Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok pre slovenského tenistu. Martin mal pozitívny test na doping

Rebríčkovo štvrtý najlepší hráč spod Tatier Andrej Martin mal v tele nedovolenú látku SARM 22. Odhalila to analýza v kanadskom Toronte.

01.08.2022 11:40 , aktualizované: 13:29
Andrej Martin Foto: ,
Andrej Martin.
debata

Išlo o vzorku odobratú počas challengeru v Bratislave zo 7. júna. Ako informuje spoločná tlačová správa agentúry Stars For Stars a 32-ročného bratislavského rodáka, dlhoročný reprezentant úmyselný doping dôrazne odmieta a s tímom začal boj za očistenie mena.

V tele aktuálne 204. hráča rebríčka sa nachádzala látka SARM 22 (selektívny modulátor androgénových receptorov), ktorá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu.

709356781 Čítajte viac Dôležité detaily, viac profesionality. Molčan sa tlačí do špičky

Slovenský tenisový zväz (STZ) na svojom oficiálnom webe potvrdil, že Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zväz informovala o pozastavení činnosti slovenského hráča v rámci Tenisového antidopingového programu 2022 (TADP). „Oficiálna tlačová správa s bližšími informáciami by mala byť čoskoro zverejnená na stránke Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu,“ referuje STZ.

„Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote, riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia,“ uviedol Martin s tým, že správa o pozitívnom výsledku ho šokovala.

„Dôrazne však odmietam vedomé požitie nedovolenej látky. Užívam iba minimum výživových doplnkov a posledných 5 rokov som v tom smere nič nezmenil,“ skonštatoval. V roku 2022 podstúpil už štyri kontroly, pred tou bratislavskou v polovici mája v Paríži na grandslamovom Roland Garros.

327588975 Čítajte viac Krásna dcéra Beckera žije v Londýne. Prečo nenavštívila väzneného otca?

„Odmietam sa zmieriť s tým, že by som mal byť označený za toho, kto si v športe pomáha nedovoleným spôsobom, a to napriek tomu, že som nič také neurobil. Momentálne prežívam jednoznačne jednu z najťažších skúšok v mojej profesionálnej kariére,“ uviedol Martin.

Podľa vlastných slov prežíva najťažšiu situáciu v tenisovej kariére. „Za žiadnych okolností sa nevzdám a to aj vďaka ohromnej podpore najbližších,“ dodal. V nasledujúcom období urobí všetko pre to, aby svoje meno očistil od dopingových podozrení.

Novak Djokovič Čítajte viac Petícia za Djokoviča. Prečo neočkovaný Američan hrať môže a Srb nie?

Andrej Martin na okruhu ATP nezískal žiadny titul, v dvojhre aj vo štvorhre sa raz prebojoval do finále. Jeho kariérnym maximom v singlovom rebríčku ATP je 93. priečka z februára 2020, v deblovom hodnotení bol najvyššie na 69. pozícii v júli 2016.

Najznámejším prípadom dopingu v slovenskom tenise bolo v roku 2005 užitie zakázaného prostriedku Karolom Beckom, vtedy hráčom číslo 37. v rebríčku. Mal pozitívny test na clenbuterol a dostal dvojročný zákaz činnosti.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #tenis #Andrej Martin