Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v českom tenise. V sídle zväzu zasahovala polícia, osem obvinených osôb

Národná centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ) v susednom Česku zasahovala v sídle Českého tenisového zväzu. Podľa Rádiožurnálu preverovala podozrivé využívanie štátnych dotácií na organizovanie tenisových turnajov. Polícia už obvinila štyri fyzické a štyri právnické osoby.

27.02.2024 11:09
davisov pohár Foto:
Českým tenisom otriasa škandál súvisiaci so štátnymi dotáciám.
debata (1)

Ako informoval portál tn.nova.cz na tenisovom zväzu zasahovali detektívi v civile z NCOZ. „Môžem iba povedať, že náš útvar dnes rieši úkony trestného poriadku. Podávanie informácií má vyhradené Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe,“ uviedol hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej.

Už v minulom roku zverejnil Rádiožurnál podozrivé transakcie tenistov za rok 2021. Zväz vedený Ivom Kaderkou dostal v tom čase od Národnej športovej agentúry z verejných zdrojov 141 miliónov korún na podporu tenisu. Financie potom rozdeľoval ďalej.

01. Melissa Satta Čítajte viac Vinili ju zo zničenia kariéry. Tenisová hviezda sa rozišla s kráskou závislou na sexe

Podľa vyúčtovania, ktoré mal Rádiožurnál k dispozícii, poslal zväz údajne viac ako 41 miliónov spolku Orel Jednota Praha-Balkán, ktorý vedie Vojtěch Flégl. Ten je zároveň členom dozornej rady Českého tenisového zväzu, Rady Českého tenisového zväzu a je tiež jedným z najbližších spolupracovníkov Kaderku.

Samotný prezident tenisového zväzu na prebiehajúci škandál nereagoval. Už septembri 2023 však vinu poprel a celú kauzu označil za cielenú likvidáciu.

415737544 18240290983216502 4342429759833305996 n Čítajte viac Ukrutné bolesti. Pasažierov lietadla vydesil Kučerov záchvat, slovenská tenisová legenda skončila na pohotovosti

Polícia už obvinila štyri fyzické a rovnaký počet právnických osôb. „Právna kvalifikácia použitá policajným orgánom v uznesení o začiatku trestného stíhania nie je u všetkých osôb identická,“ píše sa v tlačovej správe vydanej štátnym zástupcom Ondřejom Trčkom.

Podľa nej prebiehali v rámci vyšetrovania domové prehliadky a prehliadky iných priestorov na mnohých miestach v Prahe a ďalších mestách. „S ohľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudú v súčasnej dobe poskytované bližšie informácie,“ uvádza sa v správe.

Ako sa zmenili špičkové tenistky po desaťročiach Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
xxx
1 debata chyba