Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kowalczyková: Nóri nám zabíjajú šport. Ide jej o peniaze, tvrdia severania

Poľská bežkyňa na lyžiach Justyna Kowalczyková (31) sa verejne posťažovala, aké to má svetová konkurencia v behu na lyžiach ťažké, keď chce súperiť s Nórmi.

11.12.2014 15:24
Justyna Kowalczyková Foto:
Justyna Kowalczyková.
debata (2)

Dvojnásobná olympijská víťazka vo svojej reakcii na sociálnej sieti aj vo viacerých rozhovoroch narážala na skutočnosť, že z úvodných desiatich pretekov novej sezóny Svetového pohára sa až deväť skončilo nórskym triumfom. Na stupne víťazov sa z celkového počtu 30 lyžiarov dostalo až 25 Nórov.

Po pretekoch v Ruke a Lillehammeri majú v poolympijskej zime na konte už tri víťazstvá Marit Bjőrgenová, po dve Martin Johnsrud Sundby a Therese Johaugová a po jednom šprintéri Paal Golberg a Erik Brandsdal. Nórsku hegemóniu sa zatiaľ podarilo prelomiť iba Fínovi Iivovi Niskanenovi na 15 km klasicky na domácom snehu v stredisku Ruka v Kuusame. V celkovom hodnotení Svetového pohára patria severanom v červených kombinézach prvé štyri priečky medzi mužmi aj ženami.

„Ušli nám všetkým už na začiatku sezóny a zabíjajú náš šport. Majú lepšie vybavenie, zdravotnú starostlivosť aj logistiku. Je to celý komplex vecí. Domáca federácia im poskytuje tie najlepšie podmienky, vráža do nich veľké peniaze. A oni potom nemajú konkurenciu,“ tvrdí Kowalczyková.

Nórom sa tieto jej reči nepáčia. Bývalý špičkový pretekár Odd Bjőrn Hjelmeset Kowalczykovej nepriamo odkázal, že by nemala hodnotiť veci, keď nie je celkom v obraze.

"Ona nevie, čo hovorí. Veľa našich reprezentantov sa pripravuje po vlastnej linke tak, že si sami platia tréningy. Jej zrejme ide o peniaze, keď hovorí o nás také veci,“ cituje reakciu päťnásobného majstra sveta Hjelmeseta poľský server Fakt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Justyna Kowalczyková