Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovo je srdcom Srbska. Povedal by som to znova, háji sa Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič vyhlásil po postupe do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros, že si stojí za svojím odkazom ohľadom politickej situácie v Kosove.

01.06.2023 11:06
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič po triumfe v 1. kole Ronald Garros 2023.
debata (6)

Svoj názor vyslal do sveta po triumfe v 1. kole nad Američanom so srbskými koreňmi Aleksandarom Kovačevičom 6:3, 6:2 a 7:6 (1).

„Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie,“ napísal v srbčine na objektív kamery. „Povedal by som to znova, ale nemusím, pretože môj citát už máte,“ povedal po stredajšom víťazstve v druhom kole nad Maďarom Mártonom Fucsovicsom.

„Uvedomujem si, že mnoho ľudí môže nesúhlasiť, ale čo už. Je to niečo, za čím si stojím. A to je všetko,“ citovala „Noleho“ agentúra AFP.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič poriadne zaťal do živého, Kosovo označil za srdce Srbska. Ozývajú sa hlasy, aby ho poslali z Roland Garros preč

Jeho vyjadrenie skritizovala francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová, Kosovský olympijský výbor (KOC) a prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty vyzval hráčov k opatrnosti.

ITF dostala od Tenisovej federácie Kosova (FTK) žiadosť o trest pre 36-ročného tenistu, ten však podľa ITF nekonal v rozpore s pravidlami. Za Djokoviča sa postavila ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová, podľa ktorej by hráči mali mať v tomto smere slobodu.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

Približne 25 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnej časti Kosova, v pondelok utrpelo zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi a srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.

K incidentom došlo deň po tom, ako generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom po zrážkach medzi kosovskou políciou a demonštrantmi. Tí nesúhlasia s tým, aby v etnicky srbských oblastiach úradovali albánski starostovia.

Novak Djokovič Čítajte viac Militantný a politický Djokovič? Kompetentní rozhodli, čo urobia s vyjadrením Srba
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Novak Djokovič #Roland Garros 2023