Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič dorovnal Nadala. Útočí na Federera

Znovu dokázal niečo, čo nik pred ním. O výnimočnosti Novaka Djokoviča pochybuje len málokto. Srb patrí vďaka talentu, pracovitosti a oddanosti tomu, čo robí, k najlepším hráčom tenisových dejín.

06.04.2015 12:26
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič aj s trofejou z Miami.
debata

Potvrdil to aj na turnaji v Miami, kde opäť nedal konkurencii šancu a dokráčal až k trofeji pre víťaza. Zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera ovládol aj predošlé podujatie v Indian Wells a stal sa prvým tenistom histórie, ktorý triumfoval na oboch amerických turnajoch série Masters trikrát v jednom roku.

„Toto obdobie si naozaj užívam. Hrám zrejme najlepší tenis v kariére, cítim sa skvele psychicky i fyzicky,“ vravel Djokovič po finálovom zápase, v ktorom v troch setoch (7:6 (3), 4:6, 6:0) zdolal Andyho Murraya.

„Uvedomujem si však, že všetko sa raz skončí. Mladšia generácia je mimoriadne kvalitná a už čoskoro bude ešte lepšia a silnejšia,“ dodal osemnásobný grandslamový šampión.

V Miami stratil v šiestich zápasoch tri sety. O jeden z nich ho hneď v druhom kole obral Martin Kližan. Slovenská jednotka trápila svetovú takmer dve hodiny a po zápase si vyslúžila od favorita pochvalu, rešpekt a vzácne uznanie.

Djokovičovu suverenitu nalomil na zopár okamihov vo finále aj Murray, no v rozhodujúcom sete bol belehradský rodák opäť dominantný. Súperovi nepovolil ani hru a zdolal ho po osemnásty raz z 26 duelov. Murray neuspel v zápasoch so svetovou jednotkou už ôsmykrát v rade.

„Bolo to mimoriadne náročné stretnutie. Najmä na fyzickú pripravenosť. Keďže nám nevychádzalo prvé podanie, museli sme si každú loptičku tvrdo odpracovať,“ priznal na oficiálnych stránkach ATP Djokovič, ktorý zinkasoval viac ako 900-tisíc amerických dolárov.

Vďaka skvelým výkonom v tejto sezóne sa 27-ročná hviezda vyrovnala v počte týždňov strávených na poste svetovej jednotky jednému zo svojich veľkých konkurentov – Rafaelovi Nadalovi. Na líderskej pozícii strávili obaja 141 týždňov a v historických tabuľkách sa delia o šiestu priečku.

Už čoskoro sa môže Djokovič dotiahnuť aj na ďalšieho velikána súčasného tenisu – Rogera Federera. Švajčiar uspel na 23 turnajoch série Masters. Srba delí od tejto méty už len jeden triumf. Najúspešnejším je v tomto smere Nadal, ktorý sa pýši 27 víťazstvami.

Po zápase sa Djokovič kajal

Prvý hráč sveta Novak Djokovič sa ospravedlnil za svoj výbuch po prehratom druhom sete v finále s Andym Murrayom v Miami, ktorým vydesil zberača loptičiek. Srbský tenista nahnevane zakričal smerom k boxu svojho trénerského tímu práve v čase, keď mu chlapec priniesol uterák.

Rozhodca za výbuch Djokovičovi udelil napomenutie a frustrovaný tenista sa s ním ešte na lavičke pohádal. Srb argumentoval tým, že nemohol rozumieť, čo kričal. Rozhodca však konštatoval, že nezáleží na tom, čo povedal, ale ako to povedal.

Päťnásobný šampión z Miami po zhliadnutí záznamu uznal, že svoje emócie nezvládol. Ospravedlniť by sa chcel aj rodičom chlapca, ktorý sa podľa neho ocitol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Djokovič, ktorý je od minulého októbra otcom, by vraj nechcel, aby sa jeho syn raz ocitol v podobnej situácii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič