Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bodaj by ste mali pravdu, reagoval nenápadný tenista zo Spiša, keď sme ho trošku podpichli. Z elity pomaly stráca rešpekt

Po zaslúženom triumfe a historickom postupe. V oslavnej nálade. Slovenskí tenisti, ktorí sa cez víkend premiérovo prebojovali na finálový turnaj Davisovho pohára, už v pondelok rozdávali v bratislavskom Národnom tenisovom centre úsmevy na všetky strany. Aj inokedy tichší Lukáš Klein (25) si úspech evidentne užíval.

05.02.2024 18:18
Lukáš Klein Foto: ,
Lukáš Klein.
debata

Tiež predstava, že jesenný vrchol súťaže tímov by sa mohol konať na Slovensku, sa mu pozdáva. „Veru, rád by som si zahral pred domáci publikom. Ľudia by tu videli svetových hráčov,“ vravel rodák zo Spiša novinárom.

Keď sme ho podpichli, že Slováci by chceli fandiť Kleinovi z prvej svetovej stovky, typicky skromne odvetil: „Bodaj by ste mali pravdu.“

Že to bude v Kraljeve také jednoznačné, ste asi nečakali…

Srbi boli favororiti, to je jasné. My sme viac-menej nemali v tomto súboji čo stratiť. Týždeň sme sa tam pripravovali, sám som sa dobre cítil, podmienky mi sadli.

Nehovorili sme si, že tam ideme určite vyhrať, ale v Davisovom pohári je vždy nejaká šanca. Je to tímová súťaž, tam sa udeje čokoľvek a tak sa napokon aj stalo.

Srbsko SR Tenis DC Kvalifikácia Čítajte viac Slováci dotiahli tenisovú senzáciu! Po parádnej štvorhre prvýkrát postupujú na finálový turnaj

Vyzeralo to pomerne jednoducho…

Ale ľahké to nebolo. Vyšlo to a som za to šťastný.

Bol váš prvý bod víťazným impulzom?

Ťažko povedať, to by som si nedovolil tvrdiť. Možno sa potom Molčanovi hralo o niečo ľahšie, keď vedel, že vedieme, ale aj na Srboch bol zrazu väčší tlak, keďže to sami nečakali. Je možné, že môj bod viac priťažil im, ako nám pomohol.

Máta vás ešte prehra v 2. kole Australian Open so silným Alexandrom Zverevom? (2:3 na sety)

Stále menej a menej. No niekde som to už povedal – na taktike ani rozhodnutiach by som spätne nemenil nič. Niekedy vám to ujde o pár centimetrov, žiaľ. Ale priznávam, že keď to bolo čerstvé, veľmi ma to mrzelo. S odstupom času sa na to už pozerám triezvo.

Ako?

Som rád, že to dopadlo takto tasne aj s dobrým výkonom. Stále lepšie, ako keby to bolo jednoznačne 0:3 na sety. Viem aspoň, že mám aj na to, aby som konkuroval hráčom tohto kalibru. Musím to však robiť častejšie.

Aká je vlastne taktika na svetovú šestku s bohatými grandslamovými skúsenosťami?

Nič výnimočné. S trénerom Karolom Kučerom sme si pozreli jeho starší zápas, vravel mi, že Zverev mi asi bude sedieť, že sa do toho veľmi netlačí a keď sa dostanem do výmen, bude priestor aj pre mňa.

Tomáš Šmíd Čítajte viac Legendárny Šmíd: Tu si ľudí, ktorí niečo dokázali, vážia. Neviem, ale keď ide Mečíř po Bratislave, asi ho netľapkajú po pleci, hoci si to zaslúži

Ukázalo sa, že má pravdu. Dohodli sme sa, že budem hrať aktívne a posnažím sa ho zatlačiť. Sám som si postupne začal uvedomovať, že dá sa naozaj všetko.

Videli ste, ako Zverevovi v semifinále došla para?

Nad Daniilom Medvedevom viedol už 2:0 na sety, však? Tuším to bol už jeho piaty päťseťák na Australian Open a v jednej chvíli sa to spočítalo. S Medvedevom to je vždy ťažké, aj dvojseťák proti nemu je fyzicky náročný.

Nabudili vás uplynulé výkony do ďalšieho priebehu sezóny?

Už aj v Srbsku mi pomohlo, že mám za sebou viacero dobrých zápasov, vrátane toho proti Zverevovi. Utvrdil som sa, že si viem udržať vysoký štandard, aj keď nemôžem povedať, že na duel v Kraljeve som nastupoval s tým, že Kecmanoviča idem na to percent zdolať.

