Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americká nezlomnosť čelí ruskej suverenite

Sú dlhoročnými rivalkami. Po prvý raz si zmerali sily pred jedenástimi rokmi. Odvtedy sa na jednom kurte stretli v rovnakom čase ešte osemnásťkrát. Šesťkrát na grandslamových turnajoch, z toho štyri razy vo finále. Víťazka štvrtkového duelu sa k ďalšej veľkej trofeji priblíži na dosah.

09.07.2015 11:00
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (1)

Predčasné finále, šláger dvojtýždňového wimbledonského programu. Na tenisových fanúšikov (15 tisícok na Centrálnom dvorci, ale aj milióny pri televíznych obrazovkách) čaká ozajstná lahôdka. V boji o jednu z dvojice finálových miesteniek sa stretnú Serena Williamsová s Mariou Šarapovovou. „Milujem zápasy s Mariou. Dokáže zo mňa vydolovať to najlepšie. Platí to však aj opačne. Zároveň pred duelmi s ňou nepociťujem výrazný tlak,“ tvrdí pred dnešným semifinále mladšia zo sestier Williamsových.

Svetová jednotka bude miernou favoritkou. Predurčuje ju k tomu nie len postavenie v rebríčku, ale aj úspešnosť vo vzájomných zápasoch, nezlomnosť či túžba po čomsi výnimočnom. Americká legenda sa stretla so zlatým dievčaťom ruského tenisu dosiaľ devätnásťkrát. Zaujímavosťou je, že z úvodných troch stretnutí dve prehrala, v ďalších šestnástich však súperke víťaznú radosť nedopriala.

V prospech zverenky Patricka Mouratogloua hovorí taktiež jej mimoriadne odolná povaha. Nervy nestráca ani v najvypätejších situáciách. Počas tohtoročného Wimbledonu sa v nich ocitla dvakrát – v treťom kole prehrávala s domácou Heather Watsonovou v rozhodujúcom dejstve 1:3, vo štvrťfinálovom súboji s Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou musela otáčať zo stavu 0:1 na sety.

Dvadsaťnásobnú grandslamovú šampiónku ženie vpred aj vidina sezónneho grandslamu. Uspela totiž aj na Australian Open a Roland Garros. „Uvidíme, ako to dnes dopadne. Obe si chceme zápas poriadne užiť. Po poslednej výmene bude jedna z nás vo finále,“ vraví Williamsová, ktorá sa s lanským Wimbledonom lúčila po treťom kole.

Neslávne dopadla aj Šarapovová. Štvrtá hráčka sveta skončila už v osemfinále. Tohto roku je však suverénna, o prvý set ju obrala až vo štvrťfinále Američanka Coco Vandeweghová, ktorá narobila favoritke značné problémy. „Spočiatku som bola dominantná, potom ma súperka pretlačila. Povedala som si však, že vo wimbledonskom štvrťfinále musím zo seba vydať všetko a zabojovať,“ hovorila ruská kráska, ktorá sa pýši jediným triumfom z londýnskej trávy.

V roku 2004 zdolala v boji o slávnu trofej práve Serenu. V ďalších troch grandslamových finále však neuspela – na Roland Garros 2013 i Australian Open 2007 a 2015.

V druhom semifinále sa stretnú dve hráčky, ktoré nie sú členkami elitnej svetovej desiatky. Španielka Garbine Muguruzová (20. v renkingu) vyzve Poľku Agnieszku Radwanskú (13.).

S. Williamsová vs. Šarapovová
Rebríček 1. miesto 4. miesto
Tituly 67 35
Bilancia v sezóne 37/1 34/6
Vek 33 rokov 28 rokov
Prémie 69 miliónov 35 miliónov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Serena Williams #Wimbledon 2015