Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nór nevedel vydržať na štarte a tak zlato berú Američania. Slováci nemali šancu

Americkí lyžiari získali na majstrovstvách sveta v Courchevel/Meribel zlato v tímových paralelných pretekoch. Vo finále utorňajšej súťaže zdolali obhajcov titulu Nórov 3:2. Bronz si vybojovali Kanaďania, ktorí zvíťazili nad Rakúšanmi vďaka lepšiemu času. Slovenskí reprezentanti vypadli v osemfinále po prehre s domácimi Francúzmi (0:4).

14.02.2023 14:18
USA, lyžovanie Foto:
Americká radosť po tímovej súťaži.
debata (3)

Američania získali historicky prvý cenný kov v tímovej súťaži na MS a hneď toho najcennejšieho lesku. V dramatickom finále dosiahli za stavu 1:1 Paula Moltzanová a Thea Louise Stjernesundová navlas rovnaký čas (22,74 s), za čo dostali obe krajiny po bode. Rozhodla tak úplne posledná jazda.

V nej Timon Haugan urobil hrubú chybu na štarte, hneď nabral obrovské manko a Tommy Ford si v červenej dráhe poľahky prišiel po prvenstvo a rozhodol o zlate pre USA. Tímom chýbali najväčšie hviezdy, ktoré sa rozhodli koncentrovať na individuálne súťaže. Za Nórov neštartoval Aleksander Aamod Kilde, v tíme USA absentovala líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová.

Slováci v úvodnom kole podľahli favorizovaným Francúzom. Najbližšie k víťazstvu vo svojej jazde bola spomedzi štyroch slovenských reprezentantov Rebeka Jančová, ktorá išla v červenej dráhe. Za svojou súperkou Coralie Frasse-Sombetovou napokon zaostala o 25 stotín sekundy. Petra Hromcová predtým prehrala svoj súboj s Clarou Direzovou a Adam Žampa stratil šesť desatín na Lea Anguenota, ktorý dosiahol jeden z najlepších časov v osemfinále.

Martin Hyška nedokončil svoju jazdu po páde a Alban Elezi Cannaferina tak získal aj štvrtý bod pre favorita. „Trochu som stratil tlak na vonkajšej lyži, potom veľmi agresívne zabrala a následne som vypadol. Pád ma prekvapil, ale takých mám za sebou stovky. Našťastie sa mi nič nestalo,“ uviedol Hyška pre JOJ Šport.

Martin Hyška Čítajte viac Lyže vo vzduchu, hlava v snehu. Pozrite si drsný pád Slováka na MS

"Veľmi som sa tešila na moment, keď sa budem môcť spustiť zo štartu a bojovať za Slovensko. Snažila som sa ísť naplno, vtedy sa skrátka robia chyby. Urobila som dve malé, jednu pred cieľom pri nájazde z roviny do záverečného hangu a jednu už na začiatku.

Po nej som sa snažila opäť skoncentrovať a čo najviac zrýchľovať, bohužiaľ, ušlo mi to. To je šport," povedala 19-ročná Jančová, ktorú čakala v utorok ešte kvalifikácia do hlavnej súťaže v individuálnych paralelných pretekoch a na MS sa predstaví aj v obrovskom slalome.

V štartovej listine figurovalo dokopy 16 tímov, každá krajina mohla nominovať dvoch mužov a dve ženy, plus jedného náhradníka z každého pohlavia. V osemfinále sa stretlo osem dvojíc a ďalej sa pokračovalo klasickým vyraďovacím systémom. Každý súboj sa skladal zo štyroch bodovaných jázd, v prípade nerozhodného výsledku rozhodoval súčet lepšieho z mužských a lepšieho zo ženských časov.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová sa obrátila listom na FIS: Poďme sa konečne venovať tomu najdôležitejšiemu

Najvyššie nasadení boli na základe poradia v Pohári národov Švajčiari vedení Wendy Holdenerovou. Na úvod si poradili s Lotyšmi hladko 4:0, v ďalšom kole však tesne vypadli s Kanadou. Američania sa najviac zapotili paradoxne už v osemfinále, v ktorom vyhrali proti Poliakom iba dve jazdy, za nerozhodného stavu 2:2 rozhodol lepší súčet časov, ktorí mali USA lepší o dve stotinky.

Vo štvrťfinále potom vyradili Taliansko (3:1), v semifinále rovnakým výsledkom Kanadu. Nóri získali svoj druhý cenný kov v tímovej paralelke na MS po titule z Cortiny 2021. V úvodnom kole hladko prešli cez Belgičanov a vo štvrťfinále vyradili aj premožiteľov Slovákov z Francúzska (3:1), v semifinále si poradili rovnakým výsledkom s Rakúšanmi.

Doplatili však na zranenie Maria Therese Tvibergovej, ktorá potom chýbala vo finále, jej náhradníčka Kristin Lysdahlová prehrala tesne súboj s Ninou O'Brienovou.

Paralelné preteky – tímová súťaž:
konečné poradie: 1. USA, 2. Nórsko, 3. Kanada, 4. Rakúsko, 5. Švajčiarsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, 9. SLOVENSKO (Rebeka Jančová, Petra Hromcová, Adam Žampa, Martin Hyška)

3 debata chyba