Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bátovskú Fialkovú zradila streľba: Na ležkách to bolo dosť neregulárne

Francúzska biatlonistka Julia Simonová získala zlato v stíhacích pretekoch na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe.

12.02.2023 14:14 , aktualizované: 15:45
biatlon Foto: ,
Biatlonistky počas stíhacích pretekov na MS v Oberhofe.
debata (2)

V nedeľu spravila iba jednu chybu na strelnici a do cieľa prišla v čase 32:00,8 minúty, o 27 sekúnd pred víťazkou úvodného šprintu Denise Herrmannovou-Wickovou z Nemecka. Tretia skončila Marte Olsbuová Röiselandová z Nórska so stratou 37,7 s. Slovenka Paulína Bátovská Fialková obsadila s piatimi chybami na strelnici 25. miesto (+3:08,5 min).

Dvadsaťšesťročná Simonová dosiahla premiérové individuálne víťazstvo na vrcholných podujatiach, doteraz mala na konte jedno striebro zo ZOH a dve cenné kovy z MS v mixoch. Stíhačka jej však ide, čo dokazuje vo Svetovom pohári, kde túto disciplínu vyhrala už trikrát.

Paulína Bátovska Fialková Čítajte aj Medailové nádeje Bátovskej Fialkovej sa rozplynuli na stojke: Prišla som tam rozklepaná

Herrmannová-Wicková si pripísala už ôsmu medailu zo svetových šampionátov, z toho piatu v individuálnych disciplínach. Do nedeľňajších pretekov odštartovala s náskokom 2,2 sekundy pred Švédkou Hannou Öbergovou a 26,2 s pred jej krajankou Linn Perssonovou.

Na úvodnej ležke minuli jeden terč obe prvé pretekárky a na čelo sa dostal Öbergová s náskokom 5,1 s pred Nemkou. Za nimi išli čistá Perssonová a Simonová. Na druhej položke minula Švédka dva terče a klesla na štvrté miesto, Herrmannová-Wicková sklopila všetkých päť a išla do čela pred Simonovú.

Na tretej streľbe však raz minula a zo strelnice vybehli s Francúzkou narovnako. Nemecká pretekárka bola na bežkách o čosi rýchlejšia, ale na poslednej stojke minula dvakrát, kým Simonová len raz a tak z triumfu tešila Francúzka.

Paulína Bátovská Fialková. Čítajte aj Stíhacie žien preteky na MS v biatlone sme sledovali ONLINE

Do stíhačky sa dostali aj obe sestry Fialkové. Paulína spravila na prvej ležke jednu chybu a priebežne bola 22., bezchybná Ivona figurovala na 37. pozícii.

Obom však nevyšla druhá položka, keď si zhodne pripísali tri trestné kolá a pripravili sa o lepšie umiestnenie. Paulína Bátovská Fialková nakoniec skončila s piatimi chybami na 25. priečke a Ivona Fialková so šiestimi na 44. pozícii (+4:40,2 min).

„Na oboch ležkách som nič nevidela. Či padla alebo nepadla rana, som sa riadila hlavne podľa zvuku, čo je dosť neregulárne, ale nedá sa nič robiť. Také boli podmienky. Prvá ešte ako-tak popadala s jednou chybou, no na tej druhej som fakt nič nevidela a tri zostali. Stojky za 1+0 už boli ok. Keďže som sa zosunula dozadu, tam som strieľala už na predných stavoch, kde bola viditeľnosť oveľa lepšia,“ povedala Bátovská Fialková pre RTVS.

„Mala som vyššie očakávania. Chcela som sa posunúť aspoň do tej tridsiatky, ale bolo to dnes hop alebo trop. Sama som bola prekvapená, že som dala na prvej ležke nulu, lebo som ani nevidela, či strieľam na správny terč. Potom to už bol boj. Ale na trati som sa cítila dobre, to bolo fajn,“ uviedla Ivona Fialková.

MS v Oberhofe – stíhačka žien:

1. Julia Simonová (Fr.) 32:00,8 min (1), 2. Denise Herrmannová-Wicková (Nem.) +27 s (4), 3. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) +37,7 s (3), 4. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +1:00,3 (3), 5. Sophia Schneiderová (Nem.) +1:08,3 (4), 6. Lou Jeanmonnotová (Fr.) +1:08,7 (1), 7. Tereza Voborníková (ČR) +1:12,9 (2), 8. Hanna Kebingerová (Nem.) +1:21,5 (2), 9. Sophie Chauveauová (Fr.) +1:23,6 (3), 10. Linn Perssonová (Švéd.) +1:27,3 (3), …, 25. Paulína BÁTOVSKÁ FIALKOVÁ +3:08,5 (5), 44. Ivona FIALKOVÁ (obe SR) +4:40,2 (6)

Tri z troch – Johannes Thingnes Bö vyhral aj stíhačku

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö získal v treťom štarte už tretie zlato na majstrovstvách sveta v Oberhofe. Po triumfoch v miešanej štafete a šprinte vyhral aj nedeľňajšie stíhacie preteky v čase 33:34,5 minúty. Druhý skončil jeho krajan Sturla Holm Laegreid (+1:11,2 min.) a tretí bol Švéd Sebastian Samuelsson (+1:54,1).

