Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká škoda! Slovenky mali na dosah historický obrat, finálový turnaj si však nezahrajú

Slovenské tenistky sa v jeseni 2023 nepredstavia na finálovom turnaji Pohára Billie Jean Kingovej. V kvalifikačnom súboji v Národnom tenisovom centre v Bratislave proti podľahli Taliankam 2:3 na zápasy.

15.04.2023 14:21 , aktualizované: 21:49
SR Tenis PBJK kvalifikácia Taliansko BAX Foto: ,
Viktória Hrunčáková (vpravo) a Tereza Mihalíková počas rozhodujúcej štvorhry.
debata (5)

V sobotňajších dvojhrách sa im podarilo zmazať manko 0:2 za piatka na 2:2 a o všetkom rozhodovala až záverečná štvorhra. V nej Viktória Hrunčáková (predtým Kužmová, pozn.) s Terezou Mihalíkovou podľahli talianskemu páru Elisabetta Cocciarettová, Martina Trevisanová 168 minút 4:6, 6:4, 5:7.

Slovenky nechýbali na finálovom turnaji Pohára Billie Jean Kingovej v jeho prvých dvoch edíciách, v novembri 2021 si zahrali v Prahe a o rok neskôr v škótskom Glasgowe. V oboch prípadoch nepostúpili do vyraďovacej časti.

Slovenky po piatku prehrávali 0:2, keďže Anna Karolína Schmiedlová podľahla Camile Giorgiovej a Viktória Hrunčáková (predtým Kužmová, pozn.) nestačila na Martinu Trevisanovú.

V sobotu sa však „karta obrátila“. Najprv Schmiedlová za 123 minút zdolala Jasmine Paoliniovú 6:1, 4:6, 6:4 a po nej si Hrunčáková poradila s Elisabettou Cocciarettovou za 85 minút 6:3, 7:6 (2).

Viktória Hrunčáková Čítajte aj Zápas Hrunčáková - Cocciarettová sme sledovali ONLINE

Prvý bod slovenského tímu v sobotu zariadila Schmiedlová, ktorá v treťom sete duelu proti Paoliniovej prehrávala už 0:3 a pri vlastnom podaní 0:40. Odvrátila však hrozbu ďalšieho brejku súperky a potom na kurte dominovala, pričom na triumf premenila hneď prvý mečbal – zápas ukončila esom.

„Extrémne sa teším, pretože to je ťažká súperka a mám s ňou negatívnu bilanciu. Po včerajšku som nemala dobrý pocit zo svojho výkonu. Som teda rada, že som uspela. V treťom sete za stavu 0:3 a 0:40 som si veľmi neverila, ale dobrou hrou som to dotiahla na zhodu a to mi dalo impulz. Ak by som prehrávala 0:4, asi by sa mi to už otáčalo ťažko,“ zhodnotila Schmiedlová v prenose JOJ Šport.

Collage Maker-13-Apr-2023-03-49-PM-2449 Čítajte aj Kto môže za jeho pád? Ona, píšu médiá. Čím sa preslávila kráska po boku tenisovej hviezdy?

Slovenka mala podľa predbežného plánu nastúpiť proti Martine Trevisanovej, no Taliani pristúpili k zmene a nasadili Paoliniovú.

„Zmena ma prekvapila, ale tak trochu sme ju aj čakali. Ako som uviedla, s Paoliniovou mám nepriaznivú bilanciu a neverila som si na ňu. A Trevisanovú som nedávno zdolala,“ doplnila Schmiedlová.

Viktória Hrunčáková mala podľa pôvodného rozpisu hrať proti Camile Giorgiovej, no tá pre zdravotné problémy nemohla nastúpiť. Na kurte ju nahradila Elisabetta Cocciarettová a v súboji so Slovenkou ťahala za kratší koniec. V prvom sete Hrunčáková síce raz prišla o vlastné podanie, súperku však brejkla až trikrát.

Viktória Hrunčáková. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Viktória Hrunčáková Viktória Hrunčáková.

V druhom si obe hráčky udržali podanie a rozhodovalo sa v tajbrejku, v ktorom slovenská tenistka viedla už 5:0 a napokon premenila na víťazstvo druhý mečbal. „Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo zvíťaziť. Hrala som dobre, svoj tenis, aj súperka mi sedela viac ako v piatok,“ povedal Hrunčáková.

Do štvorhry kapitán slovenského výberu nasadil Hrunčákovú s Terezou Mihalíkovou, za Taliansko nastúpili Cocciarettová s Trevisanovou.

