Tri promile v tele a šoféruje?! Upadá ako cyklista a aj ako človek. V zahraničí si zgustli na opitom Saganovi

Pravda | 29.06.2023 06:01
sagan Foto: ,
Peter Sagan v drese TotalEnergies.
Aktuálne nezažíva vydarené obdobie. Krátko pred štartom Tour de France - jeho poslednej v kariére - to vôbec nie je dobrá správa.

Peter Sagan pred viac ako mesiacom šoféroval opitý v Monaku a v stredu za to spoznal trest.

Monacký denník Monaco Matin ako prvý informoval, že trojnásobný majster dostal podmienečný trest a zákaz šoférovania na tri mesiace za to, že vysadol na skúter pod vplyvom alkoholu.

28. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Príprava na Tour? Sagan s tromi promile v krvi. Dostal podmienku aj zákaz šoférovania

Ako píšu zahraničné médiá, alkoholu nebolo málo.

Krvné testy mu ukázali hladinu cez tri promile, čo je podľa viacerých rebríčkov (jeden aj na českom portáli bezpecnecesty.cz), ťažká opitosť alebo ak chcete intoxikácia.

Podľa definície takýto človek prejavuje neschopnosť samostatne chodiť, má nezrozumiteľnú reč, môžu nastať poruchy správania a hrozí riziko agresie.

Video
Nahnevaný Peter Sagan po národnom šampionáte v Tlmačoch.

Sagan sa pár hodín po prevalení rozsudku ospravedlnil prostredníctvom videa na sociálnej sieti, ale médiá ho nešetrili.

„Opäť opitý Sagan. Tentoraz pod vplyvom alkoholu šoféroval motorový skúter,“ informuje španielsky cyklistický portál IberoBike.

Španieli pripomínajú Žilinčanov incident počas pandémie v roku 2021.

Spolu so svojím bratom Jurajom vtedy porušili v Monaku zákaz vychádzania. Keď ich zastavila polícia, mladší zo súrodeneckej dvojice mal spanikáriť, vzpierať sa zatknutiu a mal pritom zraniť policajta.

Sagan dostal pokutu vo výške 5000 eur, musel uhradiť musel súdne trovy a ďalšiu pokutu. Podľa francúzskych médií mal byť aj vtedy pod vplyvom alkoholu.'

20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Kto zapríčinil pád? Vie to jediný muž. Legenda bráni Sagana, pred štartom Tour de France mu dáva cennú radu

„Nikto poriadne nevie, čo sa s Petrom Saganom deje, no jeho rozlúčku s profesionálnou cyklistikou na ceste čoraz viac zatieňujú správy o tom, čo robí mimo bicykla,“ kritizuje IberoBike.

Peter Sagan na spoločných majstrovstvách... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Peter Sagan na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka.

Reakcia zahraničných médií

„Zlé správy pre šampióna krátko pred štartom Tour. V Monaku, kde už roky žije, šoféroval opitý. Dostal podmienečný trest a prišiel o vodičák,“ píše francúzsky portál 20minutes.fr.

O treste pre 8-násobného majstra Slovenska informujú aj v Kolumbii.

„Sagana zaistila polícia 12. mája o 11.30 dopoludnia. Policajtom povedal, že večer predtým sa zabával v nočnom klube. Podľa jeho právnika "musel“ ísť na stretnutie s kamarátom, preto vysadol na skúter," píše portál El Heraldo.

Najkritickejší voči slovenskej cyklohviezde boli v Beneluxe.

Benji Naesen, populárny cyklistický insajder z Belgicka, kritizoval Sagana aj na začiatku týždňa. Nepáčilo sa mu, ako Slovák kričal na českého kolegu Pavla Bittnera po páde v cieli na národnom šampionáte v Tlmačoch.

Sagan Bittner Čítajte viac Takto sa šampión nespráva! Belgičania podrobili Sagana ostrej kritike

Vtedy mu odkázal, že sa „správal ako somár. Teraz bol ešte tvrdší: "Sagan upadá nielen ako jazdec, ale čo je horšie, aj ako človek. Smutné,“ napísal Belgičan 50-tisíc ľuďom, ktorí ho sledujú na twitteri.

Prípad si všimol aj rešpektovaný denník Het Laatste Nieuws.

„Keď polícia Sagana podrobila dychovej skúške, výsledok ukázal 1,46 mg/l, čo je cez tri promile v krvi. To zodpovedá 15 až 20 pohárom piva,“ informujú Belgičania.

Peter Sagan na národnom šampionáte v Tlmačoch. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
09. majstrovstvá SR Peter Sagan Peter Sagan na národnom šampionáte v Tlmačoch.

Približujú, incident sa odohral štyri dni pred štartom pretekov 4 dni Dunkerque (16. – 21. mája), kde Sagan zajazdil solídne, keď bral 8. miesto v celkovom hodnotení a 13. priečku v bodovacej súťaži.

Het Laatste Nieuws pripomína aj Saganovo vyjadrenie po incidente v roku 2021, o ktorom píšeme v článku vyššie.

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

„Bola to škaredá skúsenosť, ktorá ma prinútila veľa premýšľať a z ktorej som si vzal cennú lekciu. Je mi to naozaj ľúto, takéto incidenty sa nebudú opakovať,“ povedal vtedy Slovák.

Sagan sa už nachádza v Španielsku, kde v sobotu odštartuje 110. ročník Tour de France. Prvá etapa s kopcovitým profilom sa pôjde v okolí baskického Bilbaa.

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...