Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer zabúda na Wimbledon charitou, v Malawi otvoril škôlku

Tenisový velikán Roger Federer vyháňa z hlavy sklamanie z nedávnej finálovej prehry vo Wimbledone od rivala Novaka Djokoviča charitatívnou činnosťou.

21.07.2015 10:38
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

V Malawi, jednej z najchudobnejších krajín sveta, otvoril škôlku a na vlastné oči bol dohliadnuť na investíciu finančných prostriedkov zo svojej nadácie Roger Federer Foundation.

Tridsaťtriročný Švajčiar je dlhodobo známy filantropickou činnosťou. Ako sám teraz pripustil, teší ho úplne iným spôsobom, ako keď sa v ňom rozleje vlna radosti z grandslamového titulu. „Je to niečo ako stretnutie s priateľom, ktorého ste nevideli dvadsať rokov,“ povedal Federer v rozhovore s agentúrou AP.

Nadácia sa práve na oblasť južnej Afriky, odkiaľ tiež pochádza Federerova matka, zamerala s investíciami do vzdelávacích programov. V celkovo šiestich krajinách túži Federer do roku 2018 naplniť ambiciózny cieľ, ktorým je nanovo umožniť vzdelávanie aspoň miliónu detí.

„V extrémnej chudobe na miestach, ako je Malawi, ste veľmi ľahko sentimentálni a smutní,“ pripustil Federer s pripomienkou neľahkých podmienok, v ktorých tamojšie deti vyrastajú. Zároveň však ocenil pozitívny postoj tých, s ktorými sa na ceste stretol. „Mimo hracích dní sa chcem venovať charitatívnej činnosti aj v najbližších rokoch,“ uistil.

Federer sa s viac ako týždenným odstupom obzrel tiež za finálovou prehrou v All England Clube, kde bola nad jeho sily svetová jednotka Djokovič. „Po takomto turnaji si odnášate tie dobré veci, ale aj tie, ktoré ste mohli urobiť lepšie, pretože vždy túžite hrať ešte lepšie,“ vyhlásil sedemnásobný wimbledonský víťaz a držiteľ celkovo 17 grandslamových titulov.

Sklamanie z prehry už z veľkej časti vstrebal. „Myslím, že občas je potrebné, aby ľudia mysleli aj trošku inak. Pretože v skutočnosti je skvelý výsledok, keď sa dostanete do finále alebo semifinále. V tenise máme našťastie viac vrcholov počas sezóny, čo tiež robí podobnú prehru o niečo stráviteľnejšou,“ uviedol Federer.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer