Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále Česko - Rusko zatiaľ 1:1, bodovali jednotky

Česko - Rusko 1:1, taký je po sobotňajších dvojhrách stav víkendového pražského finále Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien. Bodovali jednotky kádrov proti dvojkám. Domáce poslala do vedenia Petra Kvitová, ktorá prekonala Anastasiu Pavľučenkovovú za 104 minút 2:6, 6:1, 6:1.

14.11.2015 19:06
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová a jej víťazné gesto.
debata

Dosiahla svoj 21. úspech z ostatných 23 vystúpení v rámci týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Následne vyrovnala ďalšia wimbledonská šampiónka Maria Šarapovová, ktorá zdolala Karolínu Plíškovú za 89 minút 6:3, 6:4.

V druhom sete prvého vzájomného zápasu preklopila 28-ročná štvorka terajšieho hodnotenia Šarapovová z 0:2 na 4:2, ako podávajúca v ôsmej hre sa dostala z manka 0:40. Na príjme v deviatom geme nezužitkovala dva mečbaly v rade, v desiatej hre sa však dopodávala k triumfu. Nezastavilo ju ani 9 dvojchýb. Na „winnery“ dominovala 28:11.

Na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion System vo vypredanej hale O2 Arena so zápasovou kapacitou 10 850 divákov sa nedeľňajší program začne o 12.00 h . Najprv sa predstavia Kvitová so Šarapovovou, po nich Plíšková a Pavľučenkovová a napokon príde na rad štvorhra Lucie Šafářová, Barbora Strýcová – Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová. Kapitáni Petr Pála a Anastasia Myskinová však ešte môžu urobiť zmeny.

Dvadsaťpäťročná šestka renkingu Kvitová má proti o rok mladšej Pavľučenkovovej (28.) skóre už 7:3. Tento rok ju zdolala aj v máji cestou za titulom na antuke v Madride (6:1, 6:4). Rivalita sa začala už v sezóne 2008 zhodou okolností na turnaji ITF v Bratislave. Vo Fed Cupe teraz stojí ľavoruká Kvitová vo dvojhre 26:6, Pavučenkovová klesla na 4:6.

Češka v sobotu vynikla na „winnery“ 27:18, urobila o čosi viac nevynútených chýb – 26:22. Premenila 5 z 19 brejkbalov, Ruska využila obe svoje príležitosti na príjme. Pavľučenkovová síce vyhrala na esá 5:2, ale nepomohla si siedmimi dvojchybami proti štyrom. Kvitová na prelome októbra a novembra bola vo finále koncosezónneho šampionátu WTA Finals v Singapure, 1. decembra sa predstaví na bratislavskej exhibícii v NTC proti Karolíne Schmiedlovej.

„Spočiatku som bola nervózna a zviazaná. Mala som ťažké ruky aj nohy, nešvihala som do toho, zle som sa hýbala, dávala som súperke priveľa darčekov v podobe nevynútených chýb. Navyše, Anastasia si v tej vstupnej fáze počínala naozaj dobre. Kľúčom k zisku druhého setu a zrejme aj celého zápasu bol môj rýchly brejk. Uvoľnila som sa a odvtedy to išlo, hoci celkovo to bolo značne náročné. Teší ma, že som zvládla tento obrat, publikum mi skvele pomohlo. Prvý bod je veľmi dôležitý. Karolína má hru na to, aby mohla zdolať Mariu, a za stavu 1:0 sa ocitla v príjemnejšej situácii. Šarapovová predsa len bude pod väčším tlakom. Viem, že to znáša dobre, predsa len to však môže mať vplyv,“ povedala Kvitová pre spravodajský štáb Fed Cupu.

Držiteľka kariérneho Grand Slamu a bývalá jednotka systému Šarapovová hrá za Rusko iba v treťom zápase. Debutovala vo štvrťfinále ročníka 2012 proti Španielsku, vo februári 2015 sa prezentovala v rovnakej fáze Poľsku. Má dokonalú bilanciu 4:0. Plíšková po februárovej premiére v Kanade teraz prvý raz hrala v domácom prostredí, jej fedcupová štatistika je 2:1.

Češky sa snažia získať Pohár federácie štvrtý raz za päť sezón po triumfoch v rokoch 2011, 2012 a 2014. Dosiaľ naposledy niečo také zvládli práve Rusky (2004, 2005, 2007 a 2008). Česko a Rusko bojujú vo finále Fed Cupu tretí raz, druhýkrát v novodobej ére oboch krajín. V roku 1988 v Melbourne aj v sezóne 2011 v Moskve sa radovali Češky.

Celkovo majú proti „zbornej“ bilanciu 3:2 aj so zarátaním výsledkov bývalého Česko-slovenska, resp. niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Češky majú vo finále takmer bezchybnú štatistiku 8:1, neuspeli akurát proti Američankám v Prahe v roku 1986. Vtedy v prospech USA rozhodla rodáčka zo spomenutého mesta Martina Navrátilová.

Stav víkendového finále Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien:

ČESKO – RUSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách
Petra Kvitová – Anastasia Pavľučenkovová 2:6, 6:1, 6:1
Karolína Plíšková – Maria Šarapovová 3:6, 4:6

debata chyba