Jediný Slovák na štarte Michal Šima finišoval na 54. mieste so stratou 3:27,5 minúty.

Johannes Thingnes Bö vyhral štyri z piatich stíhačiek v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára a uspel aj v Oberhofe. Dvadsaťdeväťročný Nór nazbieral na svetových šampionátoch už pätnásť zlatých medailí, celkovo ich má na konte 27 a počítajúc aj Svetový pohár triumfoval už ôsmykrát za sebou.

Do nedeľňajších pretekov vyštartoval s náskokom 14,8 sekundy pred bratom Tarjeiom Böom a 39,9 s pred krajanom Laegreidom. Prvú ležku zvládol bezchybne, rovnako aj ďalší dvaja Nóri, a zo strelnice vyšiel s náskokom už 25,6 s pred bratom.

Väčšina favoritov strieľala čisto, no Francúz Quentin Fillon Maillet minul až tri terče. Šima sklopil všetkých päť a z 34. miesta na štarte sa posunul na 29. pozíciu. J. T. Bö mal po druhej čistej ležke k dobru už 31 sekúnd pred Tarjeiom, za ktorým išli Laegreid, Ukrajinec Dmytro Pidručnyj, Samuelsson, Nemec Johannes Kühn a ďalší Nór Vetle Sjastad Christiansen. Šima minul jeden terč a prepadol sa na 36. miesto. Priebežne deviaty Andrejs Rastorgujevs v jednom zo zjazdov spadol a stratil.

J. T. Bö nemal problém ani na prvej stojke, ktorú zvládol navyše veľmi rýchlo a keďže jeho brat dvakrát zaváhal a Laegreid strácal už vyše minútu, v záverečnej položke si mohol dovoliť až dve trestné kolá. Za druhým Laegreidom sa zoradili Christiansen, Samuelsson a Tarjei Bö, s väčšou stratou Johannes Dale.

Johannes Thingnes Bö Čítajte aj Šima minul len raz a zlepšil svoje maximum na MS. Šprint v hustej hmle priniesol nórsku žatvu

Šima minul raz a klesol na 45. pozíciu. Fenomenálny J. T. Bö zostal stopercentný aj na štvrtej položke, po ktorej predviedol smerom k divákom víťazné gesto a prišiel si pre ďalšie jednoznačné víťazstvo. Laegreid mal veľký náskok pred prenasledovateľmi a tak aj dosť času na strelnici, aj on vybielil všetkých 20 terčov a pripísal si siedmu medailu z MS.

Dramatický bol súboj o bronz, keďže Samuelsson aj Tarjei Bö dvakrát minuli a tesne za nimi išiel Christiansen. V záverečnom okruhu si to nakoniec rozdali o medailu Bö so Samuelssonom, ktorý mal razantný nástup pred cieľom a súper mu nestačil. Šimovi posledná streľba nevyšla, spravil až tri chyby a prepadol sa na konečné 54. miesto.

MS v Oberhofe – stíhačka mužov:

1. Johannes Thingnes Bö 33:34,5 min. (0), 2. Sturla Holm Laegreid (obaja Nór.) +1:11,2 min. (0), 3. Sebastian Samuelsson (Švéd.) +1:54,1 (2), 4. Tarjei Bö +1:57,3 (4), 5. Vetle Sjastad Christiansen (obaja Nór.) +2:14,7 (2), 6. Johannes Kühn (Nem.) +2:27,1 (3), 7. Johannes Dale (Nór.) +2:48,2 (5), 8. Dmytro Pidručnyj (Ukr.) +2:52,0 (2), 9. Andrejs Rastorgujevs (Lot.) +2:56,9 (2), 10. Roman Rees (Nem.) +3:04,5 (2), …, 54. Michal ŠIMA (SR) +7:35,9 (5)

Priznáva neresti. Čo (možno) neviete o Wiererovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Dorothea Wiererová, rodáčka zo...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v biatlone #Paulína Bátovská Fialková #Julia Simonová