Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič stratil set, no je v deviatom semifinále. Serena zdolala Venus

Ak bude chcieť chorvátsky tenista Marin Čilič zopakovať svoj minuloročný triumf na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku, bude musieť v semifinále zdolať svetovú jednotku Novaka Djokoviča.

09.09.2015 08:04
debata
zväčšiť Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Nasadená deviatka Čilič si vo štvrťfinále poradil s francúzskou devätnástkou podujatia Jo-Wilfriedom Tsongom za 238 minút 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3), 6:4. Čiličovi sa nevypomstilo, že vo štvrtom sete nepremenil tri mečbaly na príjme vo dvoch gemoch, z nich dva za sebou. Dosiahol svoj jubilejný 200. triumf na tvrdom povrchu v kariére. „Bola to veľká skúška mentálnej odolnosti. Pre mňa najmä po tom, ako som prehral štvrtý set,“ povedal Čilič, ktorý si v osemfinále proti inému Francúzovi Jérémymu Chardymu nepríjemne podvrtol pravý členok.

V nočnom súboji na hlavnom Štadióne Arthura Ashea potom Djokovič s menšími problémami zdolal Španiela Feliciana Lópeza (18.) za 159 minút 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (2). Djokovič druhýkrát na tohtoročnom US Open prenechal súperovi jeden set a na víťazstvo proti ofenzívne hrajúcemu 33-ročnému Lópezovi sa pomerne nadrel. V rozhodujúcom štvrtom sete musel prvýkrát na turnaji do tajbrejku, ale ten ovládol suverénnym spôsobom. Za stavu 6:2 premenil pri podaní súpera druhý mečbal.

„López má skvelé podanie, potom mieri k sieti a tam je ako doma. Vo štvrtom sete sa to mohlo vyvinúť aj inak, súper mal brejkbaly a bojoval. Som rád, že som to zvládol v štyroch setoch. V tejto fáze turnaja je dôležité, aby som využíval šance, ktoré sa mi naskytnú. Teraz ma čakajú dva dni voľna, čo je skvelé. Dúfam, že v semifinále zvládnem aj zápas proti obhajcovi Čiličovi,“ uviedol Djokovič v prvej pozápasovej reakcii v interview ešte na kurte.

Djokovič postúpil do semifinále US Open deviatykrát v sérii, päťkrát sa dostal až do finále a v roku 2011 si pripísal celkový triumf. O neskutočnej výkonnosti 28-ročného Srba svedčí aj štatistika, podľa ktorej z ostatných 22 grandslamových turnajov sa iba raz nedostal do semifinále – na Australian Open 2014 ho vo štvrťfinále vyradil neskorší šampión Stan Wawrinka.

Zverenec dvojice Boris Becker – Marián Vajda má aj zásluhou tohtoročných triumfov na Australian Open a vo Wimbledone v zbierke už 9 grandslamových trofejí. Ak by pridal po štyroch rokoch druhé prvenstvo z New Yorku, zaokrúhlil by počet titulov z najväčších štyroch podujatí na svete na desať. Zároveň by po štyroch rokoch ovládol tri zo štyroch turnajov s prívlastkom grandslamové. Čoskoro 34-ročný López (nar. 20. 9. 1981) pri svojej štrnástej účasti na US Open podával najlepšie výkony a štvrťfinále uhral vo Flushing Meadows vôbec po prvý raz.

Zostávajúce dve štvrťfinálové dvojice tvoria Stan Wawrinka (Švaj.-5) – Kevin Anderson (JAR-15) a Roger Federer (Švaj.-2) – Richard Gasquet (Fr.-12). Tieto zápasy sú na programe v stredu.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Marin Čilič (Chor.-9) – Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-19) 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3), 6:4 za 238 minút
Novak Djokovič (Srb.-1) – Feliciano López (Šp.-18) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (2) za 159 minút

Serena cez Venus do semifinále proti Vinciovej

Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila v stretnutí štvrťfinále dvojhry žien v už 27. rodinnom derby nad svojou o dva roky staršou sestrou Venus nasadenou ako dvadsiatou treťou za 98 minút 6:2, 1:6, 6:3. Nedoplatila na útlm zo strednej fázy, ku ktorému viedlo aj výkonnostné vzopätie protivníčky. Serena zvládla aj svoj 11. tohtoročný trojsetový zápas na Majors, zachovala si nádej na kalendárny Grand Slam, ktorý odoláva už 27 rokov. Duel Williamsových tradične priniesol kvalitu, intenzitu a razanciu, ale menej emócií vzhľadom na súrodeneckú vzájomnú empatiu.

