Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favoritom vypálil rybník. Zlato v super G pre Kanaďana, rozhodla stotina

Novým majstrom sveta v super G sa na MS v lyžovaní stal prekvapujúco Kanaďan James Crawford. Favorizovaného Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho zdolal v Courcheveli-Méribeli o jedinú stotinu sekundy. 25-ročný Crawford získal svoje prvé zlato na MS a druhú medailu, keďže z olympijských svahov ho zdobí bronz v kombinácii.

09.02.2023 12:35 , aktualizované: 13:00
James Crawford Foto: ,
James Crawford.
debata

Po odjazdení 30 najlepších pretekárov patrila bronzová pozícia majstrovi sveta z utorňajšej alpskej kombinácie, Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi (+0,26) a na nepopulárnom štvrtom mieste skončil Švajčiar Marco Odermatt (+0,37).

Crawford patril k širšiemu okruh kandidátov na popredné priečky, ale nie úplne na medailové. Vo Svetovom pohári skončil v super-G raz druhý a v zjazde pridal ďalšie dve pódiové umiestnenia, všetko v minulej sezóne. Zato je vysokofavorizovaný rovesník Marco Odermatt musí o svoj prvý kov na MS bojovať, Švajčiara zatiaľ okrem množstva triumfov v SP zdobí len olympijské zlato v obrovskom slalome.

Gilles Roulin Čítajte viac Hrozivý pád na tréningu. Švajčiar v rýchlosti vyše 100 km/h vpálil do sietí

Prvý pozoruhodný čas spravil už s dvojku Loic Meillard, ale seriál top-favoritov sa začal od 7-ky. Pred ňou štartoval šampión z roku 2019 Dominik Paris, nemá špičkovú fazónu, lenže prvými dvoma medzičasmi potvrdil jej dobré gradovanie.

Talian šiel príliš riskante a uprostred jazdy zobral jednu bránku so sebou do pádu, skončil sa šťastne a do cieľa zlyžoval sám. Následne sa dostal do vedenie Marco Odermatt, ktorý mal slabšie horné medzičasy ako Paris, ale dole získal na Meillarda.

Už ďalší v cieli naznačil, že vedúci pretekár SP a víťaz štyroch zo šiestich superobrovských slalomov tejto sezóny SP nezíska zlato ako svoju prvú medailu na svojich tretích MS. Bol ním Alexis Pinturault, ktorý sa na materskom svahu po zlate v kombinácii dostal aj v špeciálnom super-G do vedenia. Francúz šiel podobne ako v utorok, predviedol najčistejší štýl s hladkými prechodmi z hrany na hranu.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Slzy v tvári Shiffrinovej. Smútok, hnev či radosť? Američanka vysvetľovala

To zvyk Aleksandra Aamodta Kildeho je v každom oblúku čo najskôr dostať lyže na sklznicu. Nór šiel agresívne, v niektorých zákrutách aj s drobnými chybičkami a išiel pomerne jasne do vedenia. Zdalo sa, že víťaz dvoch super-G sezóny mieri za svojím prvým titulom na šampionátoch, štartuje na štvrtom od roku 2015, na predchádzajúcom chýbal pre zranenie.

Zlatá nádej dvojnásobného olympijského víťaza trvala v relatívne krátkom a rýchlom super-G niečo vyše minúty, lebo Crawford zaskočil favoritov prvého sledu. Predviedol čosi ako mix jazdy Kildeho a Pinturaulta a zaradil ich za seba na ďalšie pódiové pozície, Nóra najtesnejší rozdielom, hoci medzičasy mal na hrane bronzu.

Výsledky super-G na MS (Courchevel):
1. James Crawford (Kan.) 1:07,22 min., 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,01 s, 3. Alexis Pinturault (Fr.) +0,26, 4. Marco Odermatt (Švaj.) +0,37, 5. Raphael Haaser (Rak.) +0,58, 6. Marco Schwarz (Rak.) +0,59, 7. Adrian Smiseth Sejersted (Nór.) +0,62, 8. Loic Meillard (Švaj.) +0,65, 9. Andreas Sander (Nem.) a Brodie Seger (Kan.) obaja +0,67

Najkrajšie pretekárky lyžiarskej histórie Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia rozhodli. Pozrite si v galérii...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #super G #alpské lyžovanie #Aleksander Aamodt Kilde #James Crawford