Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetovému biatlonu kraľuje suverénny francúzsky pár

Oslo za Ťumeňou z pohľadu slovenského biatlonu výrazne zaostalo. K dvom striebram z európskeho šampionátu (miešaná štafeta, P. Fialková z hromadných pretekov) z rodiska Anastasie Kuzminovej sa slovenská reprezentácia na svetovom v nórskom stredisku nepriblížila ani symbolicky.

14.03.2016 21:08
Fourcade Foto: ,
Martin Fourcade na strelnici.
debata

Do desiatky sa nevošiel nik

K ambícii zmestiť sa aspoň raz do prvej desiatky mala najbližšie štafeta mužov – skončila dvanásta. Matej Kazár, najskúsenejší z kvarteta, začal sľubne, po polovici pretekov odovzdával Tomaš Hasilla ôsmy, Michal Šíma po čistej streľbe poležiačky vybiehal siedmy, ale pokazil „stojku“ a klesol na trináste miesto. Martin Otčenáš na záverečnom úseku finišoval dvanásty.

„Trúfali sme si na lepší výsledok, a priebeh tomu napovedal. Prišli sme oň na treťom úseku po zbabranej streľbe postojačky,“ mrzelo trénera Juraja Sanitru. „Nemôžem byť spokojný. Vyzdvihnem Martina Otčenáša, ktorému o jeden terč ušiel masový štart. Matej Kazár stratil streleckú istotu. V sezóne však podržal tím, bola jeho najlepšia v kariére. V štafete nás potešili dva úseky, no 12. miesto je odrazom toho, kde sa vo svetovej konkurencii nachádzame,“ uviedol Sanitra pre portál Biatlon-Info.

Z individuálnych disciplín dosiahla najlepšie umiestnenie Paulína Fialková v stíhacích pretekoch (23.) a Martin Otčenáš v rýchlostných (25.). Bez dvojnásobnej zlatej olympijskej medailistky Anastasie Kuzminovej, dlhoročnej opory, ktorá si po pôrode na štart v najsilnejšej konkurencii ešte netrúfala, nik do svetovej špičky neprenikol.

Fourcade: štyri zlaté, jedno striebro

Tón v nej udával najmä francúzsky pár Marie Dorinová-Habertová a Martin Fourcade. Obaja sa zapísali do histórie.

Marie sa bezprostredne po pôrode začala pripravovať na vrchol sezóny a zvládla ho vo veľkom štýle. Každý štart premenila na medailu! Pripli jej tri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. „Po materstve som sa vrátila ešte silnejšia,“ vychutnávala si úspech pred médiami.

Ešte o jedno zlato viac – štyri – si z Holmenkollenu odnáša Martin Fourcade. Napokon, tú štvorku má najväčšia postava súčasného biatlonu aj v priezvisku. Piate mu v dramatickom finiši pretekov s hromadným štatom, záverečnej nedeľňašej disciplíny MS, nedovolil vziať vziať domáci Johannes Thingnes Bö – na veľkú radosť nórskeho kráľa Haralda V., veľkého priaznivca biatlonu. Vo svojej lóži v hľadisku blahoželal víťazom. Keď v nej pravidelne prijímal Martina Fourcada, medzi rečou mu položartom naznačil, že by rád blahoželal aj niekomu inému, najlepšie svojmu krajanovi. Napokon sa tak aj stalo.

„Už som cítil únavu z predchádzajúcich náročných pretekov. Keď som vybiehal do záverečného okruhu, tušil som, že Johannesovi nebudem stačiť. Skôr som sa obával, aby ma ešte nepredbehol Ole Einar Björndalen. Odchádzam veľmi spokojný, pred šampionátom som pomýšľal na jedno zlato, mám štyri,“ hodnotil svoje vystúpenie na tlačovej konferencii päťnásobný víťaz Svetového pohára. K vyrovnaniu rekordu Švédky Magdaleny Forsbergovej – vyhrala šesťkrát v sérii – mu ešte jedno prvenstvo chýba. „Je to motivácia do ďalšej sezóny,“ vraví mladší z bratského dua Fourcadovcov.

Soukalová siaha na veľký glóbus

Anton Šipulin, brat Anastasie Kuzminovej, Martinovu dominanciu charakterizuje stručne a výstižne: „Je to biatlonista z inej planéty.“ Za povšimnutie stojí aj obohatenie skvostnej zlatej zbierky legendárneho veterána, 42-ročného Oleho Einara Björndalena. Zlatom zo štafety ju zaokrúhlil na dvadsať, nedeľňajší bronz je jeho 44-tou medailou.

„Je úžasné súperiť s biatlonistom, ktorý bol jedným z mojich vzorov. Tak dlho ako on určite kariéru nepotiahnem. Vydržím do zimnej olympiády 2018 – a čo bude po nej, ešte neviem,“ zdôraznil 27-ročný Fourcade.

Medaily si rozdelilo osem krajín, prekvapujúco medzi nimi chýba Česko i Rusko. Českej výprave na kov nestačilo ani deväť miest v prvej desiatke, Rusi dopadli ešte horšie. Najlepšia Češka Gabriela Soukalová si však môže napraviť chuť celkovým prvenstvom vo Svetovom pohári, na ktoré siaha. Pred druhou Marie Dorinovou-Habertovou vedie o 69 bodov. Svetový pohár vyvrcholí v závere týždňa finálovým podujatím v ruskom Chanty-Mansijsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Kazár