Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tanečník Djokovič nemá zázračnú hru. Je však pedant s výbornou hlavou. Ako dlho vydrží na vrchole?

Neopakovateľnú atmosféru Wimbledonu zažil ako hráč aj ako divák. Dominik Hrbatý (45) to v All England Clube najďalej dotiahol do tretieho kola.

14.07.2023 05:39
Novak Djokovic Foto:
Srbský tenista Novak Djokovič.
debata (17)

Bývalý kapitán slovenského daviscupového tímu spomína na svoje účinkovanie na najslávnejšom turnaji sveta, ale tiež hovorí o súboji Novaka Djokoviča s generáciou mladých hviezd.

Dá sa vôbec porovnávať súčasný Wimbledon s tým, ktorý ste zažili v 90-tych rokoch?

Všetko sa zmenilo, je to úplne iné. Pamätám si ešte starý areál z roku 1996. Nebola v ňom ani polovica kurtov a štadiónov, ktoré sú tam dnes. Pri centrálnom dvorci bol ešte starý štadión. Kurty boli úplne inak usporiadané, šatne maličké a zázemie pre hráčov nebolo takmer žiadne.

Video

Tráva bola úplne odlišná od súčasnej. Bola neskutočne rýchla. Loptička mala nízke odskoky. Hralo sa maximálne na dva údery. Dá sa povedať, že je to úplne iný šport. Ako keby sme porovnávali Trabant a Ferrari.

Dnes majú hráči k dispozícii obrovské možnosti z hľadiska regenerácie. Aké mali v minulosti?

Mali sme jedného alebo dvoch fyzioterapeutov. Nebola žiadna posilňovňa či miesto na strečing. Z jedla sme mali na výber maximálne cestoviny a šalát. Nemali sme miesto, kde by sme sa mohli zdržiavať. Neboli žiadne vyhradené priestory pre rodinných príslušníkov. Okolo roku 2000 postavili nový štadión. Neskôr pribudli reštaurácie a zázemie, kde môžu hráči obedovať. Je tam veľký priestor pre deti.

Angličania vybudovali podzemné chodby, ktorými sa hráči dostanú na tréningové kurty, aby sa nemuseli predierať cez davy. Pribudli nové kurty, ktoré sú oproti areálu na druhej strane cesty pri kaštieli. Vyzerá to tam úžasne. Pod Henman Hillom sú výborné reštaurácie, tenisové múzeum a ďalšie priestory.

Rune - Alcaraz Čítajte viac Správa sa ako nevychovaný fagan, uráža súperov i rozhodcov. Zlomí výbušný Dán Nadalovho nástupcu?

Výrazne sa zmenil aj štýl hry. Hráči nechodia už ani zďaleka tak často na sieť. Ako to vnímate?

Už ku koncu mojej kariéry, okolo roku 2014, sa dalo hrať na Wimbledone krásne od základnej čiary. Dnes je tráva omnoho pomalšia ako antuka na niektorých turnajoch. Napríklad v Ríme sa hrá na antuke rýchlejšie ako na wimbledonskej tráve. Organizátori to robili pre divákov. Najali si tím vedcov a vypestovali špeciálnu odrodu trávy, ktorá zároveň vydrží dlhšie.

V minulosti z nej bola už po prvom týždni iba hlina a hralo sa ako na poli. Rozdiel je neporovnateľný. Hráči sa už neponáhľajú, aby boli z areálu po zápase čím skôr preč ako to bolo v minulosti. Dnes sa tam dá stráviť celý deň a máte tam obrovské pohodlie. A to ani nehovorím, ako to muselo byť za čias, keď hrali Miloš Mečíř či Jan Kodeš.

Srb Novak Djokovič vyrovnal rekord Rogera Federera a zahrá si už 46. semifinále na grandslame. Ako to vnímate?

Hráči, ktorí vyrastali v období rokov 2000 až 2010, za éry Federera, Nadala, Djokoviča, Haasa, majú ďaleko lepšie technické parametre a vnímanie hry ako dnešná generácia. Viacerí mi vraveli, že moja hra by robila množstvu súperov na okruhu veľké problémy. Táto staršia generácia ťažila z jednoduchej hry a komplexnosti úderov.

Anglicko Tenis Wimbledon Grandslam osemfinále Čítajte viac Šokoval divákov aj súpera, v Anglicku žasnú nad umelcom s raketou. Djokovičovi sa postaví Rus, na ktorého upozorňoval Federer

Mladí sa snažia hrať viac na krásu ako efektívne. V tom je sila Djokoviča. Nemá zázračnú hru, ale je neskutočne efektívny a vie fantasticky predvídať. Hrá jednoducho a využíva slabiny súperov. Je dôležité, že výrazne zlepšil servis. Navyše, čím sa na neho hrá prudšie a rýchlejšie, tým je nebezpečnejší. Dokáže skvele využívať rýchlosť lopty a súperove údery.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #Novak Djokovič #Wimbledon 2023