Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladý Dán nechcel byť hasič, ale Federer. Doma bol vždy za čudáka

Nór. Dán. Proti sebe. Na antuke. Vo štvrťfinále Roland Garros. Aj vám tu niečo nesedí?

31.05.2022 15:23
Holger Rune Foto:
Holger Rune na Roland Garros.
debata

Casper Ruud a Holger Rune dnes v Paríži zabojujú o semifinále grandslamového turnaja. Obaja sú medzi najlepšou antukovou osmičkou prvýkrát v kariére. Kto vyhrá, výrazne si polepší. V rebríčku i na bankovom účte.

Favoritom je skúsenejší Ruud, no nepodceňujte 19-ročného Dána. Pred dvoma dňami vyprevadil z kurtu vlaňajšieho finalistu Stefanosa Tsitsipasa – 7:5, 3:6, 6:3, 6:4.

Ako v roku 1994

Celým menom sa volá Holger Vitus Nodskov Rune. Ak tenis sledujete iba povrchne, potom ste o ňom dosiaľ asi nepočuli. Rodák z Kodane za posledných pätnásť mesiacov letí rebríčkom ATP ako raketa. Poskočil o neuveriteľných 350 miest a aktuálne mu patrí 40. pozícia. Po zaslúženom triumfe nad Tsitsipasom pôjde ešte vyššie. Podľa expertov to bol zatiaľ jeho najlepší výkon na okruhu ATP.

Je to jeho tretí grandslamový turnaj v kariére, na prvých dvoch nevyhral ani jeden zápas. V Paríži sa však niečo láme, rodí sa nová hviezda. Tínedžer, ktorého zrazu obletuje celý tenisový svet.

Mimochodom, okrem Runeho sa včera na parížskych kurtoch predstavil aj Carlos Alcaraz. Dvaja tínedžeri boli naposledy vo štvrťfinále Roland Garros v roku 1994. Turnaj vtedy vyhral Sergi Bruguera, na obrazovkách sa prvýkrát objavil seriál Priatelia a Nelson Mandela sa stal juhoafrickým prezidentom.

Tak dávno to bolo.

Ale späť k Runemu, lebo od Alcaraza sa úspech očakával.

Novak Djokovič, Rafael Nadal Čítajte viac Zápas zápasov. Djokovič je v Nadalovom kráľovstve favorit

Ako junior bol svetovou jednotkou a na okruhu ITF Junior Circuit získal až desať titulov, vrátane toho chlapčenského na Roland Garros 2019. Po tom, čo sa v roku 2020 stal profesionálom, ovládol päť turnajov kategórie ITF a päť challengerov. V januári 2022 debutoval v prvej stovke mužského rebríčka.

O tri mesiace vyhral prvé podujatie ATP – BMW Open v Mníchove. Tiež na antuke.

Výborné výsledky v Paríži nie sú žiadna náhoda. Neprinášajú však ani žiadne uspokojenie. Či sú to len mladícke ideály, alebo odvaha a odhodlanie, ukáže až čas, Rune však už dnes hovorí o najvyššej méte.

„Mojím hlavným cieľom je byť svetovou jednotkou. Nebudem sa skrývať, rozmýšľam nad tým už dlho. Viem, že som ešte ďaleko, ale postupne sa približujem,“ vysvetlil nádejný tenista s tvárou chlapca a hlasom dieťaťa.

Dáni nechápu

Dánsko nie je Švédsko. Nikdy nemalo svojho Björna Borga, Matsa Wilandera či Stefana Edberga. Ak sa povie tenis a Dánsko, napadne vám jedine Caroline Wozniacka, nedávna svetová jednotka a víťazka Australian Open 2018. Práve ona je Runeho veľkým vzorom. V jej šľapajach by chcel kráčať.

„Na kurte bola vždy neuveriteľná bojovníčka. Mám sa od nej čo učiť,“ povedal šikovný mladík. „Tenis v Dánsku neustále napreduje, mám z toho radosť. Hádam sa raz dočkáme aj nejakého turnaja. Hlavné je, že sa nám darí,“ doplnil.

Mal na mysli krajanku Claru Tausonovú, ktorá v marci vyhrala svoj prvý turnaj WTA v Lyone. Paradoxne, tiež má iba osemnásť a vo svetovom rebríčku je na tom podobne ako Rune – je 44.

Okrem Runeho však majú Dáni v elitnej tisícke už iba jedného mužského zástupcu – 190. Mikaela Torpegaarda. Nikoho viac.

Tenis je síce vďaka nemu v krajine na vzostupe, ale stále zostáva veľkou neznámou. Runeho matka Aneke, ktorá ho sprevádza aj v Paríži, vraví, že ako malý nikdy nechcel byť hasičom, ale Federerom. „U nás doma je jediný s takýmto snom. Nikto mu preto nerozumie. V Dánsku je vlastne za čudáka,“ prekvapila úprimnou odpoveďou.

Holger Rune. Foto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia
Holger Rune Holger Rune.

Od desiatich rokov s ním jazdí prakticky po všetkých podujatiach. Keď jej syn zdolal v osemfinále Tsitsipasa, jeho pohľad i ďakovná reč smerovali k nej.

„Holger nechce byť ako ostatní. Keď sme týždeň v Dánsku, pýta sa, kedy už pôjdeme preč. Vraví, že už toho má dosť a chce ísť tam, kam patrí,“ zamyslela sa Aneke Runeová predtým, ako doplnila odpoveď, na ktorú všetci čakajú.

„Vidí sa v tenisovom svete. Chce byť súčasťou niečoho, kde mu ľudia rozumejú a podobajú sa mu. Keď je v Londýne, už nie je čudákom. Je jedným z mnohých!“ vysvetlila v spovedi, ktorá vyznieva voči Dánsku trošku kruto.

Možno sa teraz všetko začne meniť a v Kodani si tenis nájde svojich nových fanúšikov.

Dvaja Vikingovia

Na Runeho dnes čaká o niečo skúsenejší Ruud. Tiež Viking, avšak z Nórska. Rodák z Osla má 23 rokov a je svetovou osmičkou. Aj preňho je grandslamové štvrťfinále dosiaľ najväčším úspechom v kariére. Na konte však má už osem turnajových titulov ATP a šesť a pol milióna amerických dolárov.

Víťaz severského derby v piatok vyzve jedného z dvojice Andrej Rubľov – Marin Čilič.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Casper Ruud #Roland Garros 2022 #Holger Rune