Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bencicová trofej nezíska. Semifinále si prvýkrát v histórii zahrá kvalifikantka

Osemnásťročná britská tenistka Emma Raducanuová sa prekvapujúco prebojovala už do semifinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

08.09.2021 20:12 , aktualizované: 22:41
Belinda Bencicová Foto: ,
Belinda Bencicová vo štvrťfinálovom zápase US Open.
debata

Vo štvrťfinále vyradila nasadenú jedenástku Švajčiarku Belindu Bencicovú 6:3, 6:4 a dosiahla životný úspech.

V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazke súboja medzi Češkou Karolínou Plíškovou a Grékyňou Mariou Sakkariovou.

Bencicovej vyšiel úvod zápasu s Raducanuovou a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 3:1. Britka však postupne striasla zo seba nervozitu, získala päť gemov za sebou a prvý set sa stal jej korisťou.

Raducanuová ťažila z výborného pohybu po dvorci, v dlhších výmenách ničila favoritku obojručným bekhendom po čiare.

Na Britke nebolo vôbec vidno, že hrá prvýkrát proti tenistke z elitnej svetovej dvadsiatky, na dvorci pôsobila vyzretým dojmom.

Bencicová robila v dôležitých momentoch priveľa dvojchýb, pri mnohých loptičkách bola neskoro. Na začiatku druhého setu nevyužila Švajčiarka so slovenskými koreňmi tri brejkbaly, čo sa jej vypomstilo.

Za stavu 2:2 prišla o servis a Raducanuová už šancu na zisk cenného skalpu olympijskej šampiónky z Tokia z rúk nepustila. V desiatom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Raducanuová je vôbec prvou kvalifikantkou, ktorá postúpila do semifinále US Open a historicky najmladšou Britkou medzi elitným kvartetom.

Podarilo sa jej to hneď pri debute v hlavnej súťaži v New Yorku.

Leylah Fernandezová Čítajte viac Rozprávka pokračuje. Tínedžerka pripomenula Šarapovovú spred 16 rokov

"Vedela som, že to bude veľmi náročný zápas. Belinda je výborná hráčka, má rýchle a razantné údery. Tento rok je v skvelej forme, čo potvrdila ziskom zlata na olympiáde v Tokiu.

V kľúčových momentoch som si dokázala pomôcť kvalitným podaním. Veľkú zásluhu na tomto úspechu majú členovia môjho tímu, ktorí sedia v lóži.

Vďaka patrí aj všetkým fanúšikom, ktorí mi držia palce doma pri televíznych obrazovkách," uviedla Raducanuová v prvom pozápasovom rozhovore.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále:

Emma Raducanuová (V. Brit.) – Belinda Bencicová (Švajč.-11) 6:3, 6:4

Zverev postúpil bez straty setu

V mužskom pavúku sa do semifinále prebojoval Nemec Alexander Zverev. Vlaňajší newyorský finalista si vo štvrťfinále ako nasadená štvorka poradil s Juhoafričanom Lloydom Harrisom 7:6 (6), 6:3, 6:4.

Jeho súperom bude víťaz duelu medzi najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a Talianom Matteom Berrettinim.

Harrisovi vyšiel začiatok zápasu so Zverevom. Za stavu 4:3 po víťaznom returne prelomil podanie Nemca a išiel servovať na víťazstvo v sete. Zverev však vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk.

V ňom viedol Harris 6:5 a mal výhodu servisu, no koncovka patrila Zverevovi. Olympijský šampión z Tokia sa dostal na koňa a na začiatku druhého dejstva si po rýchlom brejku vybudoval rozhodujúci náskok 3:0.

Filip Polášek Čítajte viac Fantázia. Polášek s Peersom sú už v semifinále US Open

Zverev mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania, vo výmenách robil menej nevynútených chýb. V úvode tretieho setu odskočil Harrisovi na 4:0.

Juhoafričan ešte znížil na 3:4, no Zverev už dokráčal medzi elitné kvarteto a natiahol víťaznú sériu na 16 zápasov.

„Som rád, že to bolo v troch setoch. Lloyd sa rozohral a na konci tretieho setu začal predvádzať neskutočné údery. Dôležitý bol gem za stavu 4:3, v ktorom som odvrátil brejkbal a udržal si podanie,“ uviedol Zverev v prvej reakcii.

Pre Harrisa je už účasť vo štvrťfinále životný úspech na niektorom z podujatí veľkej štvorky.

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Alexander Zverev (Nem.-4) – Lloyd Harris (JAR) 7:6 (6), 6:3, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Belinda Bencicová #Emma Raducanuová