Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kužmovej vo finále došiel dych. Domácej hráčke podľahla hladko 3:6, 2:6

Slovenská tenistka Viktória Kužmová nasadená ako trinásta prehrala za 70 minút 3:6, 2:6 s domácou päťkou podujatia Kaylou Dayovou v nedeľňajšom finále dvojhry junioriek na grandslamových US Open v New Yorku. Bol to jej premiérový vzájomný duel so 16-ročnou ľavorukou päťkou mládežníckeho hodnotenia.

11.09.2016 21:44
debata
Viktória Kužmová vo finále US Open junioriek. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Viktória Kužmová Viktória Kužmová vo finále US Open junioriek.

Rodáčka z kalifornskej Santa Barbary Dayová figuruje na 374. pozícii medzi ženami, v sobotu vo Flushing Meadows neuspela vo finále štvorhry dievčat. V hlavnej singlovej súťaži dospelých ako držiteľka voľnej karty prekonala v 1. kole krajanku Madison Brenglovú (6:2, 4:2 – skreč), potom v derby nestačila Madison Keysovú (dvakrát 1:6).

„Pod môj dnešný výkon sa podpísal aj včerajší náročný semifinálový zápas. Snažila som sa kvalitne zregenerovať, ale nevyšlo mi to. Nemôžem sa však na to vyhovárať, aj súperka mala ťažký program. Trochu ma zrazilo, že som si v úvode prehrala servis zo 40:0. S celkovým účinkovaním na tomto podujatí – mojom poslednom juniorskom – som, samozrejme, veľmi spokojná,“ povedala Viktória Kužmová pre agentúru SITA.

Kužmová vo finále prišla o servis vo štvrtom geme, v ktorom spočiatku viedla 40:0. V šiestej hre Dayová nezužitkovala dve jednotlivé šance na brejkovú poistku, na podaní v siedmom geme si poradila s mankom 0:40 – mala náskok 5:2. V deviatej hre sa dopodávala jasne na 15. Pridala ešte štyri gemy v rade v druhej časti, naznačila tým definitívu vo svoj prospech. Slovenke pritom stále nevychádzali kľúčové situácie: za stavu 3:6, 0:1 nepremenila dve jednotlivé príležitosti na returne.

Na servise v piatom geme, jednom z viacerých dlhších, síce znížila na 1:4, ale už nedokázala zdramatizovať dianie. Američanka sa presvedčivo posunula na 5:1 a neroztriasla sa ani pri neskoršom podávaní na triumf. Od skóre 40:15 esom využila druhý mečbal po tom, ako spáchala dvojchybu. Na „winnery“ síce mierne zaostala 12:13, predviedla však výrazne istejší výkon – nevynútené chyby 14:30. Kužmová v sobotu nastrieľala 23 es, teraz žiadne.

Osemnásťročná členka VSE TK Akademik Košice Kužmová dosiaľ v juniorskej dvojhre na Majors najďalej bola v semifinále minuloročného Wimbledonu. V USTA Billie Jean King National Tennis Center v sezóne 2015 prehrala v osemfinále singla.

Zverenkyňa Jána Sabovčíka v rámci programu NTC Kužmová obhajovala titul vo štvorhre dievčat (získala ho s Ruskou Alexandrou Pospelovovou), ale po boku Talianky Federicy Bilardovej neuspela už v 1. kole. Toto podujatie bolo pre hráčku projektu Stars for Stars zároveň rozlúčkové mládežnícke. Medzi ženami už figuruje na 295. pozícii v renkingu WTA a na zvyšok sezóny má ambíciu zmestiť sa nad čiaru kvalifikácie januárových melbournských Australian Open.

Kužmová sa po medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2016 predstaví na piatich turnajoch žien pod hlavičkou ITF (USA – Lubbock a Albuquerque, resp. Austrália – Brisbane, Toowoomba a Cairns). Na tripe bude dovedna 46 dní. V budúcotýždňovom Lubbocku je jednotkou tzv. akceptačného zoznamu.

Jedinou Slovenkou s triumfom v singli junioriek na US Open v ére samostatnosti zostáva od sezóny 2007 Kristína Kučová. V roku 1991 sa presadila Karina Habšudová. Poslednou juniorkou zo SR s trofejou vo dvojhre na veľkej štvorke je od melbournských Australian Open 2015 Tereza Mihalíková, s Kužmovou a Kristínou Schmiedlovou členka neformálneho generačného spolku Prvosienka.

Dvojhra junioriek – finále:
Kayla Dayová (USA-5) – Viktória Kužmová (SR-13) 6:3, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open 2016