Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec sezóny. Kráľovná v Jasnej nezažiari

V hre s časom i rivalkami pravidelne víťazí. Tentokrát však nebojovala na svahu. Súperila z lôžka. Neúspešne. Príde či nepríde pod končiare Nízkych Tatier?

02.03.2016 13:58
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová.
debata

Otázka, ktorá v súvislosti s Lindsey Vonnovou zaujímala mnohých fanúšikov lyžovania na Slovensku. V stredu sa dozvedeli definitívnu odpoveď. „Musela som urobiť náročné rozhodnutie, jedno z najťažších v kariére. Zároveň som však presvedčená o tom, že je správne. Sezónu musím ukončiť. Mrzí ma to o to viac, že som na čele Svetového pohára,“ odkázala americká superhviezda na svojom oficiálnom facebookovom profile.

Rodáčka z Minnesoty neustála pred necelým týždňom na pretekoch Svetového pohára v Andorre jednu zo zákrut a skončila ležiac v snehu. Pád v Super G síce nevyzeral hrozivo, nepredchádzali mu krkolomné kotrmelce ani náraz do ochranných sietí, no i tak mal pre dvojnásobnú majsterku sveta či olympijskú šampiónku závažné následky. Po tom, ako ju na nosidlách odviezli z trate, sa v nemocnici dozvedela, že utrpela vlasovú zlomeninu v ľavom kolene.

O deň neskôr síce lyžiarska kráľovná hrdinsky prekonávala bolesť a postavila sa na svah v slalomovej časti kombinácie, no jej štart v Jasnej bol veľmi neistý. „Nemáme informácie o tom, či Lindsey do Jasnej príde,“ odpovedala na otázku denníka Pravda ešte aj v stredu ráno Megan Harrodová z tlačového strediska amerického zväzu.

Podstatne konkrétnejšia bola o niekoľko hodín Vonnová.

„Váhala som. Bežné röntgeny totiž potvrdili vlasovú zlomeninu, ktorá sa nezdala byť nebezpečná pre lyžovanie. Po absolvovaní ďalších, podstatne presnejších, vyšetrení v Barcelone, sme však zistili, že nejde o jednu, ale hneď tri vlasové zlomeniny,“ popisovala.

„V prípade, že by som naďalej súťažila, hrozila by mi v budúcnosti vážna operácia, ktorá by mohla ukončiť moju kariéru. A to nechcem riskovať. Veď na budúci rok na mňa čakajú majstrovstvá sveta v St. Moritzi a v ďalšej sezóne i olympijské hry,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie 31-ročná pretekárka.

Štvornásobná držiteľka veľkého krištáľového glóbusu svojich fanúšikov pravidelne informovala o zdravotnom stave. V nedeľu uverejnila na sociálnej sieti video, na ktorom jej z kolena ťahajú krv. O niekoľko hodín pridala aj fotografiu röntgenového snímku, ktorý poukazuje na zlomeninu s rozsahom viac ako šestnásť milimetrov.

Mohlo by sa zdať, že neúčasť Vonnovej v Jasnej znamená pre organizátorov menej povinností v súvislosti s bezpečnosťou. No nie je to tak. „Vzhľadom na situáciu vo svete je celý americký tím pod zvýšenou ostrahou. Iné špeciálne požiadavky však zámorské pretekárky nemajú. Ide o skromné dievčatá. Ich jedinou prosbou bolo, aby mali na izbe stacionárny bicykel,“ prezradil Maroš Sýkora, mediálny manažér podujatia.

Pre rodáčku z Minnesoty je ukončenie sezóny veľkou ranou. Na líderskej pozícii celkového hodnotenia má Vonnová pred Švajčiarkou Larou Gutovou minimálny náskok 28 bodov. Je viac či menej isté, že oň príde a piaty veľký krištáľový glóbus nezíska.

Niekdajšia priateľka golfistu Tigera Woodsa naň čaká od roku 2012.

Hviezdy pod Chopkom
Mikaela Shiffrinová USA
Frida Hansdotterová Švédsko
Viktoria Rebensburgová Nemecko
Veronika Velez-Zuzulová Slovensko
Petra Vlhová Slovensko
Lara Gutová Švajčiarsko
Šárka Strachová Česko
Eva-Maria Bremová Rakúsko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová