Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Staré rany sa hoja: Djokovič obdivuje Chorvátov a Chorváti Djokoviča. Srbského šampióna vyzve tínedžer zo Splitu

Novak Djokovič pri štvrtkovom žrebe spoznal svojho súpera v 1. kole Australian Open. Už v nedeľu nastúpi na zápas proti mladému chorvátskemu tenistovi Dinovi Prižmićovi.

13.01.2024 11:00
Dino Prižmič Foto:
Dino Prižmič.
debata (3)

Djokovič je proti 178. tenistovi planéty veľkým favoritom. Len taká malá pikoška – keď sa rodák z Belehradu tešil zo zisku prvého grandslamu v Melbourne, Prižmič ešte nebol na svete.

Chorvátsky mladík v nedávnom rozhovore pre portál „Večernji.hr“ prezradil, že Novak bol jedným z jeho veľkých idolov.

"Djokovič a Nadal sú moji obľúbenci. Nekopírujem ich hru, aj keď občas sa snažím hrať niečo obdobné. Nie je to však jednoduché, sú skutočnými majstrami tohto športu.

Obdivujem najmä Djokoviča, možno preto, že je z tejto oblasti a viem, čím si prešiel. Páči sa mi jeho prístup, jeho vytrvalosť, jeho duševná sila," povedal Prižmič, ktorý pravdepodobne narážal na balkánsku vojnu a pomery, z ktorých Djokovič vzišiel.

V 90. rokoch viedli Srbi a Chorváti medzi sebou veľký vojnový konflikt, ktorý má na svedomí desiatky tisíc obetí Ľudí v bývalej Juhoslávii.

Minimálne pokiaľ ide o šport a predovšetkým o Djokoviča, staré rany sa hoja, keďže medzi chorvátskymi tenistami je mimoriadne populárny. Prižmič je toho posledným dôkazom.

Rafael Nadal Čítajte viac Prvý ťažko odohrá tri zápasy bez toho, aby to jeho telo vydržalo, druhý kríva a polovica tretieho je z kovu. No pozrite sa na Djokoviča

"Možno vás prekvapím, ale vzťahy medzi chorvátskymi a srbskými športovcami sú skvelé. Viem, že mnohé priateľstvá sú aj medzi futbalistami či basketbalistami.

Kdekoľvek vo svete – vo Francúzsku, Spojených štátoch či v Nemecku – ak vedľa seba žijú Srbi a Chorváti, správajú sa k sebe ako rodina. Len u nás doma to akosi nefunguje," povedal nám v minulosti srbský novinár Saša Ozmo, ktorý podrobne sleduje Djokovičovu kariéru.

Sympatie však platia aj opačne, keď sa chorvátsky futbalisti chystali na svetový šampionát vo futbale, Djokovič zavítal do ich kempu a vyjadril im veľkú podporu. S Lukom Modričom vraj majú k sebe blízko.

Navyše, Djokoviča vedie Chorvát Goran Ivaniševič.

"Je pravda, že keď prišiel medzi chorvátskych futbalistov, menšia časť spoločnosti sa ohradila. Avšak v každom národe sú ľudia, ktorí sú viac progresívni, ale všade nájdete aj menej tolerantných jedincov.

qweyx Čítajte viac Hrôza, hodnotia diváci počin od Netflixu. Zo Zvereva je dobrý chlapec, o poľskej kráľovnej takmer ani slovo

Novak sa vydal po prvej ceste, chce ľudí spájať a podľa mňa mu to ide veľmi dobre. Djokovič je doma veľkou ikonou a aj keď s ním niekto v niečom nesúhlasí, veľmi ho kritizovať nemôže," dodal Ozmo.

Aj Prižmič mal kedysi blízko k futbalu.

„Trénoval som futbal v NK Pomak v Pojišane, ale moja o dva roky staršia sestra Barbara hrala tenis vo Firule a ten šport ma nakoniec pritiahol. Tak som zostal pri tenise,“ dodal Prižmič.

Srb má z Australian Open rekordných desať titulov, v Melbourne Parku ťahá 28-zápasovú víťaznú sériu. V roku 2022 tam nedostal možnosť štartovať, ako nezaočkovaného proti koronavírusu ho deportovali z krajiny.

Djokovič utrpel minulý týždeň proti de Minaurovi (4:6, 4:6) prvú prehru na území Austrálie od januára 2018.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Dino Prižmič