Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Dvakrát Djokovič. Novak rozdelil aj našu redakciu

Vždy mal svojich fanúšikov i odporcov. Uplynulé dva týždne tento rozpor ešte prehĺbili. Aký je Novak Djokovič? Môže byť vzorom pre ostatných? Prečítajte si dva pohľady redaktorov Pravdy na svetovú tenisovú jednotku.

19.01.2022 09:56
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (30)

Chlapec z plagátu

Autor: Michal Bakaj

Poznáte ich aj vy. Ľudia, ktorí si robia, čo chcú. Snažia sa obísť pravidlá a strpčujú tým život ostatným.

Novak Djokovič je úžasný športovec, jeden z najlepších vôbec. Svedčí o tom nielen počet trofejí, ale aj rekordné financie. Nikto si nezarobil tenisom viac ako on. Je jedinečný – podobne ako Roger Federer či Rafael Nadal. Hviezdna trojica má po 20 grandslamov, milióny priaznivcov a zástupy sponzorov. Iba jeden však výrazne polarizuje fanúšikovskú obec.

Nejde o Djokovičov kladný vzťah k telekinézii, spiritualite či „svätenej vode“, ktorá sa očistí pozitívnym prúdom myšlienok. Hoci neortodoxné, ide o neškodné teórie. Popieranie lekárskych postupov a nezodpovedný prístup k pandémii je však niečo iné.

Nedám si do tela niečo, čo nepoznám a môže mi uškodiť. Slová, za ktoré ho kritizovali aj srbskí epidemiológovia. Joker z Belehradu je silný, má najlepšiu kondíciu na okruhu. Covidu sa nebojí, bez očkovania sa zaobíde.

Vakcinácia je však kľúčová pre staršie ročníky a rizikové skupiny, ktorých nákaza ohrozuje najviac. Z úst Noleho to však počuť nebudete. Jeho žena Jelena vám namiesto toho poradí, kde nájsť konšpiračné teórie o prepojení očkovania s čipovaním ľudí cez sieť 5G.

Úrady v Melbourne urobili správne rozhodnutie. Srbov štart by bol fackou pre domácich, ktorí dva roky trpeli tvrdé lockdowny a vďaka kolektívnej zodpovednosti majú nízky počet obetí covidu. Bol by to výsmech kolegom, ktorí splnili podmienky a nechali sa zaočkovať.

Čo urobil pre boj s pandémiou Djokovič? Vôbec nič. Stihne ho doma trest za to, že išiel na rozhovor s novinármi, keď vedel, že je nakazený? Určite nie.

Aj preto po prvom grandslame roka nebude najúspešnejším tenistom na turnajoch veľkej štvorky, ale predovšetkým chlapcom z plagátu pre antivaxerské hnutie.

Novak Djokovič Čítajte viac Milovaný i nenávidený. Djokovičov hriech je jeho tenisová genialita

Dobrý bitkár

Autor: Martin Prosnan

Každá tenisová generácia potrebuje hrdinov. Ale aj darebákov. McEnroe, Connors, Nastase či Lendl… Akoby sme vyžadovali čierno-biely svet, v ktorom je všetko jasné. Dobrý a zlý. Nič medzitým.

Novak Djokovič je v ňom za lotra. Lebo je emocionálny, hádže raketu, lebo sa nechce dať zaočkovať. Dokonca aj preto, že pozitívnou energiou premieňa špinavú vodu na čistú. No a čo? Veď na kurte robí onakvejšie veci. (úsmev)

Djokovič mal aj slabšie chvíľky. Turnaj na začiatku pandémie nebol rozumný nápad. Svoj prvotný postoj k vakcíne korigoval. Tvrdí, že chce mať možnosť vybrať si, čo je pre jeho telo najlepšie.

No chválabohu, to je úplne v poriadku.

V poriadku však nie je, keď sa nám tu o Djokovičovi podsúvajú klamstvá. Napríklad, že je antivaxer. Lebo nie je. Organizoval by vari antivaxer očkovanie na dvoch turnajoch ATP?

Fakty sú k subjektívnym pocitom chladné. Zopár ich teda položme na stôl, aby bolo zrejmé, že „dobrý hráč, ale nie dobrý človek“ je znôžka zaujatostí.

Posledné Djokovičove hodiny v Melbourne Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Novaka Djokoviča sprevádza bezpečnostná služba...

Djokovič do srbského zdravotníctva nalial viac ako päť miliónov eur, do talianskych nemocníc ďalší milión. Počas covidu prispel aj Španielom, keď v Austrálii horelo, aj tam. O jeho početnej charite píšeme vedľa v článku.

Tvrdenie, že zlyháva ako vzor, kríva. Je výsledkom slabšieho PR i predpojatosťou časti médií. Rýchlo sa zabúda na všetko dobré, čo vykonal.

Kto z jeho kritikov urobil aspoň polovicu z toho, čo on? Ruku hore…

Naopak, on je vzorom. Vytrvalosti. Mentálnej odolnosti. Starostlivosti o vlastné telo i štedrosti.

Djokovič je iný. Prišiel z iného sveta. Vyrástol v inom prostredí. Boris Becker o ňom vraví, že mentalitou je bitkárom z ulice. Nie ten, ktorý sa pridá k väčšine. Taký, čo sa zastane slabšieho. Občas sa pomýli, ale kto z nás nerobí chyby?

Djokovič si nenávisť nezaslúži.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič