Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis pod piatimi kruhmi. Turizmus či olympijská česť?

Žiadne body? Žiadne peniaze? Iba otázka výnimočných hodnôt? Ďakujeme, nemáme záujem.

04.08.2016 06:00
Tenisová raketa Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Zika, doping, zranenia

Akú cenu má medaila z olympijského tenisového turnaja? Otázka, ktorú si po udalostiach z predošlých týždňov zrejme kladú mnohí z fanúšikov. V Riu budú totiž z viacerých – opodstatnených alebo neopodstatnených – dôvodov chýbať desiatky hráčov a hráčok. Nevynímajúc esá z užšej svetovej špičky.

„Priznám sa, nemám rád tenisový turnaj na olympiáde. Pravidlá, ktoré preň platia, z neho urobili tak trochu tenisový turizmus,“ hovorí bez okolkov Lotyš Ernests Gulbis. Niekdajší desiaty hráč sveta do Ria taktiež odmietol cestovať.

V porovnaní s hviezdami, ktoré svojím rozhodnutím nezúčastniť sa olympiády prekvapili svet, je Gulbis malou rybou. Z aktuálnej elitnej dvadsiatky renkingu ATP sa nepredstaví v Brazílii takmer polovica hráčov: Švajčiari Roger Federer (3. hráč sveta) a Stan Wawrinka (4.), Kanaďan Milos Raonic (7.), Čech Tomáš Berdych (8.), Rakúšan Dominic Thiem (10.), Francúz Richard Gasquet (15.), Američan John Isner (17.), Austrálčan Nick Kyrgios (18.) a Španiel Feliciano López (19.).

Z najlepšej ženskej dvadsiatky chýbala do včerajška pätica: Rumunka Simona Halepová (3.), Bieloruska Victoria Azarenková (7.), Slovenka Dominika Cibulková (11.), Švajčiarka Belinda Benčičová (16.) a Češka Karolína Plíšková (17.). Okrem nich sa nepredstaví v Riu ani niekdajšia svetová jednotka – Maria Šarapovová. Ruska si odpykáva dvojročný dištanc za doping (meldónium).

Prežije aj bez olympiády

Viacerým z tenistov sa chladný postoj k najväčšiemu športovému sviatku nedá vyčítať. Federer ukončil pre zranenie sezónu. Azarenková je tehotná. Na rovinu sa vyznal zo svojich pocitov Thiem. „Nepotrebujem ísť na olympijské hry. Môj život si viem predstaviť aj bez nich,“ uviedol s tým, že radšej pôjde na menší turnaj do Mexika.

Mnohí z jeho kolegov sa však vyhovorili (či opodstatnene, posúďte sami) na obavy z vírusu zika. „Bolo to mimoriadne náročné rozhodnutie, no do Ria nepocestujem. Zdravie je prvoradé,“ písali ospravedlňujúce odkazy fanúšikom Raonic, Halepová, Plíšková, Berdych či Martin Kližan. Slovenská jednotka niekoľko dní predtým reagovala na jednej zo sociálnych sietí na nechutné odkazy od fanúšikov a zapochybovala, koho má vlastne reprezentovať.

Mnohí z priaznivcov však dôvodu s menom zika veľmi neveria. Aj viaceré médiá sa zamýšľajú nad tým, či vírus nie je len vhodným argumentom na zastretie neochoty cestovať na olympijské hry. Napokon, v Riu nejde o žiadne body, za víťazstvá neberú tenisti ani peniaze.

A na tie sú z veľkých turnajov zvyknutí. Napríklad: prémia za prehru v úvodnom kole nedávneho Wimbledonu dosahovala pred zdanením v prepočte 35-tisíc eur. Navyše, tenisový kalendár je počas roka mimoriadne nabitý, a tak je možné, že viacerí z hráčov túžia po oddychu.

Nie všetci sa však dívajú na olympijskú výzvu cez finančnú zásteru. „Za cestu do Ria si musíme platiť. Z olympijského výboru nám povedali, že ak to chceme mať zaplatené, musíme letieť z Česka. A to je zbytočne veľa cestovania navyše,“ povedali v rozhovore pre idnes.cz tenistky Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou.

„Olympiáda nám však za to stojí. Radíme ju na jednu úroveň s grandslamovými turnajmi. Sme vďačné za to, že môžeme ísť do Ria,“ dodali Češky s úsmevmi na tvárach.

Rozhodnutia tenistov treba rešpektovať. Majú na ne právo. Do reprezentačných farieb ich nemožno navliecť nasilu. Či sú však dôvody viacerých z nich na mieste, je už otázne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016