Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semifinále bez Češiek je tenisový oxymoron. Ťahajú ich ako bielych králikov z kúzelníckeho klobúka

Semifinále grandslamu bez českej hráčky môžeme pomaly vyhlásiť za tenisový oxymoron. Keď to nevyjde jednej, zaskočí iná. Čo na tom, že pred začiatkom Roland Garros sa s ňou príliš nepočítalo?

08.06.2023 08:52
Karolína Muchová Foto:
Karolína Muchová na Roland Garros.
debata

Karolína Muchová je 43. tenistkou sveta, v tejto chvíli je však už medzi parížskou štvorkou. Dnes vyzve na legendárnych antukových dvorcoch Bielorusku Arynu Sobolenkovú.

V pozícii outsiderky, no nezabúdajme, že Roland Garros má Češky rád.

Otec futbalista

Aké je to hrať proti favoritke, Muchová dobre pozná. Na US Open 2018, keď sa len medzi elitou snažila zorientovať, vyprášila bývalú svetovú líderku Garbine Muguruzaovú. „Je dobré zistiť, že ani niekdajšia jednotka nie je nadčlovek,“ pochvaľovala si.

S takýmto mentálnym nastavením by pokojne mohla vyjsť na kurt aj dnes. Sobolenková je tiež bývalá jednotka, aktuálne po Ige Swiatekovej hráčka číslo dva.

Alexander Zverev Čítajte viac Osemnásť hodín spánku, ďalšie štyri sex a jedlo za dvoch. Keď si tenisový lev vyvrtol členok, bolelo to aj cez obrazovku

Pravdou je, že sympatická Češka si z mnohých vecí veľkú hlavu nerobí. Tvrdí o sebe, že je flegmatik a „niekedy je to dobré, niekedy zasa nie. Ale stále si verím, že to dokážem“, vraví akoby dva v jednom – skromne aj sebavedomo.

Vyrástla v športovej rodine. Jej otec bol solídny ligový futbalista, za Olomouc, kde sa Karolína narodila, odohral úctyhodných 210 duelov. Momentálne je asistentom trénera v Slovácku.

Nie div, že jeho dcéra mala k pohybu blízko. Okrem toho, že pravidelne chodila na jeho zápasy, spolu s bratom veľa športovala.

„Tenisové kurty som mala 50 metrov od domu. Tak som len zobrala raketu a hrala. A keďže mi to šlo celkom dobre, tak som sa toho držala. Vyskúšala som viacero športov, ale potom, keď som mala dvanásť, som prestala stíhať. Tenis dostal prednosť pred hádzanou,“ potvrdila pre oficiálnu stránku WTA.

Video

Začala koncertom

Aj jej kariéru sprevádzali problémy. Nerada spomína na roky, keď bola často zranená. Šťúple dievčatko, ktoré v triede patrilo medzi najmenšie, razom začalo rásť. Trpel chrbát i kolená. Keď to nešlo na kurtoch, sústredilo sa na školu, sama však priznáva, že plán znel jasne: „Chcem hrať tenis.“

A plán B vlastne ani neexistoval. „Nikdy som ho nemala. Chvalabohu to vyšlo,“ uškrnula sa pred diktafónmi.

Možno to mohla byť hudba, tú má Karolína veľmi rada. Keď odloží raketu, berie do ruky iný nástroj – akustickú gitaru. Pred začiatkom Roland Garros vyrazila v Paríži na koncert Beyoncé. „Je to jednoducho pani speváčka,“ usmievala sa pred českými novinármi.

Slávna Američanka ju odvtedy v slúchadlách sprevádza turnajovým pavúkom. A Muchová je zrazu v semifinále. V druhom v kariére. Pred dvoma rokmi sa dostala medzi najlepšiu štvorku aj na Australian Open, nestačila však na Jennifer Bradyovú. Pochopiteľne, dnes spraví všetko pre to, aby to dopadlo inak.

„Vtedy v Austrálii som nastupovala s natrhnutým brušným svalom, teraz sa cítim neporovnateľne lepšie,“ dvíha varovný prst.

Hoci proti vo forme hrajúcej Sobolenkovej bude skôr v pozícii outsiderky, bez šance rozhodne nie je. Francúz Fabrice Santoro vidí Muchovú ako budúcu členku top 10. Doteraz bola v rebríčku najvyššie na 19. mieste (v máji 2021).

"Na ženskom okruhu ťažko nájdete hráčky, ktoré majú v hre viac možností než ona. Aj keď sa na jej zápas pozeráte len pätnásť minút, uvidíte každý úder.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

Vie hrať servis-volej, bekhendový slajs, forhend krížom i po lajne, dokáže skrátiť hru a na druhú stranu poslať pekný volej," vraví v rozhovore pre iDNES.cz bývalý tenista.

Češkám Paríž svedčí

Pre Muchovú to síce bude veľký zápas, český ženský tenis je však na úspechy z Roland Garros už zvyknutý. Pritiahnuté za vlasy – parížske semifinalistky ťahá ako kúzelník biele zajace z čierneho klobúka.

V roku 2015 to bola Lucie Šafářová, o dve sezóny neskôr Karolína Plíšková, potom Markéta Vondroušová (2019) a Petra Kvitová (2020).

V roku 2021 tomu nasadila korunu Barbora Krejčíková, ktorá najslávnejší antukový turnaj na svete ovládla.

Muchová by tento veľký úspech rada napodobnila. V tandeme s Beyoncé zatiaľ víri parížsky červený prach priam dokonale. Češku v rytme bude ťažké zastaviť. Aj pre kaliber, akým je Sobolenková.

Aryna Sobolenková Čítajte viac Hviezda musí v Paríži odpovedať na otázky o Lukašenkovi. Odmieta tlačové konferencie a tvrdí, že sa necíti bezpečne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Muchová #Roland Garros 2023