Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Správa sa ako nevychovaný fagan, uráža súperov i rozhodcov. Zlomí výbušný Dán Nadalovho nástupcu?

Jeden je miláčikom fanúšičiek, druhý púta pozornosť svojou výbušnou povahou a kontroverziami. Majú však jedno spoločné. Vo veku 20 rokov sú už označovaní za hviezdy svetového tenisu.

12.07.2023 08:30
Rune - Alcaraz Foto:
Dán Holger Rune sa postaví vo štvrťfinále Wimbledonu svetovej jednotke zo Španielska Carlosovi Alcarazovi.
debata

Španiel Carlos Alcaraz ide v stopách svojho krajana a vzoru Rafaela Nadala.

Vlani sa ako 19-ročný stal najmladšou svetovou jednotkou rebríčka ATP.

Vo štvrťfinále Wimbledonu ho vyzve dánsky búrlivák Helger Rune.

Video

Jeden z mladíkov dosiahne historický úspech, keďže doposiaľ sa medzi najlepšou štvoricou na trávnatom grandslame nepredstavili. Kto uspeje v súboji mladých pušiek?

Alcaraz je perfektný, vraví Nadal

Hviezda mladého Španiela vyletela raketovo nahor. Porovnávaniu s Nadalom sa nevyhol už od detstva.

So svojím vzorom a idolom sa stretol aj pred dvoma rokmi na turnaji v Madride.

„Carlosov potenciál je neuveriteľný. Je mladý, zanietený a perfektný človek. Už dnes predvádza neskutočne vysoký level tenisu. Čoskoro sa z neho stane excelentný hráč,“ chválil ho Nadal. Obaja sú pri tom veľkými fanúšikmi Realu Madrid.

788540343 Čítajte viac Šok na Wimbledone. Svetová jednotka je von z hry. Česi majú semifinalistku

„Veľmi mi pripomína mňa, keď som mal 17 či 18 rokov. Má vášeň, má talent a je fyzicky veľmi dobre stavaný,“ dodal kráľ antuky.

Alcaraz už od detstva sníval, že bude kráčať v stopách svojho otca, ktorý bol tiež profesionálnym tenistom. Po dvorcoch sa začal za loptičkou naháňať už ako štvorročný. Na okruhu ATP sa prvýkrát predstavil v 16 rokoch. V začiatkoch to však nemal jednoduché.

Na vrchol vďaka cukrovinkám

Alcarazova rodina mala spočiatku problém financovať synove cesty na zahraničné turnaje. Jeho tréner Kiko Navarro sa rozhodol požiadať o pomoc kamaráta, ktorý podnikal v oblasti cukroviniek a sladkostí.

Spoločnosť Postres Reina je známa najmä vďaka výrobe pudingov a jogurtov. Alcaraz nosí dodnes logo firmy vyšité na tričkách, v ktorých nastupuje na zápasy.

Prvýkrát mu zafinancovali cestu na turnaj do Chorvátska, keď mal desať rokov. Podľa New York Times mu pomohli sumou 2000 eur.

Neskôr sa však rozhodli, že ho budú podporovať dlhodobo, keďže išlo o talentovaného chlapca pochádzajúceho z regiónu, v ktorom podnikali.

Novak Djokovič Čítajte viac Stratil prvý set. Potom Djokovič ukázal, prečo je pánom tenisovej histórie

Pred Alcarazom sponzorovali nanajvýš lokálne basketbalové a futbalové kluby.

"Carlos má troch súrodencov. Keď máte štyri deti, chcete, aby mali všetci rovnaké možnosti. Nemôžete investovať všetko do jedného a ostatných opomenúť.

Bolo skvelé, že sa našla firma, ktorá mu bola ochotná pomôcť, keď ešte nebolo ani zďaleka jasné, že z neho bude raz svetová jednotka. Hrali kľúčovú rolu v jeho vzostupe," vraví rodinný priateľ Alfredo Sarria, ktorého citoval denník Guardian.

Alcaraz sa teší veľkej popularite aj na sociálnych sieťach. Na Instagrame má vyše 2,7 milióna sledovateľov.

Jedným z dôvodov ošiaľu, ktorý sa okolo neho rozpútal, môže byť aj fakt, že sa dokázal dostať na vrchol už ako tínedžer, čo sa pred tým nikomu nepodarilo.

Veľkú zásluhu na tom má aj jeho tréner Juan Carlos Ferrero.

Britain Wimbledon Tennis Čítajte viac Magický moment mladého Španiela. Alcaraz dobehol nemožné, diváci šaleli

"Je náročné kohokoľvek porovnávať s Rogerom Federerom. Ak by som však mal Carlosa prirovnať k niektorému hráčovi, bol by to práve Roger.

Majú podobný štýl hry. Obaja sú na kurte veľmi agresívni a dokážu proti súperovi využívať mnoho variácií úderov. Navyše sa dokážu prispôsobiť každému povrchu, na ktorom hrajú. To je obrovská výhoda," vravel Ferrero.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Carlos Alcaraz #Holger Rune #Wimbledon 2023