Slovenský tandem začal dobre a po rýchlom brejku viedol 3:1. Talianky však vyrovnali na 3:3 a v koncovke setu slávili úspech, keď v desiatom geme po druhý raz zobrali Hrunčákovej podanie. Líderkou talianskeho dua bola Trevisanová, ktorá robila Slovenkám problémy ľaváckym servisom a vo výmenách dokázala toho veľa vybehať.

SR Tenis PBJK kvalifikácia Taliansko BAX Čítajte viac Aj rozhodujúcu štvorhru sme sledovali ONLINE

V druhom sete sa Hrunčáková s Mihalíkovou zlepšili na returne, za stavu 3:3 Talianky brejkli pri podaní Cocciarettovej a vynútili si rozhodujúce dejstvo.

V ňom vďaka brejku v Tildenovom geme odskočili súperkám na 5:3, no Talianky získali v ďalších minútach štyri gemy za sebou a postúpili na finálový turnaj. Vzájomnú bilanciu so Slovenkami upravili na 1:2. Slovenský tím čaká v septembri baráž o udržanie sa vo svetovej skupine.

Mihalíková napriek stavu 0:2 po prvom dni dúfala, že sa v sobotu dostane na kurt.

„Viacerí ľudia boli prekvapení, že sme to dotiahli do debla, po piatku to nevyzeralo ružovo. Baby brutálne zamakali, Kaja a Viki vo dvojhrách skvele zabojovali. Aj keď sme vo štvorhre prehrali prvý set, stále sme verili, že môžeme vyhrať. Pre Viki to bolo fyzicky veľmi náročné. Táto prehra bolí, rozhodlo pár loptičiek. Všetci sme sa chceli dostať na finálový turnaj.“

762837596 Čítajte aj Zverev označil Rusa za jedného z najneférovejších tenistov na svete. Sklamalo ma to, vravel Nemec

Slovenský kapitán Matej Lipták priznal, že po tesnej prehre zavládlo v slovenskej šatni ticho.

"Tridsať minút nikto nepovedal ani slovo, to hovorí za všetko. Táto prehra bude ešte veľmi dlho bolieť. Boli sme veľmi blízko niečoho výnimočného, ešte nikdy sa nám v Pohári Billie-Jean Kingovej alebo Davisovom pohári nepodarilo otočiť z 0:2 po prvom dni.

Sme hrdí, že sme spojili fanúšikov, takáto atmosféra v NTC už dlho nebola. Ďakujem babám i celému realizačnému tímu. Urobili sme maximum pre víťazstvo, chýbala tomu už len bodka."

VIDEO: Boli sme blízko niečoho výnimočného. Matej Lipták a Tereza Mihalíková po prehre s Taliankami

Video

Talianka kapitánka Tathiana Garbinová prežívala na lavičke krušné chvíle.

„Dnešný deň sa začal pre nás komplikáciou. Camila Giorgiová mala bolesti kolene a nemohla nastúpiť proti Hrunčákovej. Rozhodla som sa pošetriť Trevisanovú do štvorhry. Martina odohrala neuveriteľného debla, s Elisabettou Cocciarettovou dali do toho srdce a ukázali, čo pre nich znamená hrať za Taliansko.“

Trevisanová označila štvorhru za mimoriadne náročnú.

„Slovenky boli favoritky. Sú to kvalitné deblistky a veľmi dobre podávali. Snažila som sa stále usmievať a vyžarovať pozitívnu energiu, zápas som si naozaj užívala. S Elisabettou sme sa neustále povzbudzovali, nepanikárili sme ani za stavu 3:5 v treťom sete. Povedali sme si, že pôjdeme loptičku za loptičkou a vyšlo to.“

Kvalifikačný duel Pohára Billie-Jean Kingovej:

Slovensko – Taliansko 2:3
Anna Karolína Schmiedlová – Camila Giorgiová 2:6, 3:6
Viktória Hrunčáková – Martina Trevisanová 6:7 (9), 3:6
Anna Karolína Schmiedlová – Jasmine Paoliniová 6:1, 4:6, 6:4
Hrunčáková – Eliabetta Cocciarettová 6:3, 7:6 (2)
Hrunčáková, Tereza Mihalíková – Trevisanová, cocciarettová 4:6, 6:4, 5:7

Talianska tenisová kráska Camila Giorgiová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Falšovala očkovanie, pristane jej negližé....
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Karolína Schmiedlová #slovenské tenistky #Viktória Hrunčáková