Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri súťaže zimnej olympiády budú mimo Talianska. Dočkáme sa športového sviatku v Rakúsku?

Organizátori zimných olympijských hier v roku 2026 nestihnú pripraviť novú bobovú dráhu. Sánkovanie, skeleton a boby tak budú počas ZOH mimo Talianska.

16.10.2023 10:10
Slovenskí bobisti Foto:
Slovenskí bobisti (na snímke Viktória Čerňanská) ešte netušia, kde sa pôjdu súťaže na ZOH v Taliansku 2026.
debata

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) to potvrdil v pondelok po svojom zasadnutí. Náklady na výstavbu nového ľadového koryta v Cortine d'Ampezzo narástli dvojnásobne.

Prezident Talianskeho olympijského výboru (CONI) Giovanni Malago v Bombaji informoval, že talianska vláda pracuje na presunutí súťaží v boboch, sánkovaní a skeletone do nového dejiska.

„Ako dobre viete, toto dejisko bolo centrom dlhého a kontroverzného procesu. Od januára sa pracovalo na verejnom obstarávaní, ktoré prešlo rôznymi fázami,“ citovala Malaga agentúra AFP.

Laurence St. Germainová Čítajte viac Vlhovej rivalka má problémy. Majsterke sveta v slalome chýbajú peniaze, hľadá sponzorov

Prostriedky, ktoré vláda pôvodne rezervovala na výstavbu dráhy, sa podľa neho presunuli inde v dôsledku globálnej finančnej krízy.

„Organizátori vo výsledku určili iné dejisko, mimo Talianska. Už teraz pracujeme spolu s MOV a medzinárodnými federáciami na preskúmaní všetkých dostupných riešení a analýze alternatív,“ dodala Malago.

Jedna z najbližších bobových dráh sa nachádza v rakúskom Innsbrucku, o tomto dejisku sa už v minulosti hovorilo aj v súvislosti so ZOH 2026. Ďalšou možnosťou je švajčiarsky St. Moritz.

Petra Vlhová Čítajte viac Skúšala argentínske špeciality aj formu francúzskych mužov. Vlhová drie pred blížiacim sa štartom sezóny

„Je to citlivé rozhodnutie. Neexistuje až tak veľa ľadových korýt, ktoré sú vyhovujúce,“ dodal Andrea Varnier, výkonný riaditeľ organizačného výboru. Rekonštrukciou mala pôvodne prejsť trať Eugenia Montiho, ktorá bola postavená pred 100 rokmi a pretekalo sa na nej na ZOH 1956.

Mimo prevádzky je však už 15 rokov a jej rekonštrukcia mala stáť približne 50 miliónov eur. Zimné olympijské hry sú na programe od 6. do 22. februára 2026, nasledovať budú zimné paralympijské hry (5. – 15. marca).

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
debata chyba
Viac na túto tému: #Cortina d'Ampezzo #ZOH 2026