Prehnaný rešpekt z toho, že môj súper je niekde okolo 50. miesta v renkingu, som však už nemal.

Váš deblový parťák Igor Zelenay debutoval v Davisovom pohári, keď ste mali iba štyri roky. Viete o tom vôbec?

Nuž, na jeho premiéru si nespomínam. (úsmev) No poznáme sa už, niečo sme spolu odohrali, úlohy máme podelené, dobre sa nám spolu hrá.

Zaregistrovali ste, ako srbské médiá kritizovali svojich hráčov? Doslova ich vinili z laxného prístupu… Chýbal im podľa vás povestný balkánsky temperament?

Nevedel som o tejto kritike. Nemôžem ani za nich hovoriť. Keď sa však pozriem na Kecmanoviča i Lajoviča, nie sú to nejakí extroverti, ktorí by dávali všetko najavo. Podľa mňa to nepodcenili.

Miomir Kecmanovič Čítajte viac Nie je problém, že ste prehrali so Slovákmi... Srbi dostávajú od médií ešte väčšiu nakladačku ako cez víkend od Molčana s Kleinom

Kam vo svojej kariére radíte uplynulý víkend?

Nemám takýto rebríček. Ale bolo to skvelé. Je to veľký slovenský úspech, jeden z najlepších týždňov v mojej kariére.

Predstava, že by sa finále hralo v Bratislave, vás zrejme láka…

Iste. Rád by som si zahral pred Slovákmi. Ľudia by videli svetových hráčov.

A vás už ako hráča elitnej stovky, nie?

Bodaj by ste mali pravdu.

V Austrálii vám to šlo na betóne, v Srbsku na antuke. Kde ste viac doma?

V Kraljeve to však bola špecifická antuka. Myslím si, že betón mi viac sedí.

Čo sa stalo, že vaše výkony sa takto rapídne zlepšili?

Neviem, no aj v minulosti som mal podobne kvalitné momenty, často však len v jednom zápase, ktorý som následne nezopakoval. V Srbsku som však nadviazal na výkony z Austrálie a mojim najväčším cieľom je, aby mi to vydržalo čo najdlhšie.

Všetko akosi do seba zapadlo – mám za sebou kvalitnú prípravu, som zdravý a nadobudol som aj sebavedomie. Neexistuje konkrétna odpoveď.

Neposunula vás v kariére aj spolupráca s Kučerom?

Z časti určite áno. No nemôžem vynechať predošlých trénerov, lebo v tenise to nefunguje tak, že vymeníte kouča a na druhý deň hráte úplne iný tenis.

Lukáš Klein a jeho reakcia počas zápasu s... Foto: ČTK / AP / Alessandra Tarantino
Klein tenis Lukáš Klein a jeho reakcia počas zápasu s Alexandrom Zverevom.

Ďakujem všetkým, ktorí so mnou kedykoľvek pracovali. Momentálne prežívam lepšie obdobie, určite príde aj ťažšie, ale hádam si ním prejdem na lepšej výkonnostnej úrovni ako predtým.

Kučera nám vravel, ako kedysi hrával so svojim trénerom Milošom Mečířom v Austrálii šach. Čo ste robili vo voľnom čase s Kučerom vy?

Až tak veľa ho nebolo. Navyše, bol som tam s priateľkou Kajkou (Karolína Schmiedlová, pozn. red.), s ňou som trávil veľa času. S Kájom sme sa šli skôr prejsť alebo vybehli na večeru.

Je to bývalý politik – preberáte spolu aj tieto témy?

Nesledujem ju moc.S Karolom o nej fakt veľa nehovoríme.

Videli ste nejaké jeho zápasy aspoň na videu?

Ale áno, nejaké fragmenty som vzhliadol. Ako dieťa som rád sledoval Federera, no aj Nadal, Djokovič i Murray sa mi páčili. Som rád, že som ich zažil, človek sa môže inšpirovať.

Aký je váš najbližší program?

Na budúci týždeň ma čaká challenger v Bahrajne, potom sa pokúsim kvalifikovať na turnaj ATP v Dohe, možno Dubaj, ak sa tam dostanem. Potom už nasleduje americká šnúra Indian Wells a Miami.

Tak ide čas. Pete Sampras vtedy a dnes Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Pete Sampras vtedy a dnes. Klikajte ďalej a...
debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Kučera #Lukáš Klein