Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Šok pre slovenského tenistu. Martin mal pozitívny test na doping

Rebríčkovo štvrtý najlepší hráč spod Tatier Andrej Martin mal v tele nedovolenú látku SARM 22. Odhalila to analýza v kanadskom Toronte.

01.08.2022 11:40 , aktualizované: 13:29
Andrej Martin Foto: ,
Andrej Martin.
debata

Išlo o vzorku odobratú počas challengeru v Bratislave zo 7. júna. Ako informuje spoločná tlačová správa agentúry Stars For Stars a 32-ročného bratislavského rodáka, dlhoročný reprezentant úmyselný doping dôrazne odmieta a s tímom začal boj za očistenie mena.

V tele aktuálne 204. hráča rebríčka sa nachádzala látka SARM 22 (selektívny modulátor androgénových receptorov), ktorá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu.

709356781 Čítajte viac Dôležité detaily, viac profesionality. Molčan sa tlačí do špičky

Slovenský tenisový zväz (STZ) na svojom oficiálnom webe potvrdil, že Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zväz informovala o pozastavení činnosti slovenského hráča v rámci Tenisového antidopingového programu 2022 (TADP). „Oficiálna tlačová správa s bližšími informáciami by mala byť čoskoro zverejnená na stránke Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu,“ referuje STZ.

„Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote, riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia,“ uviedol Martin s tým, že správa o pozitívnom výsledku ho šokovala.

„Dôrazne však odmietam vedomé požitie nedovolenej látky. Užívam iba minimum výživových doplnkov a posledných 5 rokov som v tom smere nič nezmenil,“ skonštatoval. V roku 2022 podstúpil už štyri kontroly, pred tou bratislavskou v polovici mája v Paríži na grandslamovom Roland Garros.

327588975 Čítajte viac Krásna dcéra Beckera žije v Londýne. Prečo nenavštívila väzneného otca?

„Odmietam sa zmieriť s tým, že by som mal byť označený za toho, kto si v športe pomáha nedovoleným spôsobom, a to napriek tomu, že som nič také neurobil. Momentálne prežívam jednoznačne jednu z najťažších skúšok v mojej profesionálnej kariére,“ uviedol Martin.

Podľa vlastných slov prežíva najťažšiu situáciu v tenisovej kariére. „Za žiadnych okolností sa nevzdám a to aj vďaka ohromnej podpore najbližších,“ dodal. V nasledujúcom období urobí všetko pre to, aby svoje meno očistil od dopingových podozrení.

Novak Djokovič Čítajte viac Petícia za Djokoviča. Prečo neočkovaný Američan hrať môže a Srb nie?

Andrej Martin na okruhu ATP nezískal žiadny titul, v dvojhre aj vo štvorhre sa raz prebojoval do finále. Jeho kariérnym maximom v singlovom rebríčku ATP je 93. priečka z februára 2020, v deblovom hodnotení bol najvyššie na 69. pozícii v júli 2016.

Najznámejším prípadom dopingu v slovenskom tenise bolo v roku 2005 užitie zakázaného prostriedku Karolom Beckom, vtedy hráčom číslo 37. v rebríčku. Mal pozitívny test na clenbuterol a dostal dvojročný zákaz činnosti.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #tenis #Andrej Martin