Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič chce byť pánom histórie. Čo všetko (ne)môže dosiahnuť?

Bola to sezóna ako z rozprávky. Mužský svetový tenis takú hádam ani nezažil. A ak áno, bolo to veľmi dávno a profesionálny okruh ATP bol iba v plienkach...

03.01.2022 17:30
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (3)

Predchádzajúci rok si budú fanúšikovia spájať predovšetkým s menom Novaka Djokoviča. V prvý novembrový týždeň si v Paríži zabezpečil post koncoročnej svetovej jednotky – rekordný siedmykrát.

Ovládol tiež 37. podujatie kategórie Masters, čo sa takisto predtým nikomu nepodarilo. Dokonca čiastočne vymazal z histórie Rogera Federera, v počte týždňov strávených na poste svetovej jednotky je kráľom už on.

Mimochodom, od soboty je jediným hráčom v histórii, ktorý bol na čele renkingu v jedenástich sezónach.

Tak čo mu ešte chýba?

Odpoveď je jednoduchá: Nie veľa. A zvyšným rekordom, ktoré zostávajú neprekonané, ide Srb naproti. „Zdoláva ďalšie a ďalšie méty,“ vravel Daniil Medvedev na konci uplynulého roka.

„V tenise bude veľa nových ľudí a tí budú čítať vo Wikipedii, aké boli výsledky v minulosti, kto bol najdlhšie svetovou jednotkou i najčastejšie koncoročným kráľom. A všade uvidia Novaka,“ doplnil šampión z Flushing Meadows.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

21. grandslam?

Pred pár rokmi by ste zaňho v historických pretekoch nedali ani deravý groš. V polovici sezóny 2018 bol Djokovič absolútne bez formy, po zranení a dva roky nezískal žiadnu veľkú trofej. Na konte mal 12 grandslamových titulov, Rafael Nadal 17 a Federer dokonca 20. Na londýnskej tráve sa všetko zlomilo. Z nasledujúcich trinástich podujatí veľkej štvorky vyhral osem.

Aktuálne ich má na konte – rovnako ako jeho dvaja veľkí rivali – dvadsať.

„Väčšina ľudí považuje Federera s Nadalom za najlepších na svete. Sú pre nich niečo ako tenisové modly. Držia im palce. Djokovič nemá takýto fanklub. Novakovi som povedal, že keď vyhrá 21. grandslamový titul v kariére a Nadal s Federerom skončia, prekoná ich v každom smere. Ľudia na nich síce nezabudnú, ale pamätať si budú predovšetkým štatistiky. A tie bude mať Novak najlepšie. Spoločnosť ho raz docení,“ potvrdil pre Pravdu Dominik Hrbatý, niekdajší slovenský tenista.

Na Australian Open 2022 má Djokovič šancu vyhrať 21. grandslamový titul. Pravda, to všetko za predpokladu, že do Melbourne odcestuje. Na turnaj sa síce prihlásil, jeho očkovací pas, ktorý je austrálskou podmienkou, však zatiaľ nikto nevidel. Jasnejšie vraj bude do pár dní, usporiadatelia očakávajú ešte niekoľko charterových letov s tenistami.

V každom prípade, ak by sa aj Djokovič u protinožcov neukázal, je viac ako pravdepodobné, že v sezóne 2022 sa aj tak v tejto najsledovanejšej štatistike dostane pred Federera s Nadalom.

Djokovič Čítajte viac Chalani, neprídem! Ako Djokovič odmietol Austráliu

Connorsove tituly

Začínajúci sa ročník, to je zároveň ďalšia príležitosť siahnuť na kalendárny grandslam. Zverenec Mariána Vajdu bol k nemu veľmi blízko už vlani, nebyť septembrového US Open, kde stroskotal vo finále. Doteraz sa to podarilo jedine Rodovi Laverovi v sezónach 1962 a 1969. Ak sa mu chce Djokovič vyrovnať, musel by v Melbourne štartovať.

Mimochodom, radoval sa tam už deväťkrát, Nadal na Roland Garros trinásťkrát. To bude azda jeden z mála rekordov – počet triumfov na jednom grandslamovom turnaji – na ktorý tento Balkánec nikdy nedosiahne.

Djokovičov novembrový parížsky triumf bol preňho zároveň 86. víťazným turnajom v kariére. A toto môže byť ďalší zádrhel v jeho pláne ovládnuť tenisovú históriu skrz na skrz. Legendárny Američan Jimmy Connors má totiž doma 109 rôznych pohárov a tanierov. Federer 103, Ivan Lendl 94 a Nadal 88.

Ani toto priepastné manko by nemuselo byť nezmazateľné, lenže Belehradčan má už 34 rokov a nejazdí týždeň čo týždeň z turnaja na turnaj. Napríklad po US Open si dal takmer dvojmesačnú prestávku. Tak, ako ostatní tenisti v pokročilom veku, aj on si už prísne vyberá, kde bude energiu míňať a kedy ju dopĺňať. Aj preto v tejto sezóne vyhral „iba“ štyri turnaje. Vlani päť.

Becker tenis Čítajte viac Najlepší tenista v histórii? Becker v tom má jasno

Connorsových 109 sa tak zdá byť neprekonateľných…

Ak sa však budeme sústrediť iba na naozaj veľké tituly, za ktoré považujeme triumfy na grandslamoch, Masters 1000 a záverečných Turnajoch majstrov, potom Djokovičovi patrí história už teraz. Takýchto trofejí má 62.

Čo sa týka jednotlivých zápasov, zatiaľ je len šampiónom kvality, nie kvantity. Z hráčov v tzv. Open ére má najvyššie percento víťazných zápasov. Až 83,3. O dve desatinky percenta je pred Nadalom.

Ale teraz letmý pohľad na víťazné duely… Federer ich má na konte 1251, Nadal 1028 a Djokovič iba 982. Pochopiteľne, tieto preteky ovplyvní fakt, ako dlho ešte bude aktuálna svetová jednotka hrať. A – samozrejme – do koľkých turnajov (ak vôbec) ešte Federer zasiahne.

V sezóne 2021 zvládol Srb 48 duelov, týmto tempom a rovnako kvalitne by musel pokračovať prakticky do štyridsiatky.

Úprimne? Toto už zrejme nedá…

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Rovnaký hlad

Keď sme pri veku, Djokovič bude mať v máji 35. To nie sú roky, s ktorými môže pomýšľať na rekordný zápis. Ken Rosewall mal na Australian Open 1972 až 37 a zvíťazil, Federer pri dosiaľ poslednom grandslamovom triumfe – tiež v Melbourne – 36.

Predbehnime však udalosti. Ak by tento veľký „maestro“ v januári predsa len ovládol prvý grandslam roka, bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie ciele. V aktuálnej sezóne to boli týždne na tenisovom tróne a grandslamové tituly, ktoré ho hnali vpred. Ale čo ak aj v tomto ukazovateli Federerovi s Nadalom odskočí?

Djokovič už niekoľkokrát naznačil, že ho zaujímajú iba veľké tituly a úspechy pre Srbsko. Priznáva tiež, že rád trávi čas s najbližšími, čo však znamená, že jeho kalendár nie je nahustený. Zároveň vraví, že hlad víťaziť má stále rovnaký.

„História nášho športu je pre mňa príliš veľkou motiváciou. Mojím cieľom je dokázať, že môžem prekonať všetky rekordy. Mám obrovskú motiváciu pokračovať,“ potvrdil nedávno.

Nuž, rekordy, traste sa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič