Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred rokom ho hnali, teraz je rebel späť. Djokovič môže písať príbeh príbehov

Bolo to takto pred rokom. Novak Djokovič napísal status, nasadol do lietadla a vydal sa na dlhú cestu do Melbourne. Za obľúbeným tenisovým turnajom. Za dvojtýždňovým peklom, na ktoré - ako sám vraví - nikdy nezabudne.

04.01.2023 19:29
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič pred prvým zápasom po návrate do Austrálie.
debata (14)

To, čo sa pred dvanástimi mesiacmi v Austrálii udialo, je na knihu. Srbský tenista, ktorý si prišiel po desiaty titul z Australian Open, bol namiesto zápasov zamknutý v detenčnom centre, jeho tréneri nekuli taktiku na súperov, ale elitní právnici hľadali kľučky, ako ho z tohto marazmu „vysekať“. Prvé januárové týždne roku 2022 vošli do dejín.

Bez vakcíny vstup zakázaný

Akiste si na tie dni spomínate. V tom čase dvadsaťnásobný grandslamový šampión vystúpil z lietadla, ale namiesto cesty taxíkom do hotela ho čakal niekoľkohodinový rozhovor s imigračným úradníkom.

Medzitým sa k jeho prítomnosti vyjadrili všetky austrálske politické špičky a označili ho za „personu non grata“. Nebol zaočkovaný, no s platnou výnimkou od organizátorov turnaja.

Málo na to, aby ho z letiska pustili do tenisového areálu. Putoval do centra pre imigrantov, ktorí roky čakajú na vstupné víza. Do izby, v ktorej sa nedalo otvoriť okno. Čo na tom, že v krajine bolo už týždeň zopár hráčov či trénerov, ktorí sa s rovnakou výnimkou z očkovania poctivo pripravovali na turnaj?

Kauzu rozoberali všetky svetové médiá.

Djokovič odmietol odísť a šiel proti prúdu. A priamo pred sudcu. Ten napokon rozhodol, že v Austrálii je legálne, lebo „pre nadobudnutie platných víz viac už urobiť nemohol“. A tak ho „z väzenia“ pustili a dokonca si aj zatrénoval. V tie dni aktuálny vtip znel asi takto: „Aký dobrý asi musí byť Novak Djokovič, keď dokáže zvíťaziť na antuke, na tráve, na betóne a aj na austrálskom federálnom súde?“

Podpora Novaka Djokoviča pri karanténnom hoteli Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Priaznivci Novaka Djokoviča protestujú pred...

Mimochodom, proces bol taký sledovaný, že preťažené servery neuniesli priamy prenos zo súdnej siene. A aby ho mohol sledovať aj Djokovič, museli ho previezť do právnickej kancelárie Hall & Wilcox, ktorá ho zastupovala. Na jej dverách bolo paradoxne napísané: „No jab, no entry.“ Bez vakcíny vstup zakázaný.

Toto víťazstvo však bolo Djokovičovi málo platné. Do prípadu sa obul austrálsky minister vnútra. Pred ďalším súdom už vláda neargumentovala (ne)očkovaním, ani nesprávnym vyplnením vízového formulára, ale záujmom spoločnosti. Srbov odchod je vraj v prospech verejného zdravia, zotrvanie naopak podnecuje antivaxerské nálady.

V tejto súvislosti však treba podotknúť, že v tom čase v Austrálii pandémia vrcholila a napriek tomu hráčov nikto netestoval. Video, na ktorom sa evidentne chorý Bernard Tomic na to sťažuje, obletelo svet.

Druhý súd napokon vláde vyhovel a tenista musel cestovať domov. Jeho let z Melbourne do Dubaja sledovali na portáli flightradar24.com desaťtisíce ľudí. Bola to bodka za jednou z najväčších športových káuz v histórii.

„Ten spor nebol o Djokovičovi, covide ani o tenise. Šlo o hranice a o suverenitu,“ pripomínal portál anc.net.au. Zároveň však naznačil, že striktné pravidlá sa počas pandémie nie vždy dodržiavali.

Poukázal napríklad aj na fakt, že kým mnohí Austrálčania uviazli na dlhé mesiace ďaleko od domova, zopár amerických hollywoodskych hviezd si v krajine ten prechodný domov spravilo.

Pochopiteľne, všetko mohlo byť inak, keby Djokovič prijal fakt, že Austrália očkovaných nechce. Keby sa neusiloval o pochybnú výnimku, keďže o jeho čerstvom prekonaní choroby existovali oprávnené pochybnosti.

Posledné Djokovičove hodiny v Melbourne Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Novaka Djokoviča sprevádza bezpečnostná služba...

„V dnešnej politicko-korektnej dobe Novak hovorí veci na rovinu. Aj také, ktoré sú často nekonformné. Idú proti prúdu a mnohým sa nepáčia. Federer s Nadalom sú iní, vedia hovoriť pekne a ak si náhodou myslia niečo iné, tak to radšej nepovedia. Novak je niečo ako mix Johna McEnroea a Yannicka Noaha. Rebel i šoumen,“ vysvetľoval vtedy bývalý slovenský tenista Dominik Hrbatý.

Opäť ho vítajú

Uplynulo dvanásť mesiacov, situácia vo svete sa odvtedy upokojila. Americký US Open je dnes jediným grandslamom, na ktorom sa vyžaduje očkovanie. Nad Djokovičovým návratom na opačný koniec zemegule viselo veľa otáznikov, vlani sa austrálska spoločnosť na neho hnevala, veľká väčšina si priala jeho deportáciu.

No nálada sa zmenila. Keď rodák z Belehradu nastúpil tento týždeň na svoj prvý súťažný duel v Adelaide, vítalo ho nadšené publikum. Na to, čo bolo vlani, akoby zabudlo. Djokovič po zápase zostal na kurte dlhšie, rozdával autogramy a nechával sa s fanúšikmi fotografovať.

On však nezabudol…

„Nebolo to ľahké pre mňa, moju rodinu, tím a nikoho, kto je mi blízky. Nedá sa na to zabudnúť a zostane to vo mne do konca života. Zároveň to však je pre mňa cenná životná skúsenosť, ale musím ísť ďalej. Austrália je však krajina, v ktorej som zaznamenal obrovský úspech. Urobím všetko, aby som preniesol na publikum správne emócie,“ povedal po nedávnom príchode austrálskym novinárom.

Zabudnuté, nezabudnuté, Djokovič napokon potvrdil, že je mentálny titan. Veď vlani napriek všetkému ovládol Wimbledon i záverečný Turnaj majstrov. Do Austrálie, pred začiatkom prvého grandslamového turnaja v sezóne, tentoraz prichádza v tichosti. No opäť ako najväčší favorit.

Návrat Novaka Djokoviča do Austrálie Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič sa predstavil v prvom zápase po...

Najlepšie to azda vystihol Rus Daniil Medvedev, obhajca vlaňajšieho finále. Na margo aktuálne piateho hráča svetového renkingu povedal: „Na rebríčku nezáleží, Novak Djokovič je najlepší na svete. Ak ho niekto dokáže zdolať, potom zdolá najlepšieho hráča na svete.“

Do začiatku Australian Open zostáva niečo vyše týždňa, finále je na programe na konci januára. Djokovič v ňom bude chcieť zabojovať o desiaty titul.

Po tom všetkom by to bol príbeh príbehov…

Novak Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Dvakrát Djokovič. Novak rozdelil aj našu redakciu

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open