Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kultúrny šok, žiadna tradícia. Lyžiarsku hviezdu roztrpčila olympiáda v Číne

Švajčiarsky zjazdár Beat Feuz má zo zimných olympijských hier v zbierke striebro zo super G aj bronz zo zjazdu.

26.11.2021 07:03
Peking, lyžovanie Foto: ,
Národné lyžiarske stredisko v Jen-čchingu, dejisko alpských disciplín na ZOH v Pekingu, na snímke z februára 2021.
debata (7)

Rozhodne ho však neteší, že na najbližšie zimné hry bude musieť vo februári budúceho roku cestovať do Pekingu.

Jeden z najväčších favoritov zjazdu mužov tvrdí, že je „nešťastné“, že ani na svojej tretej zimnej olympiáde nezažije pravú atmosféru európskych pretekov.

Štvornásobný držiteľ a zároveň obhajca malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v zjazde je roztrpčený z toho, že po ruskom Soči a kórejskom Pjongčangu sa najlepší svetoví zimní športovci zídu opäť mimo klasickej zjazdárskej Európy – v čínskom Pekingu.

peking, vtáčie hniezdo, Čítajte viac Peking pred rokmi ukázal svetu dva štadióny, ktoré si každý zapamätá

"V Soči aj Pjongčangu to boli skvelé súťaže, ale keď tam idete z Wengenu alebo Kitzbühelu, zažijete kultúrny šok.

O pravej fanúšikovskej atmosfére nemôže byť reč. Žiaľ, očakávam, že aj v Číne budeme súťažiť pred prázdnymi tribúnami," uviedol Beat Feuz.

„Keď so mnou v Pjongčangu médiá robili rozhovory a ja som v pozadí videl prázdne tribúny, bolo mi do plaču,“ zdôraznil švajčiarsky špecialista na rýchlostné disciplíny.

Beat Feuz. Foto: TASR/AP, Marco Trovati
Feuz zjazd Beat Feuz.

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu a s ňou spojené reštrikčné opatrenia ani v Pekingu nezažijú športovci a ich fanúšikovia pravé olympijské hry.

S určitosťou na nich budú chýbať zahraniční diváci a tí domáci budú zrejme v obmedzenom počte.

Faktom je, že vstupenky na súťaže v zjazdovom lyžovaní v stredisku Siao-chaj-tchuo v Jen-čchingu si budú môcť zakúpiť iba Číňania.

„Opäť sa ocitneme na mieste, kde lyžovanie nemá takmer žiadnu tradíciu. Z môjho pohľadu to je veľká škoda,“ pokračoval Feuz, víťaz 15 pretekov Svetového pohára.

Mateusz Sochowicz Čítajte viac Koryto pre Peking blízko k tragédii. Dolámaný Poliak s hnevom opísal horor

Niekto by mohol namietať, že pravej fanúšikovskej atmosféry sa bude môcť nabažiť v roku 2026, keď budú ZOH v talianskych strediskách Bormio a Cortina d'Ampezzo, ale vtedy bude mať Feuz už 39 rokov a zrejme dávno po kariére.

Rýchleho Švajčiara znepokojujú aj chystané početné obmedzenia, ktoré budú sprevádzať olympijské súboje v Pekingu v súvislosti s ochorením COVID-19.

A rovnako sa mu nepáči, že zjazdoví lyžiari si pre pandémiu nemohli vyskúšať olympijské trate na rozdiel od protagonistov niektorých ďalších zimných športov. Počas nastávajúceho víkendu má byť v Číne Svetový pohár v skikrose v akrobatickom lyžovaní.

Čína Olympijské ZOH 2022 panda lampión maskot Čítajte viac Naznačil vylúčenie, hovoril o debakloch. Šéf hokeja korigoval slová o Číňanoch

"Počul som od iných švajčiarskych lyžiarov, že príchod do Číny vôbec nie je jednoduchý a sprevádza ho veľa komplikácií.

Jeden z pretekárov dokonca nemohol opustiť svoju izbu. Žijeme ťažké časy," dodal Feuz, ktorý sa v kanadskom Lake Louise pripravuje na úvod sezóny SP v rýchlostných disciplínach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Beat Feuz #Peking 2022