Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Éra Djokoviča. Mozaiku dotvorilo srdce

Z tenistu sa stal maliar. Raketu premenil na štetec, jeho plátnom sa stala antuka. Keď do nej Novak Djokovič kreslil v nedeľu podvečer srdce, bola v tom štipka symboliky. Akoby dotvoril posledný kúsok v mozaike, ktorá bola po celé tie roky nekompletná.

06.06.2016 16:44
Novak Djokovič, Roland Garros Foto: ,
Obrovská radosť po premenenom mečbale.
debata

Srbský tenista ju skladal po celom svete. Od Melbourne po New York, od Londýna po Paríž. Práve vo francúzskej metropole dokončil výnimočný počin. Po Australian Open, Wimbledone a US Open si siahol aj na trofej pre víťaza Roland Garros – slávny Pohár mušketierov. A jeho meno pribudlo na exkluzívnom zozname, na ktorom stojí legenda vedľa legendy.

Na maľovaní musí popracovať

Po Fredovi Perrym, Donovi Budgovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andrém Agassim, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi sa stal len ôsmym mužom tenisovej histórie, ktorý zavŕšil kariérny Grand Slam.

„Mám pocit, že nejestvuje veľa slov, ktorými by som mohol popísať, čo prežívam. Sedím tu vedľa tejto trofeje a užívam si každú sekundu. Som natoľko ohromený, že ani neviem premýšľať nad tým, čo sa stalo a čo sa ešte stane,“ hovoril novinárom na tlačovej besede Djokovič.

V tej chvíli už mal za sebou objatia s obomi rodičmi, ktorí k nemu po poslednej výmene finálového zápasu s Andym Murrayom pribehli na kurt. Zopár slovami poďakoval divákom na zaplnenom Dvorci Philippa Chatriera, medzi ktorými nechýbal ani Gustavo Kuerten.

Novak Djokovič sa dočkal. Vyhral Roland Garros Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Sympatické objatie po finálovom zápase. Andy...

Večne sa smejúci Brazílčan patrí k tváram Roland Garros. V Paríži triumfoval tri razy a práve po svojich najväčších úspechoch kreslil do antuky veľké srdce. Djokovič ho v nedeľu podvečer napodobnil. „Moje srdce bolo podstatne lepšie. Mal by som Novakovi povedať, že ešte musí na maľovaní popracovať,“ žartoval Kuerten.

Pri oslave síce belehradskému rodákovi kreativita chýbala, no na kurte rozhodne nie. Jeho výkon v súboji s Murrayom bol opäť výnimočný. V istých okamihoch takmer exhibičný. Napriek tomu, že čelil druhému hráčovi svetového rebríčka. Dianie na kurte len podčiarklo, aký výrazný rozdiel je medzi Djokovičom a zvyškom tenisového sveta.

„Murray by mal podstatne viac triumfov. Pod jednou podmienkou: ak by nehral v ére Djokoviča. Napokon, s týmto chlapíkom prehral osem z desiatich veľkých finále,“ napísal denník New York Times.

Magický dátum? 11. september

Svetová jednotka má pred sebou ešte zopár aktívnych sezón, no už teraz je legendou. Je symbolom súčasnej tenisovej generácie, jedným z najobdivova­nejších športovcov sveta, hrdinom pre milióny fanúšikov.

Napokon, finále grandslamového turnaja si už bez účasti výnimočného Srba ani nevedia predstaviť. Jeho meno bolo súčasťou posledných šiestich, päť z nich vyhral. Celkovo sa Djokovič pýši už dvanástimi titulmi z podujatí veľkej štvorky.

Mnohí experti i súperi 29-ročnej superhviezdy tvrdia, že je v jej silách, aby jedného dňa vystriedala na čele historického rebríčka Rogera Federera. Pri Švajčiarovi svieti číslo 17. „Ak bude Novak podávať také výkony, akými nás ohromuje počas posledných dvoch rokov, je v jeho schopnostiach prekonať túto métu. Hrá vskutku senzačne,“ uviedol Murray.

V tomto roku môže pridať ďalšie dva. Ak by uspel vo Wimbledone aj na US Open, mohol by si do životopisu zapísať zlatým písmom to, čo pred ním len dvaja muži (Don Budge a Rod Laver): som majiteľ kalendárneho Grand Slamu!

„Nechcem, aby to vyznelo arogantne, ale v živote je všetko možné. Stále som v hre o túto poctu. Nerád by som však nad tým zbytočne premýšľal,“ odpovedal na jednu z otázok Djokovič, ktorý vlani ovládol tri zo štyroch grandslamových turnajov – okrem Roland Garros.

Ak by 10. júla (mužské finále Wimbledonu) i 11. septembra (mužské finále US Open) zdvihol nad hlavu trofej, dosiahol by ďalší z veľkých míľnikov. To všetko pod pozorným dohľadom slovenského trénera Mariána Vajdu.

1. kolo Lu Jen-hsun (Tai.) 6:4, 6:1, 6:1
2. kolo Steve Darcis (Bel.) 7:5, 6:3, 6:4
3. kolo Aljaž Bedene (V. Brit) 6:2, 6:3, 6:2
Osemfinále Roberto Bautista-Agut (Špa.-14) 3:6, 6:4, 6:1, 7:5
Štvrťfinále Tomáš Berdych (ČR-7) 6:3, 7:5, 6:3
Semifinále Dominic Thiem (Rak.-13) 6:2, 6:1, 6:4
Finále Andy Murray (V. Brit.-2) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4
debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič