Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odporná provokácia, zúria Srbi. Djokoviča na oficiálnom profile ATP nahradila vlajka Veľkého Albánska

V súčasnom svete, kde vo veľa záležitostiach určujú trendy sociálne siete, stačilo málo a opäť vzplanuli vášne. Opäť to mala na svedomí kombinácia, ktorá by sa nemala spájať - šport a politika.

28.11.2023 17:14
Djokovič tenis Foto:
Novak Djokovič na finálovom turnaji Davisovho pohára.
debata (11)

Ako informovali viaceré svetové médiá, oficiálny účet Asociácie tenisových hráčov, v skratke ATP, na facebooku sa včera stal obeťou hackerského útoku.

Pre osvieženie pamäti pripomíname, že hacker je jednotlivec alebo skupina, ktorá obchádza zabezpečenie prístupu k neoprávneným údajom či využíva alternatívne metódy prístupu k systému na sabotážne úmysly.

Jedna z takýchto skupín podnikla útok na facebookové konto ATP, kde zmenila titulnú i profilovú fotku.

Podobizeň svetovej jednotky rebríčka ATP Novaka Djokoviča nahradila vlajkou tzv. Veľkého Albánska. Ak ste si dnes ráno klikli na profil ATP, ktorý sleduje takmer štyri milióny ľudí, uvideli ste ho v takejto podobe:

Facebookový profil ATP Tour po včerajšom útoku... Foto: twitter.com
profil Facebookový profil ATP Tour po včerajšom útoku hackerov.

Niektorí Albánci majú vlastný výklad histórie a tvrdia, že Albánsko bolo súčasťou veľkého územného celku, ktorý označujú za tzv. Veľké Albánsko.

Podľa ich teórie bolo súčasťou Albánska aj Preševské údolie v Srbsku, niekoľko oblastí na juhu Čiernej Hory, časti Grécka, západná časť Severného Macedónska a Kosovo.

Rovnaká vlajka, zavesená na drone, narušila aj futbalový zápas Srbsko – Albánsko, ktorý sa hralo v októbri 2014. S obľubou ju používajú albánski nacionalisti.

djokovič tenis Čítajte viac Talianska legenda kritizuje Djokoviča: Také niečo by Federer alebo Nadal nikdy nespravili

Hackeri nenapadli profil ATP náhodou, Albánsko dnes oslavuje Deň nezávislosti. Podľa historických záznamov vzniklo 28. novembra 1912.

Vlajka vzbudila veľké vášne predovšetkým v Srbsku. Portál Kurir.rs označil útok počítačových „pirátov“ za odpornú provokáciu.

Podľa niektorých fanúšikov išlo o odvetu za správanie sa Djokoviča a jeho spoluhráčov z daviscupové­ho tímu.

Srbi sa minulý týždeň predstavili na finálovom turnaji tímovej súťaže v Španielsku, po prehre s Talianskom sa rozlúčili s podujatím v semifinále.

Keď Djokovič a spol. nastupovali na kurt, arénou v Málage znela srbská pieseň „Veseli se srpski rode“.

Ide o patriotickú skladbu, ktorá ospevuje históriu, kultúru a identitu srbského národa. Nechýba zmienka o Kosovu, ktoré Srbi považujú za svoje územie.

Keď túto pieseň počuli fanúšikovia pred zápasmi Davisovho pohára, ozvali sa kritické hlasy z Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory a predovšetkým z Albánska.

Najďalej zašlo vedenie Kosovskej tenisovej federácie, ktoré sa sťažovalo na vedení ATP a požadovalo trest pre najväčšiu hviezdu tímu Djokoviča.

Srbom zase prekážal fakt, že ATP dostatočne nevysvetlila hackerský útok na jej facebookové konto a že obrázok s kontroverznou vlajkou bol online niekoľko hodín. Administrátori napravili škody „až“ v utorok na obed a naspäť vrátili fotku Djokoviča.

Čo ste o nej nevedeli - krásna Jelena Djokovičová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič vyhral počas kariéry množstvo...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Novak Djokovič #Albánsko #hackerské útoky #Davisovho pohára