Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová: Tlak mi neprospel. Získavam stratenú istotu

Vlani zažila najlepšiu sezónu v kariére. Tešila sa z prvých turnajových titulov na okruhu WTA. Vo svetovom rebríčku sa vyšplhala tak vysoko ako nikdy predtým. Odmenou jej boli ocenenia Tenistka roka i siedma priečka medzi najlepšími slovenskými športovcami.

04.02.2016 09:00
Anna Karolína Schmiedlová Foto: , ,
Anna Karolína Schmiedlová.
debata

Vstup do novej sezóny však Karolíne Schmiedlovej (21) nevyšiel. Zo štyroch zápasov prehrala tri, s Australian Open sa lúčila už po prvom kole. „Uvedomujem si, že moja hra nebola na dostatočnej úrovni. Som však presvedčená, že časom sa opäť dostanem do formy, vyjde mi zopár turnajov a budem v pohode,“ vraví slovenská tenisová jednotka. Spolu s Dominikou Cibulkovou, Danielou Hantuchovou a Janou Čepelovou ju čaká cez víkend bratislavské stretnutie v Pohári federácie. Súperom bude Austrália.

Kto je favoritom?
Nemyslím si, že toto stretnutie má veľkého favorita a outsidera. Sily sú na oboch stranách veľmi vyrovnané. Austrálčanky sa síce spoliehajú na kvality Samanthy Stosurovej, no my máme štvoricu vyrovnaných hráčok. Každá z nás môže uspieť a vybojovať pre Slovensko bod. Navyše, sme doma, pred vlastným publikom, čo je určite výhoda. Taktiež povrch, ktorý nie je taký rýchly, by nám mal sedieť. Aspoň mne vyhovuje.

Najväčšou hviezdou víkendu je – aspoň na základe rebríčkového postavenia – Stosurová. Až na Čepelovú s ňou majú všetky Slovenky negatívnu zápasovú bilanciu. Vzbudzuje vo vás rešpekt?
Strach z nej určite nemám, s rešpektom by som to tiež nepreháňala. Každopádne, ide o veľmi nebezpečnú hráčku, ktorá má mimoriadne kvalitný servis. Patrí k najlepším na svete, no vedela by som nájsť aj súperky, ktoré považujem za ešte nepríjemnejšie. Ak dostanem šancu, určite sa na ňu dobre pripravím a pobijem sa o víťazstvo. Kapitán aj dievčatá mi čo-to poradia a rozhodne nebudem bez šance. Tak ako ostatné členky tímu.

Stosurová vyniká tvrdými údermi. Hantuchová o nej povedala, že niekedy hrá ako chlap. Je silovejšia ako väčšina tenistiek na okruhu?
Treba priznať, je to veľký rozdiel. Najmä pri podaní dokáže poslať na druhú stranu kurtu rýchlu loptu. Navyše, jej servis má nepríjemný odskok, čo môže každej hráčke narobiť výrazné problémy. Nemyslím si však, že je to neriešiteľná situácia. Na všetko sa dá nájsť recept.

Hrozilo, že popri Stosurovej sa budú Austrálčanky spoliehať aj na Dariu Gavrilovovú, ktorá začiatkom roka triumfovala v Hopmanovm pohári. Odľahlo vám, keď rodáčke z Ruska nepovolila Medzinárodná tenisová federácia reprezentovať svoju novú krajinu?
S Dariou by boli Austrálčanky podstatne silnejšie. Bezpochyby. Hrá totiž vo výbornej forme, je aj obrovská bojovníčka a v tímových súťažiach bude akiste podávať ešte lepšie výkony, čo dokázala v Hopmanovom pohári. Máme šťastie, že neprišla. Na druhej strane, je tu Casey Dellacquová, ktorá sa opiera o skúsenosti a vie byť na kurte veľmi nepríjemná. Netreba ju podceňovať.

Rebríčkovo ste v postavení slovenskej jednotky. Cítite sa tak?
(smiech) No, sme štyri vyrovnané hráčky. Daniela s Dominikou sú výborné, majú podstatne viac skúseností ako ja. Nie je dôležité, kto je jednotkou a kto dvojkou. Podstatné je, aby sme uhrali dostatočný počet bodov a postúpili.

Ale predsa len, rozprávali ste sa už s kapitánom Matejom Liptákom o tom, kto dostane príležitosť v úvodných sobotňajších dvojhrách?
Zatiaľ vôbec. Budeme zrejme vychádzať z diania na tréningu. Pohár federácie je tímová súťaž a záleží v nej len na tom, aby sme vyhrali. Ak sa mi nebude dariť, nebudem si dostatočne veriť, tak sa vôbec nebudem hnevať na to, ak dostanú príležitosť iné dievčatá.

A ako sa cítite?
Pôsobenie v Austrálii mi veľmi nevyšlo, čo mi ubralo zo sebavedomia. Na každom tréningu však cítim, že získavam stratenú istotu. Aj z predošlých stretnutí Pohárov federácie mám skúsenosť, že týždňová príprava mi výrazne pomohla. Verím, že to tak bude aj tentoraz. Som rada, že tu môžem byť.

Australian Open sa skončilo pre slovenský tenis veľkým neúspechom. Každá z vás sa lúčila s úvodným grandslamom roka už po prvom kole. Rozoberali ste to spolu?
To nie, nemalo by to žiadny zmysel. Treba sa sústrediť na to, čo je pred nami.

Lanská sezóna vám vyšla skvele, dočkali ste sa prvých turnajových titulov na okruhu WTA. Vstup do novej vám však nebol dobrý. Hľadali ste dôvody neúspechov?
Nechcela by som sa k tomu veľmi vracať, ani to riešiť. Som presvedčená o tom, že časom sa opäť dostanem do formy, vyjde mi zopár turnajov a budem v pohode. Čím skôr sa tak stane, tým lepšie. Uvedomujem si totiž, že som hrala s kvalitnými súperkami, moje výkony neboli na dostatočne dobrej úrovni. Navyše, cítila som zvýšený tlak, na ktorý som z predošlých rokov nebola zvyknutá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Karolína Schmiedlová