Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer so Serenou núkajú vzburu veteránov

Je v silách 34-ročného Rogera Federera, aby do konca kariéry vyhral grandslamový turnaj? Zdá sa, že je. Napriek vážnym pochybnostiam mnohých.

26.08.2015 12:00
Federer Serena Williamsová Foto: ,
Roger Federer so Serenou Williamsovou.
debata

Vyzerá to tak, že pre švajčiarsku legendu je vek len obyčajným číslom. Nie obmedzujúcim limitom. Rodák z Bazileja je aj naďalej pre najlepších zdatnou konkurenciou, čo dokázal na minulotýždňovom turnaji v Cincinnati. Na ceste za úspešnou obhajobou titulu (už siedmeho z Ohia) zdolal dvojicu najväčších rivalov. Vo finále si poradil so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom, vo štvrťfinále zastavil vtedajšiu dvojku Andyho Murraya.

Práve Brita zosadil vďaka triumfu z druhej priečky renkingu ATP, čo môže byť pred štartom US Open mimoriadne dôležité. Do New Yorku, kde v nedeľu odštartuje posledný grandslam sezóny, pocestuje v pozícii druhého nasadeného hráča. „To nie je podstatné. Viem, že sa nemôžem na kurte stretnúť s Djokovičom skôr ako vo finále. Otázne je, či je to výhoda. Čo ak by bolo lepšie, aby som ho vyzval už v semifinále? Ak mám byť úprimný, tak ďaleko sa ani nedívam. Veď na US Open som si naposledy užil finálovú atmosféru pred šiestimi rokmi,“ vraví sedemnásťnásobný grandslamový šampión.

Dosiaľ poslednú trofej z turnajov veľkej štvorky získal pred tromi rokmi, keď vo wimbledonskom finále zdolal Murraya. Odvtedy si prešiel jeden z najlepších tenistov všetkých čias zložitým obdobím. V ďalšej sezóne vyhral jediný turnaj (Halle) a po prvý raz od roku 2003 vypadol z elitnej svetovej štvorky. Prah grandslamového štvrťfinále prekročil len na Australian Open. Federerovi nezostávalo nič iné, len pristúpiť k zmenám. Vymenil raketu (s väčšou hlavou) i trénera. Šéfom jeho realizačného tímu sa stal Stefan Edberg. A švajčiarsko-švédska spolupráca začala fungovať. Otec štyroch detí prenikol vlani do jedenástich finále – viac ich vybojoval len v roku 2007. Navyše, vrátil sa na pozíciu svetovej dvojky. „Stefan bol v detstve mojím vzorom. Vedel som, že sa od neho môžem veľa naučiť,“ vravel po uzavretí dohody Federer.

Naučil sa. Opäť víťaziť a mať z tenisu radosť. Hernú pohodu si preniesol aj do aktuálnej sezóny. V nej už vyhral päticu turnajov a po dlhom čase si zahral aj v grandslamovom finále (vo Wimbledone podľahol Djokovičovi). V prípade, že zvíťazí ešte na jednom podujatí, dočká sa najúspešnejšej sezóny od roku 2007. Šancu dostane už na US Open. „Roger síce nebude najväčším favoritom, no ak by triumfoval, nebolo by to veľké prekvapenie,“ napísal britský denník The Guardian.

Napokon, Federer vyhral v tomto roku už tri turnaje na tvrdom povrchu. „New York však bude o niečom inom. Pre každého to bude posledná šanca v roku, aby dokázal niečo veľké. Všetci prídu na US Open s obrovskou motiváciou,“ tlmí prehnaný optimizmus svojich fanúšikov niekdajší líder svetového rebríčka.

V prípade, že by Federer vo Flushing Meadows uspel aj po šiesty raz v kariére (2004 – 2008), mohol by sa tenisový svet dočkať nadvlády veteránov. Najväčšou favoritkou na triumf v ženskej dvojhre je totiž Serena Williamsová. Američanka, ktorá taktiež zvíťazila v Cincinnati a pýši sa 21 titulmi z grandslamových turnajov, je len o mesiac mladšia ako Federer. Uspejú v New Yorku dvaja najlepší hráči modernej tenisovej éry?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #ATP #WTA #Roger Federer #grandslamy #Serena Williams