Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič a Federer si pred veľkým finále vymieňali komplimenty

Podobnú drámu, ako vlani, sľubuje finále Wimbledonu medzi obhajcom titulu Novakom Djokovičom a sedemnásobným víťazom turnaja na londýnskej tráve Rogerom Federerom.

11.07.2015 11:26
Novak Djokovič, Roger Federer Foto:
Novak Djokovič a Roger Federer.
debata

Dvaja najlepší hráči súčasnosti na seba pred zápasom, ktorý sa začne v nedeľu o 15:00 SELČ, spievali v All England Clube ódy.

Svetová jednotka Djokovič môže získať tretí wimbledonský vavrín, čím by vyrovnal svojho kouča Borisa Beckera, a deviaty grandslamový v kariére. Federer má v Londýne na dosah medzi mužmi rekordný ôsmy titul a už osemnásty grandslamový.

„Novak je najlepším hráčom niekoľko posledných rokov a je proti nemu extrémne ťažké vyhrávať veľké turnaje,“ povedal Federer. „Všetci vieme, ako je dobrý,“ chválil zase Srb švajčiarskeho rivala a pokračoval: „Je najlepším hráčom vôbec. Nie je moc vecí, ktoré by nedokázal a tu to miluje, tu hrá svoj najlepší tenis. To je jeho kurt.“

Proti sebe nastúpia už štyridsiatykrát a vzájomnú bilanciu vedie Federer 20:19, tento rok je na tom v pomere 2:1 lepšie Djokovič. Na tráve sa stretli dvakrát a vždy vo Wimbledone – v semifinále 2012 uspel Federer, vlani vyhral finále v piatich setoch Djokovič.

„Potrebujem odohrať ešte jeden perfektný zápas a budú to dva nádherné týždne,“ povedal Federer, ktorého vedie dvojnásobný víťaz Wimbledonu Stefan Edberg, po svojom parádnom predstavení v semifinále proti domácemu Andymu Murrayovi.

Federer nastúpi k svojmu jubilejnému desiatemu finále. Naposledy vyhral pred tromi rokmi a so siedmimi titulmi sa vyrovnal Američanovi Petov Samprasovi. Teraz ho môže predstihnúť. „Je jedno, či to je prvý alebo ôsmy. Wimbledon je Wimbledon, ten nikdy neomrzí a uspieť vo finále je vždy úplne špeciálna záležitosť,“ povedal.

Djokovič sa okrem iného práve vďaka Federerovi zlepšil a je z neho suverénna jednička. „V zápasoch s ním som si prešiel mnohými emóciami a uvedomil si, čo musím urobiť, aby som sa dostal ďalej a mohol ho porážať a vyhrávať grandslamy,“ vyhlásil Srb.

Vo Wimbledone je potrebné proti Federerovi pridať ešte niečo navyše. Na centrálnom kurte sa rodák z Bazileja cíti ako doma. „Vždy tam zo seba dostane ešte niečo navyše. Keď to je potrebné, tak zahrá najlepšie, preto je veľkým šampiónom,“ uviedol Djokovič.

V prípade víťazstva sa Federer v 33 rokoch a 338 dňoch stane najstarším víťazom turnaja v open ére. Tým je zatiaľ Američan Arthur Ashe, ktorý v roku 1975 zdvihol nad hlavu slávny zlatý pohár s ananásom na vrchu v 31 rokoch a 360 dňoch.

Rovnako ako vo finále žien získa aj víťaz mužskej dvojhry 1,88 milióna libier a polovicu. Finále nič nezmení na poradí v rebríčku ATP: Djokovič bude naďalej jednotkou a Federer dvojkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Wimbledon 2015