Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Široký káder, silná štvorhra. Češky vládnu tenisu

Radosť českým tenistkám pristane. V posledných rokoch si jej v Pohári federácie užívajú dosýta. Niet divu. Vo finále prestížnej tímovej súťaže nechýbali z predošlých piatich prípadov štyrikrát.

18.04.2016 21:00
Karolína Plíšková Foto:
Karolína Plíšková.
debata

Spanilú jazdu zakaždým dotiahli do triumfu. Ďalší môžu pridať v tomto roku. V boji o vzácnu trofej vyzvú 12. a 13. novembra Francúzky. „Keď máte taký tím, aký mám ja, nemusíte sa obávať ničoho. Naša zostava má ohromnú silu,“ vravel médiám po dramatickej semifinálovej bitke kapitán Petr Pála.

Jeho zverenky zvíťazili vo Švajčiarsku 3:2. O postupujúcom rozhodla až záverečná štvorhra, pár Karolína Plíšková – Lucie Hradecká zdolal svetovú deblovú jednotku Martinu Hingisovú s Viktorijou Golubicovou jednoznačne 6:2, 6:2. Češky pritom prichádzali do Luzernu značne oslabené. Chýbali im dve najvyššie postavené hráčky vo svetovom rebríčku – sedmička Petra Kvitová a pätnástka Lucie Šafářová. Aj bez nich sa zaobišli. Nie je to však prekvapujúce. V elitnej stovke majú popri dvojici najväčších hviezd ďalšie štyri tenistky. Oprieť sa môžu taktiež o tradične silný pár pre štvorhru. Ak v nej o niečo išlo, v posledných siedmich prípadoch zakaždým uspel.

„Pre naše dievčatá nie je štvorhra niečo cudzie. Keď som bol v Belgicku, tam ju deti na turnajoch vôbec nehrali. U nás? Keď prehráte vo dvojhre, idete si automaticky zahrať štvorhru,“ hľadá Pála dôvody úspechu v rozhovore pre idnes.cz. Češkám sa návyky z detstva vyplácajú. Finále Pohára federácie bez nich si už takmer nemožno predstaviť. Zatiaľ čo Pálova družina drží miestenku doň so železnou pravidelnosťou, súperi sa striedajú. Po Ruskách, Nemkách a Taliankach prídu Francúzky.

„Aj tentoraz budeme vo výhode. Najmä vďaka širokému kádru. Francúzky sa spoliehajú len na dve dievčatá,“ vraví Pála. Jeho zverenky zaútočia už na piaty triumf za posledných šesť rokov. Úspešnejšie sú v histórii súťaže len Američanky. Dominovali bez prerušenia v rokoch 1976–1982 a obohatili svoju zbierku o sedem triumfov. Celkovo sa pýšia sedemnástimi. Za nimi sú v historickom rebríčku Češky s deviatimi trofejami. Päť z nich však získali pod hlavičkou bývalého Československa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Fed Cup #Karolína Plíšková #Lucie Hradecká