Serena sa v semifinále stretne s 32-ročnou talianskou debutantkou v takejto fáze singla na veľkej štvorke Robertou Vinciovou (43. v hierarchii, bola aj na 11. pozícii), proti ktorej má bilanciu 4:0, na sety 8:0. Nikdy nepustila tejto rivalke viac ako štyri gemy v jednom dejstve. Vo štvrťfinále augustového prípravného podujatia v Toronte uspela 6:4, 6:3. Univerzálka Vinciová v utorok vo štvrťfinále prekonala Francúzku Kristinu Mladenovicovú za 152 minút tesne 6:3, 5:7, 6:4. Štvrťfinálové zápasy v dolnej polovici „pavúka“ Petra Kvitová (ČR-5) – Flavia Pennettová (Tal.-26) a Viktoria Azarenková (Biel.-20) – Simona Halepová (Rum.-2) prídu na rad v stredu od 17.00 h SELČ v uvedenom poradí.

Tridsaťtriročná 6-násobná miestna šampiónka Serena (tituly 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 a 2014) vedie v štatistike zo vzájomných duelov s Venus 16:11, presadila sa v siedmom z ostatných ôsmich súbojov. V osemfinále tohtoročného Wimbledonu to bolo 6:4, 6:3. Priamo v lokalite Flushing Meadows má mierny náskok 3:2. Do utorka naposledy Serena už v sezóne 2008 práve vo štvrťfinále US Open uspela tesne 7:6 (6), 7:6 (7). Vo finále edície 2001 sa proti mladšej sestre presadila Venus, o rok neskôr dosiahla Serena revanš. Celkovo táto rivalita trvá už od sezóny 1998.

Serena má vo vrcholných štvrťfinále skóre 29:13, v semifinále 25:3. Venus v osmičke klesla na 19:16. Stále platí, že mladšiu sestru zdolala len dvakrát, keď tá bola renkingovou jednotkou. Na Majors ju neprekonala od Wimbledonu 2008.

zväčšiť Serena Williamsová (vľavo) po víťazstve nad... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Serena Williamsová, Venus Williamsová Serena Williamsová (vľavo) po víťazstve nad svojou sestrou Venus.

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena siaha po piatom triumfe na vrcholných turnajoch v rade. Ako prvá od Nemky Steffi Grafovej a sezóny 1988 môže zavŕšiť tzv. pravý Grand Slam. Zároveň by sa s 22. vrcholnou trofejou dotiahla v historickej štatistike na druhú priečku práve ku Grafovej. V roku 2001 neuspela vo finále US Open proti Venus a v sezóne 2011 nestačila v súboji o primát na Austrálčanku Samanthu Stosurovú.

Niekdajšia líderka hodnotenia Venus je miestnou šampiónkou zo sezón 2000 a 2001. Vo štvrťfinále v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center teraz bola prvý raz po tom, ako jej počas US Open 2011 diagnosti­kovali ochorenie imunity Sjögrenov syndróm. V roku 2010 sa napokon prebojovala až do semifinále, potom štyrikrát neprešla za 3. kolo. V miestnom „main draw“ debutovala už pred 18 rokmi a okamžite sa stala finalistkou. Nestačila vtedy na Švajčiarku Martinu Hingisovú. Má na konte sedem trofejí vo dvojhre z veľkej štvorky.

