Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Shiffrinová sa obrátila listom na FIS: Poďme sa konečne venovať tomu najdôležitejšiemu

Elitní svetoví zjazdári na čele s Mikaelou Shiffrinovou a Aleksandrom Aamodtom Kildem vyzvali v liste Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS), aby aktívnejšie bojovala proti klimatickým zmenám. Navrhujú podľa agentúry AP napríklad, aby posunula začiatok sezóny z konca októbra na november alebo upravila kalendár a necestovalo sa opakovane medzi Európou a Severnou Amerikou.

14.02.2023 07:00
Mikaela Shiffrinová Foto:
Mikaela Shiffrinová.
debata (6)

Pod text sa podpísalo zhruba 200 lyžiarov z viacerých odvetví.

Lyžiari doručili list vedeniu FIS počas majstrovstiev sveta vo Francúzsku. „Je načase venovať sa skutočne dôležitej téme,“ povedal Kilde po tom, čo v nedeľu získal v Courchevele striebornú medailu v zjazde.

„Vidíme, že svet sa mení. A vidíme aj dopady na náš šport. Chcem, aby budúce generácie zažili zimu a mohli robiť to, čo ja,“ doplnil tridsaťročný medailista z olympijských hier i majstrovsti­ev sveta.

List napísal rakúsky zjazdár Julian Schütter, ktorý je ambasádorom neziskovej organizácie Protect Out Winters. Kvôli teplému počasiu a nedostatku snehu sa na začiatku tejto sezóny muselo zrušiť niekoľko pretekov. Alpskí lyžiari preto navrhujú, aby FIS odložila začiatok sezóny až na koniec novembra a predĺžila ju do konca apríla.

„Toto sú naše najdôležitejšie preteky, poďme ich spoločne vyhrať,“ napísali športovci. „Ročné obdobie sa posunulo a v záujme nás všetkých sa musíme týmto novým okolnostiam prispôsobiť,“ doplnili. Zástupcovia lyžiarskej federácie sa k iniciatíve lyžiarov zatiaľ nevyjadrili.

Na zmeny klímy upozorňujú počas MS Shiffrinová a ostatní americkí reprezentanti aj špeciálnymi kombinézami. Ich dizajn má pripomínať topiaci sa kryhy v mori.

Tajomstvá Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová. Čo o americkej hviezde...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Aleksander Aamodt Kilde