Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Aare má top spomienky. Bude Vlhová pokračovať v tradícii Velez-Zuzulovej?

Na švédske stredisko v Aare má krásne spomienky.

13.03.2018 18:00
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

"Je to pre mňa prekrásny deň. Prvé pódium a zároveň prvé víťazstvo vo Svetovom pohári… Lomcujú mnou emócie, ani neviem, čo mám povedať. Som z toho všetkého veľmi šťastná,“ hovorila Petra Vlhová 13. decembra 2015 pre stránku Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

"Veľká gratulácia Peti. Je to v jej podaní ešte len začiatok,“ pridala sa ku gratulantom Veronika Velez-Zuzulová.

Jej mladšia kolegyňa z alpských svahov tam tri týždne pred koncom roka 2015 s číslom 19 ovládla slalom. Po víťaznom prvom kole svoj náskok ešte zveľadila a tešila sa z premiérového víťazstva v pretekoch Svetového pohára.

Rada by podobné pocity zažila aj na vyvrcholení SP v Aare (od stredy do nedele). Zaujímavosťou je, že na rozdiel od predošlých podujatí SP sa nebude bodovať najlepšia tridsiatka, ale iba pätnástka.

Proroctvo Velez-Zuzulovej, ktorá sa pred týždňom v Ofterschwangu rozlúčila s úspešnou kariérou, sa naplnilo. Dvadsaťdvaročná Liptáčka sa na stupňoch víťazov objavila zatiaľ 12-krát (4 – 3 – 5), z toho polovicu pódiových umiestnení dosiahla práve v aktuálnej sezóne. A práve preto v Aare obhajovať veľké množstvo získaných bodov i skvelé umiestnenie v priebežnom hodnotení.

"Budem mať náročný program, keďže pôjdem všetky disciplíny. Skoncentrujem sa na každú jednu súťaž, pretože záverečné podujatie považujem za najťažšie v celej sezóne. Ešte mám nejaké sily, ale musím byť opatrná. Je náročné sa koncentrovať na záver sezóny. Človek už cíti, že koniec je blízko,” povedala Vlhová po štvrtom mieste v slalome v Ofterschwangu pre TASR.

Hoci ju nepopulárne umiestnenie mrzelo, vyšvihla sa na výbornú tretiu pozíciu v celkovom hodnotení SP. V slalome sa jej darí ešte lepšie, na druhom mieste má náskok 30 bodov pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 34 pred Švédkou Fridou Hansdotterovou.

Ak by si Vlhová druhú priečku v hodnotení najtočivejšej disciplíny udržala, nadviazala by na ostatné dve sezóny Velez-Zuzulovej. Rodáčka z Bratislavy v ročníku 2015/16 nestačila na Hansdotterovú, v predošlom na tohtosezónnu víťazku veľkého i malého krištáľového glóbusu za slalom Mikaelu Shiffrinovú.

Fakty zo Svetového pohára

Celkové poradie vo SP (po 35 z 39 pretekov): 1. Shiffrinová 1673 bodov – istá víťazka veľkého glóbusu, 2. Holdenerová 1050, 3. Vlhová 864, 4. Rebensburgová (Nem.) 847, 5. Mowinckelová (Nór.) 815, 6. Weiratherová (Licht.) 811,… 102. Velez-Zuzulová 22, 128. Kantorová (SR) 3

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní