Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neúčasti Cibulkovej s Hantuchovou rozumiem, tvrdí Schmiedlová

Na tlak je zvyknutá. Týždeň čo týždeň ho zažíva na turnajoch po celom svete. Zodpovednosť za tím však musela prevziať po prvý raz v kariére.

09.02.2015 19:00
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Každá z nás urobila pre úspech maximum. Bojovali sme, dreli. Nemáme si čo vyčítať, tvrdí Karolína Schmiedlová.
debata (1)

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová (20) má za sebou premiérové štarty v dvojhre Pohára federácie. Z Holandska odletela s bilanciou jedného víťazstva a jednej prehry. V stretnutí úvodného kola II. svetovej skupiny sa postarala o jediný bod tímu Mateja Liptáka. „Každá z nás urobila pre úspech maximum. Bojovali sme, dreli. Nemáme si čo vyčítať,“ vravela košická rodáčka po prehre 1:4.

Prevláda vo vás sklamanie z prehry alebo dobrý pocit z vydareného debutu v Pohári federácie?
Predovšetkým som sklamaná. Do Apeldoornu sme cestovali s jasným cieľom: zvíťaziť. S tým, že ideme reprezentovať Slovensko, nie samy seba. Záležalo len na výsledku, nie na jednotlivcoch. O to viac nás mrzí, že sme prehrali. Mám však radosť z toho, že som ustála pomerne veľký tlak a obohatila sa o ďalšiu skúsenosť. Zvýšila som si sebavedomie, čo mi môže pred ďalšími turnajmi pomôcť.

Ako hodnotíte vlastné výkony?
Som celkom spokojná. Nebolo jednoduché prejsť po pol roku z tvrdého povrchu na antuku. Je to však môj obľúbený povrch, cítim sa na ňom zakaždým veľmi dobre. Až na niekoľko momentov v zápase s Rusovou, v ktorých som mohla zahrať agresívnejšie, si nemám čo vyčítať. Bojovala som, koľko som vládala a dala do oboch duelov absolútne všetko.

V premiérovom zápase s Bertensovou ste podali skvelý výkon. Akoby vás nervozita zďaleka obišla…
V skutočnosti som však bola poriadne vystresovaná. Nervozita zo mňa opadla až po prvých výmenách. Pomohlo mi, že som od začiatku viedla a dostala sa do rytmu. Horšie to bolo v druhom zápase. Rusová je ľaváčka, hrá podobným štýlom ako ja. Bolo preto náročné niečo na ňu vymyslieť. Navyše, nastupovala som za nepriaznivého stavu a uvedomovala som si, že ak chcem udržať družstvo v hre o postup, nesmiem prehrať. Za stavu 4:3 v treťom sete som však zaváhala. Zrejme aj pod ťarchou zodpovednosti.

Pripisujete nezvládnutý záver zápasu s Rusovou slabšej psychickej odolnosti?
Priznávam, nenastupovalo sa mi na kurt ľahko. V hlave som mala aj prípadnú štvorhru. Vedela som, že ak aj vyhrám, čaká ma ešte ďalší duel, ktorý by rozhodoval o postupujúcom. Nebolo to príjemné. Nemyslím si však, že práve tento dôvod bol najpodstatnejším pri mojej prehre.

Čo vám vravel tréner Lipták po stretnutí?
Pochválil ma. Za to, ako som bojovala a dodržiaval jeho pokyny. Som mu veľmi vďačná za celý týždeň, veľa som sa pri ňom naučila. Spolu so Janette Husárovou sa veľmi snažili a príprava pod ich vedením bola výborná. Aj vďaka nim som získala pred ďalšími turnajmi potrebné sebavedomie.

Sklamaním boli výkony tímovej jednotky Magdalény Rybárikovej. Vypočuli ste si od nej ospravedlňujúce slová?
Veru áno, mrzelo ju, že nám nepomohla aspoň jedným víťazstvom. Nevnímam to však tak, že by si mala niečo vyčítať. Pre úspech urobila v každom zápase maximum. Nie je tajomstvom, že antuka je jej neobľúbeným povrchom. Navyše, tlak, aký podstupujeme, je naozaj veľký a nie vždy sa s ním vedia všetky hráčky vyrovnať. Napokon, aj ja som mohla vyhrať svoj druhý zápas, no nestalo sa. Prípadne mohli prísť Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou – a všetko by dopadlo inak.

Ako vnímate ich neúčasť, ktorú zdôvodnili sústredením sa na individuálne výkony?
Mrzí ma, že tu neboli. S nimi by sme mali silnejší tím, šanca na víťazstvo by bola výrazne vyššia. Oporou by bola určite aj Janka Čepelová, ktorá však s nami necestovala z iných – zdravotných – dôvodov. Neúčasť Dominiky i Daniely chápem. Je pre ne nesmierne náročné zladiť si program. Navyše, Dominika musí obhajovať na viacerých turnajoch veľké množstvo bodov, a tak by jej presun na antuku nepomohol.

Obe najskúsenejšie reprezentantky neštartovali ani v predošlom stretnutí v Kanade. Nenarúša ich postoj atmosféru v tíme?
Nemyslím si. S dievčatami sme sa o tom ani nerozprávali. Skrátka: štyri baby sme odcestovali na stretnutie do Holandska a nikto nemal s ničím a nikým žiadny problém. Sústredili sme sa len na svoje výkony, pomáhali si a robili pre víťazstvo maximum. Navyše, s Dominikou a Danielou som bola v jednom tíme naposledy pred štyrmi rokmi, a tak to nemám s čím porovnávať.

Vo fedcupovom tíme ste sa po prvý raz stretli s mladšou sestrou Kristínou. Bola vám oporou?
Samozrejme, náročnú situáciu mi značne uľahčila. Som rada, že okúsila atmosféru fedcupového tímu. Nastúpila síce až na štvorhru, pred ktorou bolo o postupujúcom rozhodnuté, no aj tá môže byť pre ňu veľkou skúsenosťou. Teší ma, že sme si mohli spolu zatrénovať. Verím, že sa v jednom tíme ešte stretneme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová #fedcup