Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výzva skromného šampióna? Parížsky dezert

Je najlepší na svete. Bezpochyby. Aj najväčší rivali o ňom hovoria s úctou a nemalou dávkou rešpektu.

01.02.2016 17:38
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (1)

Napriek tomu, že Novak Djokovič kraľuje svetovému tenisu už niekoľko sezón, zbiera jeden úspech za druhým, skromnosť rozhodne nestratil. Srbského velikána zdobí okrem výnimočného športového umu aj vzácna povaha. Na jednej strane ambiciózna, na druhej pokorná.

V galérii s Borgom a Laverom

„Či si myslím, že som na inom výkonnostnom stupni ako zvyšní tenisti? Takto premýšľať určite nechcem. Keby som tak urobil, bol by som arogantný a časom by som dostal od osudu tvrdú facku,“ vravel na tlačovej besede po finálovom zápase staronový šampión Australian Open.

V Melbourne nenašiel belehradský rodák premožiteľa už druhý rok (za ostatné štyri tu prehral jediný zápas). So šiestimi titulmi je spolu s domácou legendou Royom Emersonom najúspešnejším hráčom v histórii turnaja. S jedenástimi grandslamovými trofejami sa postavil do jedného radu s Björnom Borgom a Rodom Laverom, ktorého meno nesie práve aréna, kde Djokovič pravidelne víťazí.

„Je pre mňa veľkou cťou, že som dostihol takéto legendy. Som na to právom pyšný. Za každým úspechom je však predovšetkým obrovská drina a tú sme s mojím tímom ochotne podstúpili,“ hovorí svetová jednotka.

Zatiaľ čo Austrália Djokovičovi nesmierne praje, miesto, kam poputuje o štyri mesiace na ďalší grandslamový turnaj, je pre neho prekliate. Na titul z parížskeho Roland Garros čaká márne. Na najslávnejšej antuke planéty sa už tri razy prebojoval do finále, no zakaždým v poslednom kroku zlyhal (dvakrát ho zastavil Rafael Nadal, vlani Stan Wawrinka).

Harmónia hladného vlka

„V Paríži zo mňa bude hladný vlk. Predtým však ešte musím zožrať veľa potravy. Verím, že Paríž potom bude chutným dezertom,“ pousmial sa zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera.

Práve triumf na Roland Garros môže Djokoviča posunúť znovu o krok ďalej. Zisk kariérneho Grand Slamu je nesmierne prestížnou záležitosťou a šancí na jeho skompletizovanie každým rokom ubúda. Navyše, v prípade úspechu na francúzskej pôde by mohol 28-ročný tenista zaútočiť aj na všetky štyri grandslamové tituly v jednom roku. Pred ním dosiahli rovnaký úspech vo dvojhre len dvaja hráči – Američan Don Budge (1938) a Austrálčan Rod Laver (1962 a 1969).

„Neviem, kde sú moje hranice. Nechcem sa tým vôbec zaoberať. Isté však je, že všetko okolo mňa funguje v dokonalej harmónii a aj preto som v predošlých pätnástich mesiacoch predvádzal najlepší tenis v kariére,“ tvrdil Djokovič. V prvom mesiaci nového roku nenašiel premožiteľa. Možno aj preto, že má doma potrebnú pohodu. Stará sa o ňu predovšetkým manželka Jelena a 15-mesačný syn Stefan.

Ak forma srbskej hviezde dlhodobo vydrží, môže sa stať do konca kariéry mužom s najväčšim počtom grandslamových titulov v histórii. Na Rogera Federera stráca šesť víťazstiev z turnajov veľkej štvorky.

Od jeho pokorenia možno nie je tak ďaleko, ako sa na prvý pohľad zdá. Prekonať Švajčiara by mohol už na budúci rok.

Zvládne náročnú výzvu?

Djokovičove grandslamy
Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
Wimbledon 2011, 2014, 2015
Roland Garros 2011, 2015

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič