Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Sereninom majetku túži odvážna Španielka

Pred štartom tohtoročného Wimbledonu sa na londýnskej tráve predstavila dvakrát. Uhrala jediné víťazstvo. Niet divu, že na prestížny zoznam širšieho okruhu favoritiek ju bookmakeri nezaradili. Kurz, ktorý na jej triumf vypísali, to potvrdzoval - 66:1.

11.07.2015 08:12
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová.
debata

Kto však Garbine Muguruzovej veril a stavil na Španielku peniaze, bude možno oslavovať. Najväčšie prekvapenie tretieho grandslamu sezóny nebude chýbať vo veľkom finále. Čeliť však bude najväčšiemu kalibru – svetovej jednotke, hrajúcej legende, jednej z najlepších (ak nie najlepšej) hráčok v dejinách tenisu. Američanke Serene Williamsovej.

„Neviem si predstaviť vážnejšiu výzvu, akou je wimbledonské finále, v ktorom stojíte zoči-voči Serene. Je to ako sen. Verím v jeho krásny koniec,“ vraví odvážne pred úvodnou výmenou venezuelská rodáčka.

Neobvyklý stav mysle

Na Centrálnom dvorci, ktorý zaplní 15-tisíc divákov, tak pôjde o súboj generácií. Zatiaľ čo zverenka Aleja Mancisidora svoju kariéru len rozbieha (profesionálkou je od roku 2011), Serena je dlhoročnou stálicou na hviezdnom tenisovom nebi. V porovnaní so Španielkou je o dvanásť rokov staršia, má o dvadsať grandslamových a 66 turnajových titulov viac. Mnohí experti ju považujú za najlepšiu tenistku všetkých čias.

Niet divu, že pred finálovým súbojom o favoritke nik nepochybuje. „Serena je ohromná šampiónka. Tituly k nej skrátka patria. Pred každým turnajom si poň ide ako po svoj osobný majetok. Je to naozaj neobvyklý stav mysle,“ tvrdí o svojej zverenke v rozhovore pre denník New York Times Patrick Mouratoglou.

Jeho slová podčiarkuje hneď niekoľko faktov. Američanka si zahrala v grandslamovom finále 24-krát. Dvadsať z nich vyhrala. Vo finále niektorého z turnajov veľkej štvorky nenašla premožiteľku už sedemkrát v rade. Zdá sa, že na grandslame je nezdolateľná. Recept na jej hru nenašiel nik na US Open 2014, Australian Open a Roland Garros 2015. Spolu s tohtoročným Wimbledonom ťahá sériu 27 víťazných grandslamových duelov a ak uspeje vo Wimbledone aj na US Open, dosiahne čosi výnimočné – sezónny grandslam.

Rodinný zákaz

Suverénna líderka rebríčka WTA si však musí dať pozor. S Muguruzovou sa dosiaľ stretla trikrát – zakaždým na grandslame. Na Australian Open 2013 povolila outsiderke len dve hry, o rok neskôr na Roland Garros však prehrala vo dvoch setoch. Naposledy sa obe finalistky stretli v tejto sezóne na Australian Open a Serena otočila z 0:1 na sety.

„Uvedomujem si, že už ma v minulosti zdolala. Prinútila ma k zlepšeniu. Nečaká ma jednoduchý zápas,“ tvrdí mladšia zo sestier Williamsových, ktorú sprevádza v Londýne početná skupina známych či rodinných príslušníkov.

Naopak, Mugurzovej rodičia i brat v hráčkinej lóži doteraz chýbali. „Všetko fungovalo, nechcela som preto nič meniť,“ zdôvodňovala dvadsiata hráčka svetového rebríčka svoje rozhodnutie. Či názor pred finále zmení, nie je známe. Isté však je, že po Wimbledone si na jednu pozitívnu zmenu bude musieť zvyknúť. Po prvý raz v kariére bude členkou elitnej svetovej desiatky.

Finálový duel môžete sledovať v priamom prenose televíznej stanice Nova Sport (od 15.00). Okrem trofeje a 2-tisíc bodov do rebríčka si víťazka z Londýna odnesie aj prémiu 2,6 milióna eur. Zdolaná finalistka polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Garbine Muguruzová-Blancová
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...