Víťazka 69 turnajov Serena v otváracom sete na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nezužitkovala brejkbal v prvom geme, ale presadila sa na príjme v piatej hre a potom aj v siedmej (zhodne z 0:30). V štyroch gemoch pri vlastnom servise ani raz neprehrávala. Dopodávala sa na nulu, dianie aj skóre zodpovedalo papierovým predpokladom. Serena bola agresívnejšia, efektívnejšia, istejšia. Vo štvrtej hre druhej časti však dvojchybou premenila sestre brejkbal a čoskoro mala manko už 1:4. Venus v tej chvíli mala pri svojom podaní v tomto dejstve dokonalú bilanciu 12:0. Stavala na tom, vystrkovala rožky a ťažila z priebežne dosť nesúrodej hry súperky.

Serenin forhend do siete jej dodal príležitosť na „poistku“ na príjme v šiestej hre, ale favoritka ju odstránila forhendom inside-out po skvelom prechode z defenzívy. Vzápätí však spáchala dvojchybu a potom poslala ofenzívny forhend za základnú čiaru – 1:5. Venus si v siedmom geme poradila s brejkbalom, esom na „téčko“ nastolila setbal, náročný bekhend spod tlaku jej odletel vedľa. Bodom priamo z druhého servisu si vynútila ďalšiu možnosť, nezvládla reakčný forhend zo záklonu. Ešte jedno kvalitné podanie znamenalo tretí setbal a Serena pokazila úplne bežný bekhend.

Do rozuzlenia mohla Serena ísť s povzbudzujúcim vedomím tohtoročnej štatistike 17:1 v trojsetových drámach (za kariéru 146:54), Venus ponúkala čísla 8:3, resp. 148:89. Serena dvojchybou klesla na 30:30 v úvodnej hre tretej časti (pôvodne mala chlácholivých 30:0), vzápätí však pomerne bujaro oslávila eso a dala na 1:0. V druhom geme si nekompromisným bekhendovým krížnym returnom dopriala náskok 40:15 a šancu zužitkovala parádnym bekhendom popri čiare – 2:0 a rýchlo aj 30:0. „Momentum“ sa totálne vracalo na jej stranu, prispelo k tomu eliminovanie neskoršieho brejkbalu esom. Serena sa napokon predsa len dostala na potvrdzujúcich 3:0, oveľa jednoduchšie išla na 4:1.

Venus sa po nezachytení začiatku setu držala na servise aspoň relatívne v hre, stále však zaostávala o brejk. Serena za stavu 0:15 v siedmom geme vytiahla eso z druhého podania, prvé jej vtedy príliš nepadalo. Napriek tomu zvýšila na 5:2. Od skóre 30:30 to vykonala 11. esom a priebojným bekhendom. Pri podávaní na postup jej vynútená bekhendová chyba Venus dodala dva mečbaly a Serene stačil jeden: vypálila ešte jedno eso. Sestry sa pri sieti objali.

Serena bola na esá lepšia 12:8, urobila päť dvojchýb proti jednej. Na „winnery“ vynikla 35:24, zároveň však vyprodukovala viac nevynútených chýb – 22:15. Obe zvládli 9 zákrokov pri sieti, ale víťazka na to potrebovala len 11 zákrokov, zdolaná až 20. Venus na loptičky akoby symbolicky zaostala o jediný fiftín – 75:76.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
Serena Williamsová (USA-1) – Venus Williamsová (USA-23) 6:2, 1:6, 6:3 za 98 minút
Roberta Vinciová (Tal.) – Kristina Mladenovicová (Fr.) 6:3, 5:7, 6:4 za 152 minút

Už známa dvojica v semifinále dvojhry žien (horná polovica „pavúka“):
Serena Williamsová (USA-1) – Roberta Vinciová (Tal.) / bilancia: 4:0

Stredajší program štvrťfinále dvojhry žien (dolná polovica „pavúka“):
Viktoria Azarenková (Biel.-20) – Simona Halepová (Rum.-2) / bilancia: 0:2
Petra Kvitová (ČR-5) – Flavia Pennettová (Tal.-26) / bilancia: 3:3

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #venus williamsová #Serena Williams #Martin Čilič
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...