Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cieľ splnený. Murraymu sa klania i Djokovič

Keď vstupoval do veľkého tenisu, mal sen: zdvihnúť nad hlavu trofej pre víťaza niektorého z grandslamových turnajov. Splnil si ho trikrát. Dva razy v Londýne, raz v New Yorku.

06.11.2016 18:10
Andy Murray Foto:
Andy Murray s trofejou z Paríža.
debata

Výsledok celoživotnej driny

Andy Murray však nie je človek, ktorý by sa s čiastočnými cieľmi uspokojil. Preto si pred seba začiatkom tejto sezóny postavil ďalšiu, ešte o čosi náročnejšiu, pre niektorých dokonca nesplniteľnú výzvu: zosadiť z kráľovského trónu Novaka Djokoviča. Dnes sa mu to oficiálne podarilo. Svetový tenis má po 122 týždňoch nového panovníka – bojovníka zo Škótska.

„Som na seba hrdý. To, čo som dokázal, však nie je len výsledkom dneška či tohto týždňa. Je to odraz dlhoročnej, priam celoživotnej práce. S pribúdajúcimi rokmi som po poste svetovej jednotky túžil stále viac. Stal sa zo mňa konzistnentnejší hráč, to je dôvod, prečo som to dokázal,“ hovoril v sobotu Murray.

Jeho slová počúvali novinári v okamihu, keď už bolo jasné, že jeho meno sa v pondelok objaví na prvej priečke svetového rebríčka. K potvrdeniu prišlo za zaujímavých okolností. Už pred turnajom v Paríži bolo jasné, že Murray potrebuje vo francúzskej metropole dokráčať do finále. A zároveň si musí počkať na zaváhanie Djokoviča, ktorý nesmel triumfovať.

Druhá z podmienok sa naplnila už vo štvrťfinále, v ňom Djokovič nestačil na Chorváta Marina Čiliča. Rodák z Glasgowa tak mal všetko vo svojich rukách. Pri poslednom kroku ich dokonca nemusel vôbec použiť. Kanaďan Milos Raonic na zápas pre zranenie nenastúpil a Murraymu pozíciu značne uľahčil.

„Samozrejme, je trochu zvláštne, za akých okolností som dosiahol svoj cieľ. Každopádne, je to odmena za to, aký skvelý rok mám za sebou. Najmä ostatné mesiace boli najlepšie v mojej kariére,“ hovoril Murray.

Malý klub výnimočných

Jeho bilancia v tomto roku je skvelá. Odohral 85 zápasov, prehral len 9. Získal osem turnajových titulov – o jeden viac ako Djokovič, ktorého už predstihol aj v zárobkoch. Murray zabral najmä na grandslamoch – vo finále nebol len na US Open. Na Australian Open a Roland Garros podľahol Djokovičovi, vo Wimbledone bral trofej. Navyše, v Riu de Janeiro získal svoje druhé olympijské zlato.

„Ak si dobre pamätám, po prvý raz sme sa stretli na kurte jedenásťroční. Bolo skvelé sledovať Andyho cestu. Postupne sa zlepšoval a v tomto roku predvádzal svoj najlepší tenis. Na tróne sedí absolútne zaslúžene,“ hovorí Djokovič.

Mimochodom, obaja rivali sú rovesníkmi. Murray je len o týždeň starší.

Brit ťahá v druhej polovici sezóny parádnu sériu. V súťažnom zápase naposledy prehral koncom augusta (vo štvrťfinále US Open nestačil na Japonca Keia Nišikoriho). Odvtedy vyhral 22 zápasov a trofej bral zo štyroch turnajov.

„Máme nového kráľa. Gratulujem, Sir,“ napísal na jednej zo sociálnej sietí legendárny Švajčiar Roger Federer. „Vitaj vo veľmi malom klube ľudí, ktorí robia svoju prácu najlepšie na svete,“ pridal sa Boris Becker, niekdajší hráč číslo jeden a súčasný tréner Djokoviča.

V rukách Lendla

Murray sa stal len 26. hráčom, ktorý dokráčal v renkingu až na vrchol. A zároveň najstarším tenistom od roku 1974, ktorý si užíva post jednotky po prvý raz v kariére. Vďačí za to aj obnovenej spolupráci s Ivanom Lendlom. Ostravský rodák sa vrátil k Murraymu v júni tohto roka a pod jeho vedením sa dočkal toho, čo ako hráč zažil sám.

Spolu mohli oslavovať aj v nedeľu. Najlepším možným spôsobom. V Paríži zvládol Murray aj finálový zápas. Američana Johna Isnera v ňom zdolal v troch setoch – 6:3, 6:7 (4), 6:4.

Potvrdil tak, že na tenisovom tróne sedí ďalší veľký šampión.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray