampionáte 1986.

Olej do ohňa priliala aj skutočnosť, že sa obe rozhodli ísť voľný program na hudbu z opery Carmen od Georgesa Bizeta. O niečo lepšiu jazdu predviedla Wittová a stala sa prvou ženou od čias Sonje Heniovej, ktorá obhájila krasokorčuliarske zlato na OH.

Tatiana Navkovová, Roman Kostomarov Čítajte viac Hviezda ruského ľadu prišla do nemocnice so zápalom pľúc a odišla bez nôh. Rodina Kostomarova už neverí miestnym lekárom

Carmen v podaní Wittovej v Calgary sa zapísala do dejín tohto zimného športu a na základe jej vystúpenia bol o rok neskôr natočený film Carmen on Ice v ktorom si zahrala aj dvojnásobná olympijská víťazka.

Po úspešných hrách odštartovala profesionálnu dráhu s Brianom Boitanom. Ich turné s názvom Skating – Witt and Boitano trvalo v USA tri roky a bolo také úspešné, že slávna Madison Square Garden bola po prvýkrát za desať rokov vypredaná na krasokorčuliarske podujatie.

O desať rokov neskôr urobila radosť celému mužskému pokoleniu tým, že sa rozhodla pózovať pre pánsky magazín Playboy. S Wittovou na titulke sa stal druhým najpredávanejším číslom v histórii, lepšie skončila len obálka s herečkou Marilyn Monroe.

Jej kariéra v šoubiznise naďalej prekvitala. V nemeckej televízii moderovala reláciu Hviezdy na ľade, zahrala si vo viacerých filmoch a seriáloch. Koncom roka 2005 vydala autobiografiu a jeden román. Pred koncom tisícročia bola vyhlásená za najlepšiu krasokorčuliarku 20. storočia. Odhaduje sa, že za svoju kariéru zarobila 75 miliónov dolárov.

663375137 Čítajte viac Sme čistí, ospravedlňte sa! Trénerka krasokorčuliarky Valijevovej zúri na Bacha

Nedávno sa Wittová vrátila do dávnej minulosti a pre Mail on Sunday prezradila, čo o sebe našla v spise tajnej služby NDR. Ten dostala k dispozícii po páde Berlínskeho múru.

„Má osem rokov a je veľmi talentovaná,“ znela prvá veta v jej spise, čiže bola pod dohľadom Stasi už od útleho veku. Uviedla, že agenti tajnej služby často napísali do správ veľa nezmyslov.

„V jednej správe napísali, že som sa milovala v hotelovej izbe od 20:00 do 20:07. V skutočnosti som tam sedela a rozprávala sa s kamarátom. V jednej chvíli sme boli niekoľko minút ticho a to bol pre tajných dôvod na napísanie výmyslov,“ uviedla Wittová.

Skonštatovala, že komunisti jej natoľko zasahovali do súkromného života, že sa im ju podarilo oddeliť od prvého priateľa, pretože bol rocker. Nezodpovedal východonemeckej predstava dobrého muža: bol bubeníkom v kapele a nosil pruhované nohavice. Keď vstúpil do armády, bol umiestnený ďaleko od nej, aby sa nemohli stretávať.

„Vtedy som veľmi plakala. Poslali ho na najvzdialenejšie miesto v NDR. Trvalo mi tri dni, kým som sa k nemu dostala, aby sme mohli byť spolu cez víkend. To rozbilo náš vzťah a bola som z toho zničená,“ opisuje.

Wittová nemala nikdy taký úspech u mužov, ako by sa mohlo zdať. Jej životný štýl, sláva a obľúbenosť spôsobili, že nikdy nebola vydatá a nemá deti.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #NDR #krasokorčuľovanie #Stasi #Katarina Wittová