Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda musí v Paríži odpovedať na otázky o Lukašenkovi. Odmieta tlačové konferencie a tvrdí, že sa necíti bezpečne

Roland Garros sa pomaly, ale isto blíži k svojmu vyvrcholeniu. Okrem toho finálového však prináša aj iné príbehy. Ten utorňajší bude mať silno politický nádych. Vo štvrťfinále na seba narazia Aryna Sobolenková a Elina Svitolinová.

05.06.2023 19:30
Aryna Sobolenková Foto:
Aryna Sobolenková na Roland Garros 2023.
debata (4)

Pre tenisovo menej informovaných: Bieloruska vyzve Ukrajinku.

Bude to celkovo tretie stretnutie týchto elitných tenistiek, avšak len prvé od ruskej invázie na Ukrajinu. Bielorusko je kľúčovým vojenským spojencom Moskvy.

Jedno je isté už teraz – sokyne si po zápase ruku nepodajú.

K (bielo)rusko – ukrajinskej konfrontácii dochádza v Paríži pomerne často. Veď Svitolinová hrala na turnaji už s dvomi Ruskami a Sobolenková mala na úvod česť s Ukrajinkou Martou Kosťukovou. Ani v jednom prípade sa pravačky nad sieťou nestretli.

Mimochodom, francúzska verejnosť tieto gestá prijíma s dávkou nevôle. Obe Ukrajinky za ignorovanie tohto tradičného rituálu odmenila piskotom. Predovšetkým Kosťuková to niesla ťažko a miestnemu publiku odkázala, že by sa malo hanbiť.

Bouzková tenis Čítajte viac Ty bonzáčka! Na českú hviezdu sa valí kritika, postarala sa o diskvalifikáciu drobnej Japonky

Bieloruska Sobolenková sa zasa odmieta zúčastňovať na tlačových konferenciách. Neurobila tak len pred zápasom so Svitolinovou, ale aj predtým.

V piatok prítomným médiám odkázala, že sa „necíti bezpečne“. Vyplýva to z toho, že novinári ju konfrontujú s vojnou na Ukrajine i vzťahom s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

V jeden deň dostala otázku od novinárky, ktorá chcela vedieť, aký je jej postoj k prebiehajúcej vojne na Ukrajine. Reportérka následne Sobolenkovú obvinila z prekrúcania slov, keďže Bieloruska odpovedala, že „neexistujú žiadni športovci, ktorí podporujú vojnu. Vrátane nej“.

Po triumfe v 2. kole musela minská rodáčka čeliť ďalšej otázke od tej istej novinárky. Tentoraz bola jej odpoveď značne odlišná, keďže odmietla reagovať.

Francúzsko Tenis Roland Garros muži Dvojhra osemfinále Čítajte viac Djokovič sfúkol Peruánca a prekonal Nadala. Suverénny bol aj Alcaraz

"Chcem vám položiť dve otázky. Po prvé, je to o Bielorusku. V roku 2020 ste podpísali list na podporu Lukašenka – v časoch, keď týral a bil demonštrantov na ulici. A potom ste sa nakoniec s ním objavili na oslave nového roka.

Ako je možné, že potenciálna svetová jednotka podporuje diktátora a…," chcela žurnalistka dokončiť otázku.

„Nebudem to komentovať, ďakujem za otázku,“ skočila jej do reči hviezdna tenistka.

Hoci jej vyjadrenie bolo celkom jasné, nasledovala ďalšia otázka: „Neustále naznačujete, že nikto nepodporuje vojnu, ale hovorte za seba. Povedzte, ‚ja, Aryna Sabalenková, rozhodne odsudzujem skutočnosť, že Bielorusko útočí na Ukrajinu raketami, a chcem, aby to prestalo.‘“

Odpoveď však bola rovnaká… Odvtedy sa Sobolenková tlačovým konferenciám vyhýba a má pochopenie aj od organizátorov turnaja.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

Rusko-ukrajinský palec hore

Svitolinová, ktorá hrá na svojom prvom grandslamovom turnaji ako matka, sa dostala štvrtýkrát do štvrťfinále. Paradoxne, jej cesta k Sobolenkovej viedla cez dva zápasy s Ruskami. Ani v jednom prípade si s nimi ruku nepodala.

V nedeľu premohla Dariu Kasatkinovú a hoci je táto Ruska ku Kremľu pomerne kritická, k podaniu rúk nedošlo. Tentoraz k sieti nešla ani ruská hráčka, rešpektovala rozhodnutie Svitolinovej. Obe si však na znak rešpektu ukázali zdvihnutý palec.

Parížske obecenstvo však tenistku, ktorá sa dlhé roky pripravovala v Trnave na Slovensku, vybučalo.

„Z Paríža odchádzam s veľmi trpkým pocitom. Po všetky tieto dni, po každom zápase, ktorý som tu odohrala, vždy oceňujem a poďakujem davu za podporu a za to, že je tu pre hráčov. Ale včera ma vypískal za to, že som len rešpektovala súperku.“ napísala Kasatkinová na sociálnej sieti.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

„Ja a Elina sme si po náročnom zápase prejavili rešpekt, ale odísť z kurtu takto bola tá horšia časť nedele. Buďme lepší, milujme sa navzájom. Nešírme nenávisť. Pokúsme sa urobiť tento svet lepším. Roland Garros budem milovať bez ohľadu na to, vždy a navždy. Uvidíme sa na budúci rok.“

Svitolinová sa o tejto ruskej hráčke tiež vyjadruje v pozitívnom duchu. „Áno, rozhodne ma v tom utvrdil aj tento zápas. Som naozaj vďačná za jej pozíciu, ktorú zaujala. Áno, je to naozaj odvážna osoba, ktorá to verejne povedala, čo veľa hráčov nedokáže.“

Ich ruky sa však napriek tomu nestretli a Svitoinová vie, že proti Bieloruske Sobolenkovej to nebude inak. „Už som si na to zvykla, bude to rovnaké.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Elina Svitolinová #Roland Garros 2023 #Aryna Sobolenková