Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O pol 2 v noci? Na diskotéke fajn, Nadala s Djokovičom hlava neberie

Do tmy zahalený Paríž. Diváci zabalení v dekách. A na hlavnom dvorci svetový tenis.

01.06.2022 13:00
Novak Djokovič, Rafael Nadal Foto: ,
Novak Djokovič a Rafael Nadal pred zápasom.
debata (5)

Existuje niečo nad rivalitou medzi Rafaelom Nadalom a Novakom Djokovičom? Najskôr nie. Noc z utorka na stredu (alebo z mája na jún) iba podčiarkla punc jej výnimočnosti.

Odteraz je to na zápasy 30:29 pre Srba. Medzi najlepšiu štvorku na tohtoročnom Roland Garros sa však dostal Španiel. Vo štvrťfinále vyhral 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4).

Po veľkom boji, v ktorom bol lepší. Presvedčivejší. Vytrvalejší. Aj odolnejší.

Bol by som mŕtvy

Bola to odveta za lanské semifinále. Djokovič v nej bol podľa expertov favoritom, aj keď v prípade Nadala na parížskej antuke sa tomu ani veriť nechce. Malorčan od úvodu dával jasne najavo, že je pripravený. Mentálne aj fyzicky. Zvládol krízový moment vo štvrtom sete, keď prehrával 0:3 na gemy, potom odvrátil aj setbal a všetko zakončil v tajbrejku.

V piatok bude bojovať v semifinále proti Alexandrovi Zverevovi. Predpokladá sa, že uspeje a očakáva sa aj to, že v nedeľu Roland Garros vyhrá. Najťažšiu prekážku už zdolal a 14. Pohár mušketierov má na dosah.

Zápas sa začal nezvyčajne neskoro. Slnko nad Parížom už zapadalo, na krátke tričká si ľudia v hľadisku navliekli svetre. Veľa sa špekulovalo o tom, že nočné podmienky budú v prospech Djokoviča. Že kurt bude pomalší a lopty menej skákať.

Lenže toto je Nadal a na antuke je mu jedno, či prší, fúka, alebo pečie slnko. O deviatej večer hral rovnako ako o pol druhej v noci, keď sa zápas končil.

Tak, ako inokedy, aj teraz mal väčšiu časť zápasu pod kontrolou.

Zápas Novak Djokovič - Rafael Nadal v obrazoch Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič a Rafael Nadal pred zápasom.

"Je to neuveriteľné. Uvedomte si, že obaja žijú predovšetkým v Európe, majú svoj stereotyp a zrazu vám dajú štart zápasu na deviatu hodinu večer. Na diskotéke po polnoci síce vydržíte vo švungu, ale toto je štvrťfinále grandslamu. Tí chalani museli podať maximálny fyzický aj psychický výkon.

Nerozumiem tomu. Ani ako bývalý profesionál. Je to akoby ste na jeden deň odcestovali do Ameriky. Ja by som na prípravu potreboval týždeň," uvažuje Ján Krošlák, niekdajší slovenský reprezentant.

Pri tej príležitosti si spomenul na svoj zápas proti Dominikovi Hrbatému v Kodani. „Tiež sa hralo do nočných hodín. Dostal som 2:6, 1:6. Bol som mŕtvy. Klobúk dole, sú to borci. Rafa aj Novak,“ dopĺňa a zároveň si neodpustí ešte jednu poznámku:

„Obdivujem ich. Za všetko. Dokážu veci, ktoré sú nad ľudské chápanie. Sú to hovädá – v tom najlepšom zmysle slova. Práve sedím na káve a keď sa o tom rozprávame, vstávajú mi chlpy. Nedokážem si to predstaviť.“

Zdravotné otázniky

Pred turnajom sa veľa hovorilo o Nadalovom zdraví. Vynechal niekoľko turnajov, na antuke odohral iba päť zápasov a dva z nich prehral. Chronické problémy s nohou sprevádzajú celú jeho kariéru. Keď sa však zápas preklápal do piatej hodiny, akoby sa nič nedialo. Nadal bol stopercentne fyzicky pripravený. Ani najmenší náznak únavy.

„Pripadá mi to, akoby všetci čakali na to, kedy už jeho telo povie dosť,“ zamýšľa sa Karin Cíleková-Habšudová.

Holger Rune Čítajte viac Mladý Dán nechcel byť hasič, ale Federer. Doma bol vždy za čudáka

Avšak Nadal sám niekoľkokrát aj počas Roland Garros pripustil, že v Paríži je možno naposledy. Do hlavného mesta Francúzska pricestoval aj s doktorom, ktorý sa o jeho nohu stará. Jeho výkon to však nepoznačilo, čo v kontexte príbehu o zranení a prípadnej derniére na antukovom grandslame vyznieva zvláštne.

Aj Djokoviča akoby narážky na Nadalovo zdravie iritovali. „Nevidel som, že by mal nejaké problémy. Ani zranenie. Nie je to prvýkrát, keď počúvame o tom, ako ledva chodí, a následne je pripravený na sto percent. Urobil to neraz,“ neodpustil si 35-ročný Belehradčan štipľavú poznámku.

Aj podľa Krošláka sa tieto veci prifarbujú a s Nadalovým zdravím to nie je také zlé, ako sa o tom píše. „Je to nafukovačka. O tom, že skončí, sa vravelo už pred piatimi rokmi. Nerozumiem, prečo to robia. Buď je vaše telo rozbité alebo nie. Nič viac, nič menej,“ zdôrazňuje.

Cíleková-Habšudová v tomto prípade nie je taká kritická. „Veľa sa o tom hovorí, no aj vlani, keď hral semifinále proti Novakovi, to naňho doľahlo. Nebol úplne fit. Niečo podobné sa mu môže opäť pritrafiť. Vieme, že má chronické problémy, kedykoľvek sa môžu ozvať. Pokojne aj pred semifinále proti Zverevovi,“ myslí si.

Podľa nej Nadal v tejto chvíli budúcnosť nerieši. Necháva to na osud. „Páčilo sa mi, ako to vyhodnotil Alex Corretja. Povedal, že Rafa nerozmýšľa nad tým, čo bude, ale žije pre prítomnosť. Podľa mňa to tak Nadal aj cíti,“ pripúšťa bývalá desiata hráčka sveta.

Rafael Nadal môže vybojovať už 22. grandslamový titul, Novak Djokovič v Paríži skončil. Čítajte viac Duel tenisových gladiátorov pre Nadala. Djokovič titul neobháji

Už iba zázrak

Pre čoskoro 36-ročného Malorčana to bola druhá viac ako štvorhodinová „šichta“ na kurte. Dva dni pred súbojom proti Djokovičovi ho k nej donútil aj mladý Kanaďan Félix Auger-Aliassime. Špekulovať však o tom, ako takáto porcia tenisu na Nadala doľahne, je zrejme zbytočné. V zajtrajšom semifinále proti Zverevovi bude určite opäť pripravený.

„Nadal je favorit, to je jasné. Ale Zverev dáva bomby a priamky. Má aj fyzičku na to, aby vydržal štyri hodiny. Tak, ako kedysi Robin Söderling (v 4. kole Roland Garros 2009, pozn.), aj Nemec mu môže narobiť problémy,“ predpokladá Krošlák.

„Ale v tejto forme a podľa toho, čo sme videli, ho už ťažko niekto zastaví,“ dopĺňa Cíleková-Habšudová.

Žiada sa dodať, že nie zdravie, ale zastaviť ho môže už iba zázrak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros 2022